آزمایش پاپ اسمیر

Pap Test / Pap Smear

آزمایش پاپ‌اسمیر روشی برای تشخیص سرطان دهانه رحم در خانم‌هاست که با آن می‌توان عفونت‌هایی که عامل باکتریایی، قارچی یا ویروسی دارند را شناسایی کرد. با این تست می‌توان بر اساس تغییرات سلول‌های رحمی، به احتمال بروز سرطان در آینده پی برد. شناسایی این سلول‌های غیرعادی توسط پاپ اسمیر اولین مرحله در توقف شیوع احتمالی سرطان دهانه رحم است.

این آزمایش اغلب در کنار تست لگنی صورت می‌گیرد. در خانم‌های بالای ۳۰ سال، پاپ اسمیر را می‌توان با تست HPV ترکیب نمود، عفونتی که از طریق رابطه جنسی منتقل شده و می‌تواند سبب بروز سرطان دهانه رحم شود. در برخی موارد، می‌توان از تست HPV به جای تست پاپ‌اسمیر استفاده کرد. در خانم‌هایی که HIV مثبت هستند و یا در پی شیمی‌درمانی یا پیوند عضو، ایمنی بدن آنها کاهش پیدا کرده، این آزمایش می‌بایست بیشتر انجام شود.

  • nano-p-tests-i-specs-1
    نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:
    سرم
  • nano-p-tests-i-specs-2
    شرایط پیش از آزمایش:
    از ۷۲ ساعت قبل از انجام آزمایش، از شستشوی داخل واژن با آب یا مواد ضد‌عفونی‌کننده پرهیز شود.
    از نمونه‌برداری در زمان قاعدگی، خونریزی فعال یا دوره‌های التهابی اجتناب شود.
    طی ۴۸ ساعت قبل از آزمایش از ژل، کرم و داروهای واژینال استفاده نشود.
    ۲۴ ساعت پیش از انجام آزمایش تماس جنسی نداشته باشد.
  • nano-p-tests-i-specs-3
    زمان تقریبی اعلام نتیجه:
    سه روز
  • nano-p-tests-i-specs-4
    اسامی دیگر:
    Pap Test, Papanicolaou Smear, Cervical Smear

علل تجویز آزمایش

غربالگری سرطان سرویکس و بررسی وجود آلودگی و عفونت‌های رحم و واژن در خانم‌های بیشتر از ۲۱ سال

نتایج آزمایش

یکی از عواملی که باعث افزایش سرطان ناحیۀ سرویکس می‌شود ویروس پایلومای انسانی (HPV) می‌باشد. این ویروس از طریق جنسی انتقال پیدا می‌کند و نسبتاً شایع است.

اگر این آزمایش به صورت برنامه‌ریزی‌شده انجام شود، قابلیتِ تشخیص پیش از موعد سرطان را دارد و می‌توان سلول‌هایی را که در معرض تغییر شکل هستند در زمان مناسب درمان نمود. در این آزمایش حتی تغییر شکلِ ناشی از التهاب سلول‌ها را می‌توان مشاهده نمود و درمان‌های حمایتی را انجام داد. در صورتی‌که آزمایش پاپ اسمیر نتایج غیرطبیعی به‌همراه داشته باشد، پزشک آزمایش‌های دیگری را برای بررسی‌های بیشتر تجویز خواهد کرد.

دوره‌های زمانی انجام آزمایش پاپ‌اسمیر بر اساس سن به این ترتیب است:

سن فرد
فاصله زمانی انجام آزمایش
بالای ۲۱ سال، در صورت نداشتن رابطه جنسی ضرورت ندارد
بالای ۲۱ سال، در صورت داشتن رابطه جنسی هر ۳ سال یک‌بار
۲۱ تا ۲۹ سال هر ۳ سال یک‌بار
۳۰ تا ۶۵ سال
هر ۳ تا ۵ سال یک بار، اگر نتیجه آزمایش HPV و پاپ‌اسمیر منفی‌ است
۶۵ سال به بالا ممکن است دیگر به آزمایش نیاز نباشد (با مشورت پزشک)

آزمایش‌های تکمیلی

HPV, Trichomonas wet prep

مراحل انجام آزمایش در آزمایشگاه نانو

عوامل احتمالی تداخل آزمایشگاهی

جمع‌آوری ناکافی سلول‌ها

تعداد کم سلول‌های غیرنرمال

وجود خون یا التهاب که سلول‌های غیرنرمال را پنهان می‌کند

سیگار کشیدن (که ممکن است خطر انتقال عفونت HPV را به سرطان دهانه رحم افزایش دهد)

تغییرات در هورمون‌ها مانند حاملگی یا یائسگی، رشد یا کیست های خوش‌خیم (غیرسرطانی)

عفونت‌هایی مانند عفونت قارچی

التهاب و مشکلات سیستم ایمنی ناشی از داروهای خاص یا مشکلات بهداشتی مانند دیابت، سرطان، HIV  و یا بیماری‌های خود-ایمنی

اطلاعات بیشتر

جواب مثبت این آزمایش به معنای داشتن سرطان دهانه رحم نیست؛ جواب مثبت به نوع سلول‌های شناسایی‌شده در تست بستگی دارد:

سلول‌های غیرعادی پولکی با اهمیت نامشخص (ASCUS)

سلول‌های پولکی نازک و مسطح هستند و به روی سطح یک رحم سالم رشد می‌کنند. در مورد ASCUS، پاپ‌اسمیر سبب آشکار شدن سلول‌های پولکی تا حدی غیرعادی می‌شود، اما تغییرات به‌وضوح مبین وجود سلول‌های پیش‌سرطانی نخواهند بود. در تست با پایه مایع، پزشک می‌تواند برای بررسی حضور ویروس‌هایی مانند برخی انواع ویروس HPV که سبب شیوع سرطان می‌شوند، به تحلیل مجدد بپردازد. در صورت عدم‌وجود ویروس‌های پرخطر، سلول‌های غیرعادی مشاهده‌شده در نتیجه تست نگرانی خاصی ایجاد نخواهند کرد.

ضایعه پولکی درون مخاطی (Squamous intraepithelial lesion)

از این عبارت برای نشان دادن احتمال پیش‌سرطانی بودن سلول‌های جمع‌آوری شده از رحم استفاده می‌شود. اگر روند رشد تغییرات کند باشد، به این معناست که در صورت وجود ضایعه پیش‌سرطانی، با توجه به اندازه، شکل و دیگر مشخصه‌های سلول‌ها زمان زیادی تا تبدیل این سلول‌ها به سرطان باقی مانده است. در صورت رشد سریع تغییرات، احتمال تبدیل شدن سریع‌تر این ضایعه به سرطان بالاست. در این حالت نیاز به آزمایش‌های تشخیصی بیشتری است.

سلول‌های غده‌ای غیرعادی (Atypical glandular cells)

سلول‌های غده‌ای‌شکل سبب تولید خلط شده و در قسمت ورودی دهانه رحم رشد می‌کنند. این سلول‌ها ممکن است تا حدودی غیرعادی به نظر برسند اما زمان تبدیل شدن آنها به سلول‌های پیش‌سرطانی مشخص نیست. برای مشخص نمودن منبع این سلول‌ها و اهمیت آنها نیاز به آزمایش‌های بیشتری است.

سلول سرطانی پولکی یا سلول‌های غده‌ای سرطانی (Squamous cell cancer یا Adenocarcinoma cells)

در صورت مشاهده این نتیجه، وجود سلول‌های سرطانی جمع‌آوری شده در تست و تشخیص آنها توسط پزشک معالج بسیار بالاست. عبارت سلول سرطانی پولکی به سرطان‌هایی اطلاق می‌شود که در سلول‌های سطح صاف رحم به وجود می‌آیند. غده سرطانی به سرطان‌هایی گفته می‌شود که در سلول‌های غده‌ای به وجود می‌آیند. در صورت مشاهده چنین سلول‌هایی اقدام به ارزیابی‌های سریع خواهد شد. در صورتی که تست پاپ‌اسمیر غیرعادی باشد، پزشک با انجام کلپوسکوپی به آزمایش بافت‌های رحم، واژن و دهانه رحم می‌پردازد.

  • nano-p-tests-i-warning-1
    توجه

    کلیه اطلاعات پزشکی مطرح شده در این صفحه صرفاً جهت اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مراجعان گرامی است و به‌هیچ‌عنوان به‌عنوان جایگزین تشخیص، اظهار نظر، و رژیم درمانیِ تجویز شده توسط پزشک نمی‌تواند باشد. برای کسب اطلاع از وضعیت سلامتی خود و پاسخ به سؤالات احتمالی در مورد نتیجه آزمایش‌ها، به پزشک خود مراجعه فرمایید.