دیابت بارداری، دیابتی است که برای اولین بار در دوران بارداری تشخیص داده میشود. این نوع دیابت، مانند سایر انواع دیابت، بر نحوۀ استفاده سلولهای بدن از قند خون (گلوکز) تاثیر میگذارد. دیابت بارداری منجر به افزایش قند خون میشود که میتواند بر سلامت مادر و نوزاد تاثیرگذار باشد.
علائم دیابت بارداری
دیابت بارداری در بیشتر خانمهای باردار، علامت یا علائم قابلتوجهی ایجاد نمیکند. تشنگی و تکرر ادرار از علائم احتمالی این عارضه هستند.
دیابت بارداری معمولا علائم خاصی ندارد. برخی از این علائم خفیف عبارتند از:
- خستگی
- تاری دید
- تشنگی بیشازحد
- تکرر ادرار
- خُروپُف درهنگام خواب
خطرات ناشی از دیابت
اگرچه بروز هر عارضهای در دوران بارداری، نگرانکننده است، اما اصلاً نیازی نیست که بترسید. میتوان با خوردن غذاهای سالم، ورزشکردن و مصرف دارو (در صورت لزوم) به کنترل دیابت کمک کرد. کنترل قند خون، سلامتی مادر و نوزاد را تضمین میکند.
در خانمهای مبتلا به دیابت بارداری، معمولاً قند خون بلافاصله پس از زایمان به حالت عادی برمیگردد. در صورت ابتلا به دیابت بارداری، احتمال اینکه در آینده به دیابت نوع ۲ مبتلا شوید، بیشتر است؛ بهتر است قند خون خود را در فواصل کوتاه با استفاده از دستگاههای خانگی(گلوکومتر) اندازهگیری کنید.
نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟
همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.
همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه بهصورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.
علل دیابت بارداری
هنوز مشخص نیست که چرا برخی از خانمها در دوران بارداری به این نوع دیابت مبتلا میشوند. اضافهوزن قبل از بارداری معمولاً در بروز این عارضه نقش دارد.
به طور معمول، هورمونهای مختلفی برای کنترل سطح قند خون فعالیت میکنند. در دوران بارداری، میزان ترشح هورمونهای مختلف تغییر کرده و تنظیم قند خون با اختلال مواجه میشود؛ در این شرایط، دیابت بارداری بروز یافته و قند خون شما افزایش مییابد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که تصمیم به باردارشدن دارید، بهتر است در ویزیتهای قبل از بارداری این مسئله را مطرح کنید تا پزشک، خطر ابتلا به دیابت بارداری را بررسی کند. دیابت بارداری به عنوان بخشی از ویزیتهای دوران بارداری نیز به صورت منظم بررسی میشود.
در صورت ابتلا به دیابت بارداری، احتمالاً فاصله بین جلسات ویزیت کاهش مییابد؛ خصوصاً در سهماهه پایانی بارداری، پزشک در فواصل کوتاه و به صورت منظم اقدام به سنجش قند خون شما میکند تا از سلامت شما و نوزاد دلبندتان اطمینان حاصل کند.
عوامل خطر
برخی از خانمها به میزان بیشتری در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستند. عوامل خطرساز دیابت بارداری عبارتند از:
عوارض دیابت بارداری
در صورتی که دیابت بارداری کنترل نشود، میتواند منجر به افزایش سطح قند خون شود. قند خون بالا منجر به بروز برخی مشکلات برای مادر و نوزاد میشود؛ به عنوان مثال ممکن است نوزاد، اجباراً از طریق سزارین به دنیا آورده شود.
عوارضی که ممکن است نوزاد را تحتتأثیر قرار دهند
در صورتی که دیابت بارداری را به دقت کنترل نکنید، نوزاد شما در معرض خطرات زیر خواهد بود:
وزن زیاد در هنگام تولد
نوزادان بسیار بزرگ که وزنشان بیش از ۴٫۱ کیلوگرم است، در کانال زایمان گیر کرده و در هنگام زایمان صدمه میبینند. اگر افزایش وزن نوزاد زیاد باشد از سزارین استفاده میشود.
زایمان زودرس
قند خون بالا، خطر زایمان زودرس و زایمان قبل از موعد مقرر را افزایش میدهد. گاهی اوقات به دلیل افزایش بیش از حد وزن نوزاد، باید زایمان زودرس انجام شود
مشکلات تنفسی جدی
نوزادان متولدشده از مادران مبتلا به دیابت بارداری، ممکن است سندروم زجر حاد تنفسی (ARDS) را تجربه کنند که تنفس را با مشکل روبرو میکند
قند خون پایین
قند خون پایین میتواند منجر به تشنج در نوزاد شود. شیردهی فوری و در صورت نیاز، تزریق محلول قندی میتواند سطح قند خون نوزاد را به حالت عادی برگرداند
چاقی و دیابت نوع ۲
در صورتی که دیابت بارداری را به دقت کنترل نکنید، احتمال ابتلای نوزاد شما به دیابت نوع ۲ و چاقی در آینده بیشتر خواهد بود
مردهزایی
دیابت بارداری کنترلنشده میتواند منجر به مرگ نوزاد قبل از تولد و یا مدت کوتاهی بعد از تولد شود
عوارضی که ممکن است نوزاد را تحتتأثیر قرار دهند
دیابت بارداری، خطر ابتلا به موارد زیر را در خانمهای باردار افزایش میدهد:
ابتلا به دیابت در آینده
در صورتی که به دیابت بارداری مبتلا شوید، به احتمال زیاد در بارداری بعدی نیز به این عارضه مبتلا خواهید شد. همچنین با افزایش سن، احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در شما بیشتر خواهد شد
انجام زایمان به صورت سزارین
در صورت ابتلا به دیابت بارداری، به احتمال زیاد سزارین خواهید شد
فشارخون بالا و پرهاکلامپسی
دیابت بارداری، خطر ابتلا به فشارخون بالا و پرهاکلامپسی را افزایش میدهد؛ پرهاکلامپسی، وضعیت بسیار خطرناکی است که منجر به بالارفتن فشار خون و بروز عوارض شدید در مادر و نوزاد میشود
جلوگیری از ابتلا به دیابت بارداری
هیچ راهکاری وجود ندارد که عدم ابتلای شما به دیابت بارداری را تضمین کند؛ با این حال، میتوان با عمل به برخی توصیهها، احتمال بروز این عارضه را کاهش داد. در صورتی که در بارداریهای قبلی به دیابت بارداری مبتلا شدهاید، با عمل به توصیههای زیر میتوانید احتمال بروز مجدد این عارضه در بارداریهای بعدی و ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده را کاهش دهید.
غذاهای سالم بخورید
سعی کنید غذاهایی با فیبر بالا و چربی و کالری پایین مصرف کنید. مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل را نیز فراموش نکنید. پروتئینهای کمچرب مثل لوبیا، ماهی، پنیر سویا و مرغ مصرف کنید. چربیهای سالم از آجیل گرفته تا روغن زیتون، روغن نارگیل و دیگر منابع چربی گیاهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید
ورزش کنید
ورزشکردن در دوران بارداری و قبل از بارداری، از شما در برابر ابتلا به دیابت بارداری محافظت میکند. سعی کنید به مدت ۳۰ دقیقه در هر روز ورزش کنید. پیادهروی روزانه، دوچرخهسواری و شنا نیز به سلامت شما کمک میکنند
بارداری را با وزن مناسب شروع کنید
در صورتی که قصد باردارشدن دارید، کاهش وزن اضافی به شما کمک میکند که بارداری سالمتری داشته باشید. ایجاد عادات غذایی پایدار مانند خوردن میوه و سبزیجات به شما کمک میکند که در دوران بارداری راحتتر باشید
مراقب افزایش وزن در دوران بارداری باشید
. اگرچه افزایش وزن در دوران بارداری طبیعی است اما افزایش وزن سریع و بیشاز حد، خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش میدهد. از پزشک خود سوال کنید که میزان طبیعی افزایش وزن برای شما چهقدر است
دانستنیهای بیشتر درباره
بیماریهای شایع حاملگی
همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند
بارداری، دورانی شگفتانگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود بههمراه دارد.
اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.
همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.