آزمایش HPV Genotyping

Human Papilloma Virus (HPV) Genotyping PCR

سرطان دهانه رحم یا سرویکس دومین سرطان شایع در خانم‌هاست که در مراحل اولیه معمولا بدون علائم است. تقریباً منشاء تمام انواع سرطان‌های سرویکس، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است که جزو بیماری‌های مقاربتی محسوب می‌شود.

بیش از ۱۱۸ تیپ مختلف از ویروس HPV شناسایی شده است که حدود ۴۰ نوع از تیپ‌های مختلف آن قادر به ایجاد عفونت در لایه مخاطی سیستم تناسلی انسان هستند. از این میان، ۱۴ تیپ به عنوان تیپ‌های پرخطر در ایجاد سرطان دهانه رحم شناخته شده‌اند. انواع کم‌خطر می‌توانند سبب ایجاد زگیل در اندام تناسلی و یا اطراف آن در زن و مرد شوند.

تشخیص به موقع تیپ‌های پرخطر ویروس و انجام اقدامات سریع درمانی می‌تواند از پیشرفت ضایعات ایجاد شده در جهت سرطانی شدن سلول‌ها جلوگیری کند.

  • nano-p-tests-i-specs-1
    نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:
    سرم
  • nano-p-tests-i-specs-2
    شرایط پیش از آزمایش:
    این آزمایش نیازی به ناشتا بودن و یا محدودیت خاص در رژیم غذایی ندارد.
  • nano-p-tests-i-specs-3
    زمان تقریبی اعلام نتیجه:
    هفت روز
  • nano-p-tests-i-specs-5
    روش انجام:
    PCR
  • nano-p-tests-i-specs-4
    اسامی دیگر:
    High Risk HPV, HPV (Human Papillomavirus) PCR, Human Papillomavirus (HPV) Genotyping

علل تجویز آزمایش

ردیابی و تشخیص به موقع آلودگی با ژنوتایپ‌های پرخطر ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) که در ایجاد سرطان گردن رحم دخالت دارند.

درباره آزمایش

وابستگی شدید تکثیر ویروس پاپیلوما به سلول میزبان تمایز یافته، موجب شده که تکثیر ویروس در آزمایشگاه و تشخیص عفونت از طریق روش‌های کشت ویروس دشوار باشد. متأسفانه با کمک روش سیتولوژیکی پاپ اسمیر نیز در مراحل اولیه درگیری فرد با ویروس، امکان تشخیص ویروس وجود ندارد. لذا به علت پایین بودن حساسیت آزمایش پاپ اسمیر، تعیین ژنوتایپ آلوده‌کننده ویروس به وسیله PCR به عنوان ابزاری مناسب برای غربالگری سرطان و یا پیگیری نتایج غیر طبیعی پاپ اسمیر رواج یافته است.

بررسی‌ها نشان داده‌اند روش PCR حساس‌تر از روش سیتولوژی است ولیکن از نظر اختصاصیت پایین‌تر است. لذا طبق توصیه‌های انجمن زنان و مامایی و انجمن سرطان زنان آمریکا، آزمایش HPV PCR به همراه آزمایش سیتولوژی سرویکس می‌تواند به عنوان روش غربالگری به کار رود.

در روش PCR که به صورت کیفی انجام می‌شود، با استفاده از پرایمر‌های اختصاصی برای ژنوتایپ‌های مختلف ویروس پاپیلوما، ابتدا مرحله تکثیر ژنوم ویروس توسط دستگاه ترموسایکلر صورت گرفته و در ادامه محصول PCR به وسیله الکتروفورز روی ژل آگارز و مشاهده قطعه مورد نظر توسط دستگاه Gel Doc قابل ردیابی است.

مراحل انجام آزمایش در آزمایشگاه نانو

عوامل احتمالی تداخل آزمایشگاهی

نمونه‌گیری در شرایط غیر استریل می‌تواند منجر به ایجاد نتایج مثبت کاذب گردد.

فضاهای مربوط به استخراج DNA، آماده‌سازی مواد مورد نیاز واکنش، و فضای افزودن نمونه DNA به لوله PCR، برای جلوگیری از ایجاد نتایج مثبت کاذب باید از هم جدا باشند.

اطلاعات بیشتر

  • نتیجه «Undetected» نشان می‌دهد که DNA ویروس در نمونه یافت نشده است.
  • مشاهده قطعه DNA مربوط به هر یک از ژنوتایپ‌های مورد بررسی روی ژل الکتروفورز، بیانگر فعالیت ویروس و تکثیر آن در بیمار است.
  • تشخیص عفونت با حضور مقادیر قابل‌تشخیص و سنجش DNA ویروس در نمونه مورد آزمایش امکان‌پذیر است.
  • در صورت عدم ردیابی DNA ویروس در نمونه بیمار، احتمال آلودگی به ویروس رد نمی‌شود زیرا فاکتورهایی همچون تجزیه اسید نوکلئیک یا تداخل بعضی از مواد با آمپلیفیکاسیون ممکن است وجود داشته ‌باشد.
  • nano-p-tests-i-warning-1
    توجه

    کلیه اطلاعات پزشکی مطرح شده در این صفحه صرفاً جهت اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مراجعان گرامی است و به‌هیچ‌عنوان به‌عنوان جایگزین تشخیص، اظهار نظر، و رژیم درمانیِ تجویز شده توسط پزشک نمی‌تواند باشد. برای کسب اطلاع از وضعیت سلامتی خود و پاسخ به سؤالات احتمالی در مورد نتیجه آزمایش‌ها، به پزشک خود مراجعه فرمایید.