چه زمانی باید آزمایش بارداری را انجام داد؟

برای بسیاری ‌از‌ افراد،‌‌ تصمیم‌گیری‌‌ در ‌مورد ‌زمان‌ انجام‌ آزمایش‌ بارداری‌‌ می‌تواند‌ منبع ‌‌‌اصلی‌‌ استرس ‌‌و‌‌‌ اضطراب ‌‌‌باشد. گاهی اوقات این استرس تنها ناشی از تصمیم آن‌ها برای باردارشدن است. شاید هم این استرس، ناشی از عدم تمایل برای بارداری باشد.

در هر صورت، بسیار مهم است که آزمایش را در زمان مناسب انجام دهید تا شانس شما برای دریافت دقیق‌ترین نتیجه به حداکثر برسد. از کجا می‌فهمید که مناسب‌ترین زمان برای انجام آزمایش چه وقتی است؟ آیا زمان انجام آزمایش واقعاً مهم است؟

تصمیم‌گیری در مورد زمان انجام آزمایش

اگر در خصوص بارداربودن نگران باشید، ممکن است به دلیل تاخیر در وقوع پریود و یا داشتن برخی از علائم بارداری بخواهید آزمایش بدهید. ممکن است نگران باشید که روش پیشگیری از بارداری مورداستفاده توسط شما موفقیت‌آمیز نبوده باشد (شاید هم فراموش کرده باشید که از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده کنید).

اگر هم در تلاش برای باردارشدن باشید، ممکن است دو هفته منتظر بمانید و تصمیم بگیرید که مناسب-ترین زمان برای انجام آزمایش چه وقتی است. آیا باید منتظر بمانید تا پریود شما به تاخیر بیفتد؟ چه ساعتی از روز برای انجام آزمایش مناسب‌تر است؟

چه شما در انتظار نتیجۀ منفی باشید و چه در انتظار نتیجۀ مثبت، استفاده از آزمایش زودهنگام ممکن است راه خوبی برای تشخیص بارداری یا عدم بارداری باشد. متأسفانه با انجام زودهنگام آزمایش ممکن است حتی اگر باردار باشید هم نتیجۀ آزمایش شما به صورت کاذب، منفی شود.

بهترین زمان برای انجام آزمایش بارداری در چرخۀ قاعدگی چه زمانی است؟

بهترین زمان برای انجام آزمایش بارداری بعد از به‌تأخیرافتادن قاعدگی است. این کار به شما کمک می‌کند تا از  به‌دست‌آمدن نتیجۀ منفی کاذب جلوگیری کنید.

در صورتی که چرخه‌های قاعدگی شما نامنظم است و یا تاریخ چرخه‌های قاعدگی‌تان را ثبت نمی‌کنید، باید به اندازۀ طولانی‌ترین چرخۀ قاعدگی که تا به حال داشته‌اید صبر کرده و سپس آزمایش بارداری بدهید. به عنوان مثال، اگر هر ۳۰ تا ۳۶ روز پریود می‌‌شوید، بهترین زمان برای انجام آزمایش روز ۳۷ و بعد از آن است.

نکتۀ دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که آیا می‌دانید پریود شما به تاخیر افتاده است یا خیر. بر اساس گزارش سازمان غذا و دارو، از هر ۱۰۰ نفر، بین ۱۰ تا ۲۰ نفر، حتی اگر هم باردار باشند، در روز بعد از روزی که فکر می‌کنند پریودشان از دست رفته است، نتیجۀ بارداری‌شان مثبت نمی‌شود.

  • naNO-ATTENTION

    کیت‌هایی که روی برچسب‌شان عبارت «تشخیص زودهنگام بارداری» نوشته شده است، ممکن است بتوانند بارداری را چند روز قبل از چرخۀ قاعدگی مورد‌انتظارتان تشخیص دهند. با این حال، دقیق‌ترین نتیجه پس از به تاخیرافتادن پریود به دست می‌آید.

بهترین وقت در شبانه‌روز برای انجام آزمایش بارداری

زمان انجام آزمایش بارداری در شبانه‌روز تا حدی‌‌ اهمیت‌ دارد. اگر در صبح آزمایش را انجام دهید، به احتمال زیاد نتیجه‌ای دقیق دریافت خواهید کرد.

اگر پریود شما هنوز به تاخیر نیفتاده باشد و یا اگر تنها چند روز به تاخیر افتاده باشد، عمل‌کردن به این توصیه بسیار مهم است.

آزمایش‌های تشخیص بارداری خانگی براساس تشخیص وجود هورمون گونادوتروپین کوریونیک انسانی (hCG) در ادرار کار می‌کنند. ادرار در صبح و هنگام بیدار‌شدن از خواب، بالاترین غلظت ممکن را دارد؛ مگر این که در طول شب برای رفتن به دستشویی بیدار شده باشید و یا آب نوشیده باشید. در صبح، میزان غلظت هورمون hCG در ادرار کمی بیشتر است و در صورت بارداری، احتمال بیشتری وجود دارد که نتیجۀ مثبت را مشاهده کنید.

با این وجود، شما هنوز هم می‌توانید در وسط روز یا حتی در شب آزمایش بارداری را انجام دهید. به احتمال زیاد نتیجۀ منفی کاذب دریافت می‌کنید؛ خصوصاً اگر پریود شما چندان به تاخیر نیفتاده باشد و آب زیادی هم مصرف کرده باشید.

انجام آزمایش هنگام مشاهدۀ علائم بارداری

در صورت مشاهدۀ علائم اولیۀ بارداری ممکن است بخواهید آزمایش را انجام دهید:

  • حساسیت و درد پستان‌ها

  • تکرر ادرار

  • گرفتگی‌های عضلانی خفیف

  • لکه‌بینی غیرشدید

  • خستگی

  • ویارهای غذایی

  • سردرد

  • نوسانات خلقی

  • حالت تهوع خفیف صبحگاهی

  • حساسیت به بوها

بسته به این‌که نتیجۀ مثبت، خبر خوب یا بدی باشد، علائم بالا ممکن است شما را ترسناک یا هیجان‌زده کنند. اما یک خبر خوب (یا بد) برای شما دارم: داشتن علائم بارداری به این معنی نیست که شما الزاماً باردار هستید. در واقع، می‌توانید «احساس بارداری داشته باشید» ولی باردار نباشید و یا «احساس بارداری نداشته باشید» ولی باردار باشید.

هورمون‌های مشابهی که باعث بروز علائم بارداری می‌شوند، هر ماه بین فرآیند تخمک‌گذاری و قاعدگی نیز ترشح می‌شوند.

  • naNO-ATTENTION

    بسیاری از علائم مشابه علائم بارداری می‌توانند ناشی از موارد دیگری مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا حتی اختلالات خواب باشند.

نحوۀ عملکرد آزمایش‌های بارداری

آگاهی از نحوۀ عملکرد آزمایش‌های بارداری می‌تواند به شما در درک زمان مناسب برای انجام آن‌ها کمک کند. آزمایش‌های بارداری براساس واکنش مادۀ موجود در نوار با هورمون hCG موجود در ادرار کار می‌کنند. نتیجه معمولاً به صورت یک یا دو خط موازی و یا علامت مثبت یا منفی نشان داده می‌شود.

آزمایش‌های خانگی نمی‌توانند میزان دقیق هورمون بارداری موجود در ادرار را اندازه‌گیری کنند. این آزمایش‌ها صرفاً قادر به تشخیص وجود یا عدم وجود هورمون hCG در ادرار هستند.

  • naNO-ATTENTION

    مشاهدۀ نتیجۀ منفی در آزمایش بارداری به این معنی نیست که ادرار شما حاوی هورمون hCG نیست؛ بلکه فقط بدین معناست که ادرار شما حاوی مقادیر کافی هورمون hCG  برای ایجاد نتیجۀ مثبت نیست.

کیت‌های تشخیص زودهنگام بارداری، سه تا شش روز قبل از پریود ازدست‌رفته شما می‌توانند بارداری را تشخیص دهند. این آزمایش‌ها حساسیت بیشتری نسبت به آزمایش‌های استاندارد دارند اما به‌دست آوردن زودتر نتیجۀ دقیق دشوارتر است؛ زیرا زمان تخمک‌گذاری و لانه‌گزینی می‌تواند متفاوت باشد. در صورتی که چرخه‌های قاعدگی نامنظم داشته باشید، تشخیص مناسب‌ترین زمان برای انجام آزمایش زودهنگام می‌تواند بسیار دشوارتر‌ هم باشد.

اگر از روش‌های درمانی ناباروری استفاده می‌کنید، توجه داشته باشید که این روش‌ها ممکن است باعث دریافت نتیجۀ مثبت کاذب شوند (خصوصاً آزمایش‌هایی که زودهنگام انجام شده باشند). داروهای مورداستفاده در روش‌های درمانی ناباروری (اویدرل، پرگنیل و نوارل) حاوی هورمون hCG هستند که باعث مثبت‌شدن آزمایش بارداری می‌شود.

دقت آزمایش

در صورتی که دستورالعمل‌های انجام آزمایش را با دقت بخوانید، بیشتر کیت‌های آزمایش ادعا می‌کنند که اگر آزمایش را در روزی که چرخۀ قاعدگی شما از دست رفته است، انجام دهید، ۹۹٪ دقت دارند. اگر انتظار دارید چرخۀ قاعدگی شما در روز چهارشنبه باشد، پنجشنبه، همان روزی است که چرخۀ قاعدگی شما از دست رفته است.

دقت آزمایش می‌تواند به چندین متغیر بستگی داشته باشد. این متغیرها عبارتند از:

  • زمان تخمک‌گذاری

  • زمان انجام آزمایش در شبانه‌روز

  • زمان انجام آزمایش

  • سردرد

  • دقت شما در مطالعۀ دستورالعمل‌ها

اثربخشی آزمایش‌های زودهنگام

آیا می‌خواهید قبل از به‌تاخیر‌افتادن چرخۀ قاعدگی، یک آزمایش زودهنگام انجام دهید؟ قبل از این کار باید مزایا و معایب آن را در نظر بگیرید.

معایب

  • هزینۀ بیهوده
  • در صورت بارداری، شانس بیشتری برای کسب نتیجۀ منفی کاذب وجود دارد
  • احساس ناامیدی با کسب نتیجۀ منفی
  • دقیق‌نبودن در صورت تزریق عامل تحریک‌کننده (مانند اویدرل)

مزایا

  • احتمال به‌دست‌آوردن نتیجۀ مثبت
  • در صورت مثبت‌بودن، استرس شما را کاهش می‌دهد.
  • در صورت نیاز به شروع یا توقف سایر داروها و مداخلات پزشکی مفید است
  • به شما این امکان را می‌دهد که سبک زندگی خود را هر چه سریع‌تر تغییر دهید

بهترین آزمایش زودهنگام

فرض کنید می‌خواهید با وجود معایب احتمالی، باز هم یک آزمایش زودهنگام انجام دهید. از کدام آزمایش باید استفاده کنید؟

بر اساس پژوهش‌های انجام‌شده، بهترین آزمایش تشخیص زودهنگام بارداری موجود در بازار، «First Response Early Result» است. گاهی اوقات، این آزمایش در انجمن‌های مجازی به اختصار «FRER» بیان می‌شود. این آزمایش، نوعی آزمایش کاغذی (به صورت نوار) است.

بر اساس گزارشات، آزمایش دیجیتال «First Response Gold Digital» نسبت به برند قبلی، در گذشته دقت کمتری داشته است. با این حال، بر اساس مقایسه‌ای که سازمان غذا و دارو در سال ۲۰۱۳ انجام داد، دقت نتایج هر دو برند، یکسان بود. این برند دارای مجوز از سازمان غذا و دارو است و می‌تواند هورمون‌های بارداری را شش روز قبل از قاعدگی از‌دست‌رفته تشخیص دهد (یعنی پنج روز قبل از آغاز پریود).

  • naNO-ATTENTION

    تعداد زیادی کیت آزمایش تشخیص زودهنگام بارداری در بازار وجود دارد که می‌توانید یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. این‌که کدام یک برای شما مناسب است، به عواملی مانند قیمت، سرعت اعلام نتیجه و ترجیح شما در استفاده از آزمایش‌های دیجیتالی یا کاغذی بستگی دارد.

چه زمانی باید آزمایش خون بارداری را انجام داد؟

شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که آیا برای تشخیص بارداری باید آزمایش خون هم بدهید یا خیر. ممکن است پزشک به منظور انجام بررسی‌های بیشتر برای شما آزمایش خون را تجویز کند. خودتان هم می‌توانید با مراجعه به آزمایشگاه‌ها آزمایش خون بارداری بدهید.

قبل از انجام آزمایش خون، چند نکته وجود دارد که باید بدانید. اول از همه باید بدانید که دو نوع آزمایش خون بارداری وجود دارد که عبارتند از:

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

آزمایش‌های کمّی

این آزمایش‌ها، میزان هورمون hCG موجود در خون را می‌سنجند. گاهی اوقات، به آزمایش‌های کمّی تشخیص بارداری، آزمایش beta hCG نیز گفته می‌شود. این آزمایش‌ها معمولاً برای بررسی میزان و چگونگی پیشرفت بارداری انجام می‌شوند. به عنوان مثال، پزشک ممکن است آزمایش beta hCG را یک‌بار در روز دوشنبه و سپس آزمایش دیگری را در روز چهارشنبه یا پنجشنبه درخواست دهد. هدف وی این است که‌ بررسی‌ کند‌ آیا سطح هورمون hCG مطابق انتظار افزایش می‌یابد یا خیر‌. در صورت وجود مشکل، سابقۀ سقط جنین زودرس و مشکوک‌بودن پزشک به بارداری خارج‌رحمی، این آزمایش حتماً باید انجام شود.

آزمایش‌های کیفی

در این آزمایش‌ها بررسی می‌شود که آیا هورمون hCG در خون وجود دارد یا خیر. به طور دقیق‌تر می‌توان گفت که در این آزمایش‌ها بررسی می‌شود که آیا به اندازه کافی هورمون hCG در خون شما برای کسب نتیجۀ مثبت وجود دارد یا خیر. در این آزمایش‌ها، عددی به شما اعلام نمی‌شود. آزمایش‌های تشخیص بارداری خانگی که مبتنی‌بر ادرار هستند نیز نوعی آزمایش کیفی هستند.

چه زمانی از آزمایش خون استفاده می‌شود؟

اگر پریود شما چند روز به تأخیر افتاده و هنوز هم نتیجۀ آزمایش‌های بارداری خانگی منفی است، ممکن است لازم باشد آزمایش خون انجام دهید. اگرچه اتفاقی نادر است اما ممکن است با وجود منفی‌بودن نتیجۀ آزمایش ادرار، باز هم باردار باشید. در این صورت، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید و بدون مشورت با پزشک به آزمایشگاه مراجعه نکنید. دلایل متعدد دیگری به جز بارداری وجود دارد که می‌توانند پریود شما را به تاخیر بیندازند.

برای تأیید نتیجۀ مثبت آزمایش خانگی، الزاماً نیازی به آزمایش خون ندارید. اگر در آزمایش خانگی مشخص شود که باردار هستید، به احتمال زیاد درست است. با این وجود، باز هم ممکن است پزشک برای اطمینان بیشتر، آزمایش خون را تجویز کند.

بازۀ زمانی اعلام نتیجۀ آزمایش خون

آزمایش خون می‌تواند مقادیر اندک هورمون hCG را تشخیص دهد و می‌تواند وجود این هورمون را کمی زودتر از آزمایش‌های بارداری خانگی تشخیص دهد (معمولاً ۹ تا ۱۲ روز پس از لقاح).  نتیجۀ آزمایش خون معمولاً در همان روز یا نهایتاً یک روز بعد اعلام خواهد شد.

آزمایش خون در اغلب موارد برای تشخیص بارداری انجام نمی‌شود؛ زیرا گران بوده و آزمایش ادرار خانگی هم به اندازۀ کافی، دقیق و حساس است. با این حال، افرادی که از روش‌های درمانی ناباروری استفاده می‌کنند، ممکن است نیاز به انجام آزمایش خون داشته باشند.

نکته پایانی

بهترین زمان برای انجام آزمایش بارداری، روز بعد از چرخۀ قاعدگی موردانتظار و در اولین ساعات صبح (با اولین ادرار روز) است. با این حال، هنگامی که اضطراب داشته باشید، می‌خواهید هرچه سریع‌تر آزمایش را انجام بدهید.

قبل از انجام آزمایش زودهنگام بارداری، با خودتان فکر کنید که اگر نتیجۀ آزمایش منفی شود، چه احساسی خواهید داشت. اگر نتیجۀ منفی شما را اذیت نمی‌کند و می‌توانید برای آزمایش‌های بارداری هزینه کنید، به کار خود ادامه داده و آزمایش را انجام بدهید. اما در صورتی که نتیجۀ منفی باعث ناراحتی شما می‌شود و ترجیح می‌دهید هزینۀ اضافی نکنید، منتظر بمانید تا چرخۀ قاعدگی شما به تاخیر بیفتد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

انواع تست‌های بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.