غربالگری سندرم‌ داون، سندرم ادواردز و سندرم پاتو

به طور معمول پزشک معالج به شما توصیه خواهد کرد که در حدود هفتۀ ۱۰ تا ۱۴ بارداری اقدام به انجام آزمایش غربالگری سندرم‌های داون، ادواردز و پاتو کنید. آزمایش‌های غربالگری، احتمال این که جنین یکی از چند اختلال گفته‌شده را داشته باشد، نشان می‌دهند. در واقع، آزمایش غربالگری به طور قطعی نمی‌تواند مشخص کند که آیا نوزاد شما مشکل دارد یا نه.

سندرم داون، ادواردز و پاتو به ترتیب تری‌زومی ۲۱ (T21)، تری‌زومی ۱۸ (T18) و تری‌زومی ۱۳ (T13) نیز نامیده می‌شوند. اگر با مفهوم تری‌زومی آشنا نیستید، باید بگوییم که تری‌زومی به معنای حضور یک کروموزوم اضافی در سلول است؛ در نتیجه به‌جای دو نسخه از یک کروموزم، سه نسخه از آن وجود دارد.

در صورت مثبت‌بودن نتیجه، بدین معنی است که احتمال وجود نقص در نوزاد بیشتر از سایرین است؛ بر همین اساس، پزشک ممکن است برای شما آزمایش‌های تشخیصی انجام دهد تا از بابت سالم‌بودن جنین اطمینان حاصل کند. در صورتی که نتیجۀ غربالگری منفی شود، بدین معنی است که احتمال وجود نقص در نوزاد هنگام تولد به قدری پایین است که احتیاج به پیگیری ندارد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

سندرم داون چیست؟

سندرم داون یا تریزومی ۲۱، نوعی اختلال ژنتیکی است که براثر تقسیم سلولی غیرطبیعی، منجر به ایجاد یک نسخۀ اضافی از کروموزوم ۲۱ می‌شود. این کروموزوم اضافی تغییراتی را درمکانیسم‌های رشدی و ویژگی‌‌های جسمی در مبتلایان به سندرم داون ایجاد می‌کند. سندرم داون از نظر شدت در افراد مختلف، متفاوت است و باعث ناتوانی ذهنی مادام‌العمر و تأخیر در رشد مبتلایان می‌شود.

این نوع سندرم، شایع‌ترین اختلال ژنتیکی کروموزومی ‌و علت ناتوانی در مهارت یادگیری است. مبتلایان به سندرم داون ممکن است بیشتر از افراد دیگر به بیماری‌هایی مانند ناراحتی‌های قلبی و مشکلات سیستم گوارشی، شنوایی و بینایی مبتلا شوند. در برخی از موارد، این مشکلات بسیار جدی هستند اما در بسیاری از موارد، مشکلات ایجاد‌شده قابل‌درمان هستند.

سندرم ادواردز و سندرم پاتو

متأسفانه، بیشتر نوزادان مبتلا به سندرم ادواردز یا سندرم پاتو، قبل از تولد یا اندکی بعد از تولد می‌میرند. ممکن است برخی از آن‌ها تا سنین بزرگسالی زنده بمانند که البته اتفاقی نادر است.

تمام نوزادانی که با سندرم ادواردز یا سندرم پاتو به دنیا می‌آیند، مشکلات جسمی و سلامتی مختلفی دارند که می‌تواند بسیار جدی باشد.

روش‌های غربالگری سندرم داون، سندرم ادواردز و سندرم پاتو

تست ترکیبی

تست ترکیبی یا آزمایش ترکیبی، یکی از آزمایش‌های غربالگری قبل از زایمان است که اطلاعات اولیه در خصوص خطر ابتلای نوزاد به اختلالاتی مانند سندرم داون، ادواردز و پاتو را ارائه می‌دهد. به طور معمول، تست ترکیبی بین هفته‌های ۱۰ تا ۱۴ بارداری انجام می‌شود.

علت نام‌گذاری این تست به عنوان تست ترکیبی، دو مرحله‌ای بودن آن است؛ مرحله اول، شامل انجام آزمایش خون برای اندازه‌گیری سطح دو مادۀ خاص در خون مادر (پروتئین پلاسمای مرتبط با بارداری و گنادوتروپین جفتی انسانی) است. مرحلۀ دوم، انجام سونوگرافی برای اندازه‌گیری فضای خالی در بافت پشت گردن کودک است که با عنوان اندازه‌گیری شفافیت نوچال نیز شناخته می‌شود.

با استفاده از سن مادر، نتایج آزمایش خون و سونوگرافی، پزشک می‌تواند خطر ابتلای نوزاد به سندرم‌های گفته‌شده را ارزیابی کند.

اندازه‌گیری فضای خالی در بافت پشت گردن کودک بستگی به موقعیت نوزاد دارد و همواره امکان‌پذیر نیست. در صورتی که موقعیت کودک، امکان اندازه‌گیری فضا را ندهد، در حدود هفتۀ ۱۴ تا ۲۰ به شما توصیه می‌شود که نوعی آزمایش غربالگری خون به نام آزمایش خون چهارگانه (آزمایش نشانگرهای چهارگانه) را انجام بدهید.

سونوگرافی هفتۀ ۲۰ بارداری

در صورتی که مدت زیادی از بارداری شما گذشته باشد و امکان انجام تست ترکیبی وجود نداشته باشد، برای بررسی ابتلای نوزاد به سندرم ادواردز و پاتو، سونوگرافی هفتۀ ۲۰ پیشنهاد می‌شود.

آزمایش خون چهارگانه

در صورتی که اندازه‌گیری شفافیت نوچال به هر دلیلی امکان‌پذیر نباشد و یا بیش از ۱۴ هفته از بارداری گذشته باشد، آزمایشی به نام آزمایش خون چهارگانه بین هفته‌های ۱۴ تا ۲۰ بارداری به شما پیشنهاد می‌شود. این آزمایش صرفاً ابتلای نوزاد به سندرم داون را بررسی می‌کند و به اندازه تست ترکیبی دقت ندارد.

آیا آزمایش غربالگری برای مادر و جنین خطری دارد؟

به طور کلی، می‌توان گفت که آزمایش غربالگری هیچ‌گونه آسیبی برای مادر و جنین به دنبال ندارد؛ اما بسیار مهم است به دقت بررسی کنید که تمایلی به انجام آن‌ دارید یا خیر.

همان‌طور که در ابتدا هم اشاره شد، آزمایش غربالگری به طور قطعی نمی‌تواند مشخص کند که آیا نوزاد شما به سندرم داون، ادواردز و پاتو مبتلاست یا خیر؛ اما می‌تواند به شما کمک کند که آگاهانه‌ترین تصمیم ممکن را بگیرید. ممکن است به شما پیشنهاد شود که آزمایش‌های تشخیصی را انجام دهید؛ این آزمایش‌ها می‌توانند ابتلا یا عدم ابتلای نوزاد را مشخص کنند ولی از طرفی خطر بروز عوارضی مانند سقط جنین هم به دنبال دارند.

آیا غربالگری سندرم داون، سندرم ادواردز و سندرم پاتو الزامی است؟

هیچ‌گونه اجبار و الزامی برای انجام هیچ‌یک از آزمایش‌های غربالگری وجود ندارد و همه‌چیز به تصمیم شما بستگی دارد. غربالگری این سه سندرم می‌تواند به یکی از حالات زیر انجام شود:

  • انجام غربالگری برای هر سه بیماری
  • انجام غربالگری فقط برای سندرم داون
  • انجام غربالگری برای سندرم ادواردز و سندرم پاتو
  • عدم انجام غربالگری برای هیچ کدام

 

عدم تمایل به انجام غربالگری

در صورتی که تمایلی به انجام غربالگری برای این سه سندرم نداشته باشید، هم‌چنان می‌توانید سایر آزمایش‌ها و بررسی‌ها مانند سونوگرافی هفتۀ ۱۲ را انجام بدهید.توجه داشته باشید که اگر تصمیم به عدم انجام غربالگری برای این سه بیماری بگیرید، ممکن است باز هم در حین سونوگرافی‌های انجام‌شده در هفته‌های مختلف مشخص شود که نوزاد شما مشکل دارد؛ در این صورت، متخصص به شما این موضوع را اطلاع خواهد داد.

دریافت نتایج غربالگری

همان‌طور که پیش از این اشاره شد، آزمایش غربالگری به شما نمی‌گوید که نوزادتان به سندرم داون، ادواردز و پاتو مبتلا هست یا خیر؛ بلکه صرفاً خطر ابتلای نوزاد به این سه سندرم را ارزیابی می‌کند.

در صورتی که برای هر سه سندرم، غربالگری را انجام داده باشید، دو برگۀ نتیجه دریافت خواهید کرد؛ یکی از برگه‌ها، احتمال ابتلای نوزاد به سندرم داون را نشان می‌دهد و دیگری، احتمال ابتلای نوزاد به سندرم ادواردز یا پاتو را نشان می‌دهد.

در صورتی که احتمال ابتلای نوزاد پایین باشد، ظرف دو هفته به شما اطلاع‌رسانی می‌شود و اگر احتمال ابتلای نوزاد بالا باشد، ظرف سه روز کاری، نهایتاً نتیجه به شما اطلاع‌رسانی می‌شود. سپس به شما پیشنهاد می‌شود که به همراه برگۀ آزمایش به متخصص ژنتیک مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتری به شما داده شود.

احتمال کم ابتلای نوزاد

اگر آزمایش غربالگری نشان دهد که احتمال ابتلای نوزاد به این سه سندرم، کمتر از ۱ در ۱۵۰ است، به عنوان احتمال کم در نظر گرفته می‌شود. بیش از ۹۵ مورد از ۱۰۰ نتیجه آزمایش غربالگری، احتمال کم خواهند داشت.

توجه داشته باشید که احتمال کم بدین معنا نیست که نوزاد به طور قطعی به این سندرم‌ها مبتلا نمی‌شود؛ اما به هر حال، نیازی به نگرانی و انجام اقدامات بعدی هم نیست.

احتمال زیاد ابتلای نوزاد

اگر آزمایش غربالگری نشان دهد که احتمال ابتلای نوزاد به این سه سندرم، بیشتر از ۱ در ۱۵۰ (بین ۱ تا ۲) است، به عنوان احتمال زیاد در نظر گرفته می‌شود. کمتر از ۱ مورد از هر ۲۰ نتیجه آزمایش غربالگری، احتمال زیاد خواهند داشت؛ بدین معنا که از هر ۱۰۰ خانم باردار غربالگری‌شده برای سندرم داون، سندرم ادواردز و سندرم پاتو، کمتر از ۵ مورد، احتمال زیادی برای داشتن نوزاد مبتلا به این سندرم دارند. باز هم دقت داشته باشید که احتمال زیاد بدین معنا نیست که نوزاد به طور قطعی به این سندرم‌ها مبتلا می‌شود.

آیا به آزمایشهای بیشتری نیاز دارم؟

در صورتی که نتیجۀ آزمایش غربالگری، احتمال کم را نشان بدهد، به آزمایش‌های بعدی نیاز نخواهید داشت. اما در صورتی که نتیجه آزمایش، احتمال زیاد را نشان بدهد، گزینه‌های زیر پیش‌روی شما خواهد بود:

  • هیچ آزمایش دیگری انجام ندهید.
  • پزشک به شما توصیه می‌کند که آزمایش غربالگری دوم با نام «آزمایش غیر‌تهاجمی تشخیص پیش از تولد ناهنجاری‌های کروموزومی» یا همان NIPT را انجام دهید. این آزمایش، نوعی آزمایش خون است که می‌تواند نتیجه‌ای دقیق‌تر نسبت به آزمایش غربالگری اول به شما بدهد و تصمیم بگیرید که آزمایش تشخیصی انجام دهید یا خیر.

آزمایش NIPT را می‌توان به سه صورت انجام داد: الف) برای هر سه سندرم، ب) صرفاً برای سندرم داون، ج) برای سندرم ادواردز و پاتو. ضمناً می‌توان بعد از آزمایش NIPT، آزمایش تشخیصی هم انجام داد. توجه داشته باشید که NIPT کاملاً بی‌خطر است و به نوزاد آسیبی نمی‌رساند.

  • انجام فوری آزمایش‌های تشخیصی مانند آمنیوسنتز یا نمونه‌برداری از پرزهای جفتی (CVS)؛ این آزمایش‌ها به طور قطعی می‌توانند ابتلا یا عدم ابتلای نوزاد را مشخص کنند اما در برخی موارد نادر، با خطر سقط همراه هستند.

پزشک متخصص به شما خواهد گفت که کدام یک از آزمایش‌ها برای شما مناسب‌تر است. به خاطر داشته باشید که فارغ از هر نتیجه‌ای که در آزمایش‌های غربالگری و تشخیصی به دست بیاید، تیم پزشکی همواره در کنار شما و حامی شما خواهد بود.

اگر نوزاد متولدنشدۀ شما به یکی از سندرم‌ها مبتلاست

در صورتی که براساس نتیجۀ آزمایش تشخیصی متوجه شدید که نوزاد متولدنشدۀ شما به یکی از سندرم‌های داون، ادواردز یا پاتو مبتلاست، پزشک متخصص در مورد گزینه‌های پیش‌رو با شما صحبت خواهد کرد. ممکن است تصمیم به ادامۀ بارداری بگیرید و یا ممکن است بخواهید به بارداری خاتمه بدهید. تیم پزشکی در تصمیم‌گیری به شما کمک کرده و هر تصمیمی که بگیرید، از شما حمایت خواهند کرد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.