خونریزی ناشی از لانهگزینی، مقدار کمی خونریزی یا لکهبینی سبک است که میتواند در روزهای ابتدایی بارداری اتفاق بیفتد؛ این وضعیت، نشاندهندۀ کاشت و اتصال تخمک بارورشده به دیوارۀ داخلی رحم است و در حدود ۲۵% از بارداریها دیده میشود. خونریزی ناشی از لانهگزینی معمولاً در زمانی که انتظار دارید پریودتان شروع شود یا کمی بعد از آن اتفاق میافتد.
مروری کوتاه بر این وضعیت
خونریزی ناشی از لانهگزینی بدین معنا نیست که اتفاق بدی در حال رخدادن است و روی سلامت بارداری تاثیری ندارد. با این حال، نشان میدهد که ممکن است شما باردار باشید؛ بنابراین حتماً باید به متخصص زنان مراجعه کرده و فعالیتهایی را که ممکن است بر سلامت جنین در حال رشد تأثیر بگذارد، متوقف کنید؛ فعالیتهایی از جمله نوشیدن الکل، سیگارکشیدن و مصرف برخی از داروها.
علت خونریزی ناشی از لانهگزینی
تصور میشود که خونریزی ناشی از لانهگزینی زمانی رخ میدهد که تخمک بارورشده یا بلاستوسیست به پوشش داخلی دیوارۀ رحم متصل شود. پوشش رحم، رگهای خونی زیادی دارد. در زمان لانهگزینی، تخمک بارورشده به داخل مخاط واردشده و باعث آسیب به برخی از رگهای خونی شده و در نتیجه، خونریزی کمی رخ میدهد. سپس این خون از طریق دهانۀ رحم از بدن خارج میشود.
انواع لکهبینی
برخی از خانمها، خونریزی ناشی از لانهگزینی را با آغاز چرخۀ قاعدگی یا پریود خود اشتباه میگیرند. به همین منظور، پزشک از شما میپرسد که آیا آخرین قاعدگی شما طبیعی بوده است یا خیر.
اگر لکهبینی یا خونریزی مشاهده کرده و فرض کردهاید که مربوط به پریود شما بوده، ممکن است تاریخ سررسید پریودتان را اشتباه محاسبه کرده باشید؛ به این معنی که هنوز موعد پریودتان فرا نرسیده باشد. این اتفاق نسبتاً شایع است و توسط پزشکان و ماماها در طول ویزیتهای اولیۀ قبل از زایمان بررسی میشود.
ممکن است خونریزی ناشی از لانهگزینی را با انواع دیگر لکهبینی، از جمله خونریزی تخمکگذاری، سقط زودهنگام و حاملگی شیمیایی اشتباه گرفت.
- خونریزی تخمکگذاری: نوعی لکهبینی که یک یا دو روز طول میکشد و حدود ۱۴ روز بعد از شروع قاعدگی رخ میدهد؛ یعنی زمانی که تخمکگذاری انجام شده و تخمک از تخمدان آزاد میشود.
- سقط زودهنگام: جریان شدیدتر خون با لختههای قابلمشاهده و رنگ قرمز تیره به همراه گرفتگی عضلانی که میتواند پنج هفته بعد از تخمکگذاری رخ دهد.
علل دیگر لکهبینی به غیر از خونریزی ناشی از لانهگزینی عبارتند از:
- بارداری خارج رحمی
- اندومتریوز
- فیبروم یا پولیپ
- عفونت
- روش تلقیح داخلرحمی اسپرم (IUI) و روش تلقیح خارجرحمی (IVF)
- شروع یا توقف استفاده از قرصهای ضدبارداری
- مقاربت جنسی
- عوارض جانبی داروهای باروری
- بیماری تیروئید
- سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟
همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.
همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه بهصورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.
دنبال چه چیزی باید بگردید؟
به طور کلی، خونریزی ناشی از لانهگزینی سبک و کوتاه است (بیش از ۴۸ ساعت به طول نمیانجامد) و بین ۷ تا ۱۰ روز پس از لقاح یا حدود یک هفته پس از تخمکگذاری رخ میدهد.
در صورتی که یک چرخۀ قاعدگی ۲۸ روزه دارید و به عنوان مثال در روز ۱۴اُم تخمکگذاری دارید، لانهگزینی بین روزهای ۲۰ تا ۲۴ چرخهتان اتفاق میافتد. اگر چرخۀ شما طولانیتر باشد، کاشت و اتصال تخمک بارورشده بین چهار تا هشت روز قبل از پریود بعدی موردانتظار شما رخ میدهد.
خون ناشی از لانهگزینی بسته به مدت زمان خروج خون از بدن، میتواند طیف وسیعی از رنگها را داشته باشد:
- قرمز روشن یا تیره
- صورتی یا نارنجی؛ در صورتی که با مخاط دهانۀ رحم مخلوط شود.
- قهوهای
برای برخی از خانمها، خونریزی ناشی از لانهگزینی با گرفتگیهای عضلانی خفیف همراه است. علاوه بر این، ممکن است علائم اولیه بارداری را تجربه کنید:
- خستگی
- سوزش سردل
- بیخوابی
- حالت تهوع صبحگاهی
- درد پستانها
تنها راهی که میتوان خونریزی ناشی از لانهگزینی را از خونریزی بینقاعدگی یا سقط زودهنگام متمایز کرد، مراجعه به متخصص زنان است؛ احتمالاً پزشک با استفاده از آزمایش خون hCG، میزان هورمون بارداری (هورمون گنادوتروپین کوریونیک انسانی) را اندازهگیری کرده و اقدام به معاینۀ فیزیکی میکند. همچنین در حدود هفتۀ ۶ تا ۸ بارداری، ممکن است سونوگرافی اولیۀ بارداری توسط پزشک انجام شود تا مواردی از جمله کیسۀ زرده، قطب جنین (Fetal pole) و ضربان قلب جنین را بررسی کند.
اقدامات بعد از خونریزی ناشی از لانهگزینی
اگر در طول چرخۀ قاعدگی، خونریزی خفیف و غیرمعمول دارید و خونریزی به جریان عادی و سنگین خون تبدیل نمیشود، بهتر است آزمایش بارداری انجام دهید و برای تأیید بارداری، به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.. پزشک ممکن است از شما بخواهد آزمایش تشخیص بارداری را برای تکمیل پروندۀ پزشکی خود تکرار کنید.
از آنجا که خونریزی ناشی از لانهگزینی، یکی از علائم طبیعی بارداری است، نیازی به درمان ندارد. با این حال، به احتمال زیاد پزشک به شما توصیه میکند که در این مدت از تامپون استفاده نکنید.
اگر خونریزی ادامه یافته، شدت یابد یا حاوی لخته باشد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است نشاندهندۀ سقط زودهنگام باشد.
دانستنیهای بیشتر درباره
علائم اولیه و تشخیص بارداری
همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند
بارداری، دورانی شگفتانگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود بههمراه دارد.
اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.
همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.