سونوگرافی هفتۀ ۲۰ بارداری

سونوگرافی هفتۀ ۲۰ برای بررسی روند رشد جنین و احتمال وجود ناهنجاری انجام می‌شود. به طور معمول، این سونوگرافی در حدود هفتۀ ۱۸ تا ۲۱ بارداری انجام می‌شود.

انجام سونوگرافی هفتۀ بیستم بارداری برای تمامی خانم‌های باردار ضرورتی ندارد و بستگی به خود شخص دارد. اما باید توجه داشت که در برخی موارد، بنا به دستور پزشک و با توجه به شرایط شخص، ممکن است انجام آن توصیه شود.

همان‌طور که در ابتدا هم اشاره شد، این سونوگرافی با هدف بررسی روند رشد جنین و وجود ناهنجاری‌ها انجام می‌شود؛ سونوگرافی این هفته نمی‌تواند همۀ ناهنجاری‌های ممکن را تشخیص دهد. این امر می‌تواند تأیید کند که آیا حاملگی خارج‌رحمی است یا خیر و هم‌چنین، جنین ناهنجاری‌های کروموزومی دارد یا خیر. ممکن است بعدها عوارض و ناهنجاری‌هایی در جنین بروز یابد.

سونوگرافی هفتۀ ۲۰ که گاهی اوقات غربالگری هفتۀ ۲۰ نیز نامیده می‌شود، مانند سونوگرافی هفتۀ ۱۲ انجام می‌شود. یک تصویر سیاه‌وسفید دوبعدی حاصل خواهد شد. نواحی سفیدرنگ روی تصویر، استخوان‌ها را نشان می‌دهد، در حالی‌که نواحی خاکستری به عنوان بافت‌های در حال رشد نشان داده می‌شوند. مایع آمنیوتیک نیز به رنگ سیاه نشان داده می‌شود.

در سونوگرافی هفتۀ ۲۰ به دنبال چه چیزی هستیم؟

سونوگرافی انجام‌شده در این هفته، استخوان‌ها، قلب، مغز، نخاع، صورت، کلیه‌ها و شکم نوزاد را بررسی می‌کند.

سونوگرافیست در حین انجام سونوگرافی به دنبال ۱۱ اختلال نادر می‌گردد. در این سونوگرافی، صرفاً وجود همین ۱۱ اختلال بررسی می‌شود. ممکن است سایر اختلالات جنین در این سونوگرافی تشخیص داده نشود.

در بیشتر موارد، سونوگرافی نشان‌دهندۀ سلامت کودک است، اما ممکن است در برخی از موارد، مورد مشکوکی مشاهده شود که در این صورت، بررسی‌های بیشتر توسط متخصص انجام خواهد شد.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

آیا اختلالات جنین در حین سونوگرافی تشخیص داده می‌شوند؟

تعدادی از اختلالات جنینی را می‌توان در حین سونوگرافی تشخیص داد. به عنوان مثال، برخی از نوزادان دچار اختلالی موسوم به اسپینا بیفیدا یا مهره‌شکاف‌ هستند که یکی از شایع‌ترین ناهنجاری‌های مادرزادی است و در ستون مهره‌ها ایجاد می‌شود.

به طور معمول، این ناهنجاری در سونوگرافی به وضوح قابل‌مشاهده است و از هر ‍۱۰ نوزاد مبتلا به اسپینا بیفیدا، وجود ناهنجاری در ۹ نوزاد در حین سونوگرافی تشخیص داده می‌شود.

تشخیص برخی از اختلالات دیگر مانند نقایص قلبی دشوارتر از سایر ناهنجاری‌هاست. در سونوگرافی، وجود ناهنجاری در حدود نیمی از نوزادان دچار ناهنجاری‌های قلبی تشخیص داده می‌شود.

برخی از اختلالاتی که در حین سونوگرافی مشاهده می‌شوند (مانند شکاف لب)، ممکن است پس از تولد نیازمند درمان یا جراحی باشند.

در تعداد کمی از موارد، برخی از اختلالات بسیار جدی در نوزاد در حین سونوگرافی مشاهده می‌شود؛ به عنوان مثال، ممکن است مغز، کلیه‌ها، اندام‌های داخلی یا استخوان‌های کودک به درستی رشد نکرده باشند.

در برخی موارد نادر و وخیم که هیچ راه درمانی هم وجود ندارد، نوزاد ممکن است در طول بارداری یا مدتی پس از تولد بمیرد.

در طی سونوگرافی هفتۀ ۲۰ چه اتفاقی می‌افتد؟

سونوگرافی توسط متخصص رادیولوژی و یا متخصص زنان‌وزایمان آموزش‌دیده انجام می‌شود. این کار در اتاقی با نور کم انجام می‌شود تا سونولوژیست بتواند با وضوح بهتری تصویر داخل شکم را ببیند.

سپس از شما خواسته می‌شود که روی تخت دراز بکشید. بهتر است در زمان مراجعه، لباس راحتی به تن کرده باشید. سونولوژیست از شما می‌خواهد که دامن یا شلوار خود را پایین بکشید و لباس‌های بالاتنه را هم تا زیر قفسۀ سینه بالا بزنید تا شکم به صورت کامل مشخص باشد.

بعد از این مرحله، یک دستمال در لبۀ لباس‌های شما قرار داده می‌شود تا ژل مورداستفاده در حین سونوگرافی با لباس‌های شما تماس پیدا نکند.

سونولوژیست یا دستیار وی، نوعی ژل خاص را روی شکم می‌مالد. این ژل کمک می‌کند تا مبدل یا پروب، تماس خوبی با بدن برقرار کرده و هوای بین مبدل و پوست که توان مسدود‌کردن امواج صوتی را دارد، از بین برود.  این مبدل روی پوست حرکت داده می‌شود تا در نهایت تصویر دقیق و درستی از اجزای بدن نوزاد به دست بیاید.

سونوگرافی آسیبی برای مادر و نوزاد به دنبال ندارد ولی ممکن است فشار ناشی از مبدل باعث بروز درد اندکی در شخص باردار شود.

هنگامی که سونولوژیست در حال انجام سونوگرافی است، باید سکوت در اتاق برقرار باشد؛ چرا که وی نیاز به تمرکز دارد. سونولوژیست پس از پایان سونوگرافی با شما در مورد تصاویر به‌دست‌آمده صحبت خواهد کرد و به سوالات‌تان پاسخ خواهد داد.

مدت زمان لازم برای انجام این سونوگرافی در حدود ۳۰ دقیقه است. باید توجه داشته باشید که اگر جنین در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشد و به صورت مداوم در حال حرکت باشد، انجام سونوگرافی سخت خواهد شد. در صورتی هم که وزن شما بالاتر از حد متوسط باشد، انجام سونوگرافی و به‌دست‌آوردن تصاویر واضح، سخت‌تر خواهد شد. البته اصلاً نیازی به نگرانی نیست.

ممکن است برای انجام سونوگرافی نیاز باشد که با مثانۀ پر مراجعه کنید؛ زیرا پربودن مثانه موجب شفافیت تصاویر و افزایش دقت در تشخیص می‌شود. دقت داشته باشد که باید برای پر کردن مثانه از آب و آبمیوه و سایر مایعات استفاده کنید و مصرف نوشابه‌های گازدار و داروهای ادرارآور به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. در این خصوص، حتماً با ماما مشورت کنید.

آیا می‌توان جنسیت نوزاد را تشخیص داد؟

بله، در حین سونوگرافی می‌توان جنسیت نوزاد را هم تشخیص داد؛ البته پیش از شروع، این موضوع را با سونولوژیست در میان بگذارید.

آیا همسر یا دوست من می‌تواند در زمان انجام سونوگرافی در کنار من باشد؟

پاسخ این سوال هم بله است. در برخی موارد، در حین سونوگرافی مشخص می‌شود که نوزاد دچار نوعی ناهنجاری است؛ حضور همسر یا دوست‌تان در این لحظات، باعث دلگرمی شما خواهد شد.

در بیشتر مراکز سونوگرافی، امکان حضور کودکان در زمان انجام سونوگرافی وجود ندارد. بنابراین اگر کودک دیگری دارید، بهتر است قبل از مراجعه به مرکز سونوگرافی، مسئولیت نگهداری از او را به یکی از آشنایان بسپارید.

آیا سونوگرافی برای شخص باردار و جنین آسیبی به دنبال دارد؟

می‌توان گفت که سونوگرافی، هیچ‌گونه خطر قابل‌توجهی برای مادر و جنین به دنبال ندارد. شما می‌توانید در مورد انجام‌دادن یا ندادن سونوگرافی، مزایا و معایب آن بیشتر تحقیق کنید. ممکن است با انجام سونوگرافی، متوجه ناهنجاری‌هایی در نوزاد شوید و بنابراین، نیاز به تصمیم‌گیری خواهید داشت؛ به عنوان مثال، اگر در سونوگرافی مشکلی شناسایی شود، شاید نیاز به انجام آزمایش‌های بیشتری داشته باشید که انجام این آزمایش‌های تشخیصی بیشتر می‌تواند تهدید‌کنندۀ حیات جنین و سقط باشد. بنابراین شما باید تصمیم‌ بگیرید که می‌خواهید این آزمایش‌ها را انجام دهید یا خیر.

 

آیا حتماً باید این سونوگرافی را انجام بدهم؟

خیر، شما مجبور به انجام این سونوگرافی نیستید و کاملاً مختارید. برخی از افراد تمایل دارند که از وجود هرگونه ناهنجاری در نوزاد خود مطلع شوند، در حالی‌‌که برخی دیگر تمایلی به شناسایی ناهنجاری‌ها ندارند.

در صورتی که تمایلی به انجام سونوگرافی نداشته باشید، سایر مراقبت‌های روتین دوران بارداری را باید انجام بدهید.

نتیجۀ سونوگرافی چه زمانی آماده می‌شود؟

سونولوژیست می‌تواند بلافاصله پس از انجام سونوگرافی، نتیجه را به شما اعلام کند.

در صورت تشخیص مشکل در سونوگرافی باید چه کرد؟

در بیشتر سونوگرافی‌های انجام‌شده، مشکل خاصی در جنین مشاهده نمی‌شود. سونولوژیست در صورت شک یا شناسایی هرگونه ناهنجاری، شما را به یکی دیگر از همکاران خود ارجاع می‌دهد تا تصاویر سونوگرافی مجدداً رویت شده و نظر متخصص دوم هم اعلام شود.

توجه داشته باشید که همۀ انواع ناهنجاری‌ها در سونوگرافی قابل‌تشخیص نیستند و همواره این احتمال وجود دارد که نوزادی با یک نوع ناهنجاری متولد شود (در حالی‌که وجود ناهنجاری در سونوگرافی تشخیص داده نشده است).

آیا به آزمایشهای بیشتری نیاز دارم؟

در صورت تشخیص وجود ناهنجاری در سونوگرافی به آزمایش‌های تشخیصی بیشتری نیاز خواهید داشت. در صورت نیاز به این آزمایش‌ها می‌توانید در مورد آن‌ها تحقیق و پرس‌وجو کنید. این موضوع را با پزشک معالج یا ماما در میان بگذارید. شاید آن‌ها بخواهند شما را به یک مرکز درمانی مجهزتر ارجاع دهند.

دانستنی‌های بیشتر درباره

آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.