میزان سقط جنین بر اساس هفته و سن

میزان سقط جنین بسته‌به هفته‌های مختلف بارداری در بین خانم‌ها متغیر است. با این حال، با پیشرفت بارداری احتمال سقط جنین نیز کاهش می‌یابد.

آمار سقط جنین در حد متوسط است، بنابراین احتمال سقط جنین در خانمی بسته‌به برخی فاکتور‌ها کم و زیاد می‌شود.

سقط جنین ممکن است زمانی که حتی خود فرد از بارداری خود خبر ندارد نیز رخ بدهد. بعد از تشخیص ضربان قلب سالم در سونوگرافی، احتمال سقط جنین به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد.

  • naNO-ATTENTION

    در صوت اطلاع فرد از بارداری خود، احتمال سقط جنین در حد ۱۰ الی ۱۵‌درصد است.
    سقط جنین به از دست دادن جنین گفته‌می‌شود که معمولاً قبل از هفته‌ی بیستم بارداری رخ می‌دهد. مرده‌زایی نیز نوعی از دست دادن بارداری‌ست که بعد از هفته ی بیستم بارداری اتفاق می‌افتد.

میزان سقط جنین بر اساس هفته

بیشتر سقط‌های جنین به دلیل فاکتور‌هایی رخ می‌دهند که قابل‌کنترل نیستند. در مراحل اولیه‌ی بارداری، مشکلات ژنتیکی اصلی‌ترین دلیل سقط جنین است.

نزدیک به ۸۰‌درصد از سقط‌های جنین در سه‌ماهه‌ی اول بارداری رخ می‌دهند که تقریباً بین هفته‌های ۰ تا ۱۳ بارداری‌ست.

با وجود این که از دست دادن جنین ویرانگر است ولی مشکلات ژنتیکی به این معنی‌ست که جنین قادر به رشد خارج از رحم نخواهد‌بود. حتی در صورتی که خانمی این نوع سقط جنین را تجربه کند، در آینده قادر به سپری کردن بارداری سالمی نیز خواهد‌بود.

جنین در اوایل بارداری بسیار آسیب‌پذیر است، بنابراین فاکتور‌های دیگر مثل مصرف الکل، بیشتر تاثیر مخرب خود را در این زمان می‌گذارند. به همین دلیل، بسیاری از سقط‌های جنین در اوایل بارداری رخ می‌دهند.

با قوی شدن جنین، آسیب‌پذیری او در برابر برخی فاکتور‌ها نیز کمتر می‌شود. هم‌چنین، ممکن است خانم‌ها بعد از اطلاع از بارداری خود، عادات ناسالم و مخرب خود را کنار بگذارند.

تخمین کلی در مورد خطر سقط جنین بر اساس هفته‌ها به شکل زیر است:

هفته‌ی ۵

میزان سقط جنین در این مرحله بسیار متغیر است. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۳ نشان داد که خطر سقط جنین در هفته‌ی پنجم بارداری، ۳/۲۱‌درصد بود.

هفته‌ی ۳-۴

لانه‌گزینی معمولاً نزدیک به ۳‌هفته بعد از آخرین قاعدگی خانم و یک‌هفته بعد از تخمک‌گذاری رخ می‌دهد. تا هفته‌ی چهارم، نتایج آزمایش بارداری خانگی احتمالاً مثبت می‌شود.

نزدیک به ۵۰ تا ۷۵‌درصد از بارداری‌ها قبل از دریافت نتیجه‌ی مثبت از آزمایش بارداری به اتمام می‌رسند. بسیاری از خانم‌ها هیچ‌گاه از بارداری خود خبردار نخواهند‌بود ولی با این حال برخی از آنها با مشاهده‌ی علائم، به سقط جنین مشکوک می‌شوند.

هفته‌ی ۸-۱۳

در نیمه‌ی دوم از  سه‌ماهه‌ی اول بارداری، میزان سقط جنین نزدیک به ۲ تا ۴‌درصد است.

هفته‌ی ۶-۷

همان مطالعه پیشنهاد داد که بعد از هفته‌ی ششم بارداری میزان سقط جنین تنها ۵‌درصد خواهد‌بود. در بسیار از مواقع، احتمال شناسایی ضربان قلب با سونوگرافی در هفته‌ی ۶ وجود دارد.

هفته‌ی ۱۴ تا ۲۰

در بین هفته‌های ۱۳ تا ۲۰، احتمال تجربه‌ی سقط جنین کمتر از یک‌درصد است.

تا هفته‌ی بیستم بارداری، سقط جنین به عنوان مرده‌زایی شناخته‌می‌شود و هنوز هم احتمال زایمان خانم وجود دارد.

مرده‌زایی در حالت کلی نادر است و نادر‌تر نیز می‌شود زیرا به کمک تکنولوژی‌های امروزی، نوزادانی که زود‌تر به دنیا می‌آیند می‌توانند در خارج از رحم نیز جان سالم به در ببرند.

بر اساس گفته‌های تیم تحقیقاتی در انگلیس، احتمال زنده ماندن جنینی که در هفته‌ی ۲۲‌بارداری به دنیا آمده بسیار کم است ولی این احتمال با پیشرفت بارداری بیشتر می‌شود.

در کشور‌های مرفه، ۷۷‌درصد از جنین‌های زودرسی که در هفته‌ی بیست‌و‌ششم بارداری متولد شده‌اند، زنده می‌مانند در حالی که، تقریباً همه‌ی نوزادان زودرس که در هفته‌ی ۳۰ به بالا به دنیا می‌آیند، زنده می‌مانند.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

آیا من بارداری‌ام را از دست خواهم‌داد؟

مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۲، احتمال بروز سقط جنین در سه‌ماهه‌ی اول و دوم بارداری را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده‌شد که احتمال سقط جنین در بین هفته‌های ۵ تا ۲۰‌بارداری نزدیک به ۱۱-۱۲‌درصد است.

با این حال، مطالعه‌ای دیگر احتمال بروز سقط جنین را ۱۰-۱۵‌درصد گزارش داده‌است.

این آمار، نشان می‌دهد که احتمال سقط جنین از خانمی به خانم دیگر متغیر بوده و به فاکتور‌هایی مثل سن و سلامت کلی مادر بستگی دارد.

میزان سقط جنین بر اساس سن

سن، مهم‌ترین فاکتور در سقط جنین است، زیرا کیفیت تخمک با گذشت سن کاهش می‌یابد.

میزان سقط جنین متوسط بر اساس سن هر مادر به شکل زیر است:

بیشتر از ۴۵‌سال

احتمال سقط جنین ۵۰‌درصد

بین ۳۵ تا ۴۵‌سال

احتمال سقط جنین ۲۰ تا ۳۵‌درصد

زیر ۳۵‌سال

احتمال سقط جنین ۱۵‌درصد

  • naNO-ATTENTION

    بهتر است به این دقت کنید که در این آمار تنها سن مادر درنظر گرفته‌شده و توجهی به سایر فاکتور‌های دخیل نشده‌است.

    تاثیر سبک زندگی ناسالم مثل صرف دخانیات و یا نداشتن فعالیت جسمانی نیز ممکن است با سن زیاد مادر دست‌به‌دست هم داده و احتمال بروز بیماری‌های زمینه‌ای و همین‌طور سقط جنین را افزایش بدهند.

    با این حال، برخی خانم‌ها حتی در ۴۰ یا ۵۰‌سالگی نیز بارداری سالمی را سپری می‌کنند.

فاکتور‌های خطرساز دیگر

بسیاری از خانم‌هایی که تجربه‌ی سقط جنین دارند، در آینده بارداری سالمی را می‌گذرانند. سقط جنین برای یک‌بار به معنی وجود مشکل در باردار شدن و یا حفظ بارداری در آینده نیست.

گرچه بر اساس مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۶ انجام گرفته، گفته‌می‌شود احتمال بارداری بلافاصله پس از سقط جنین بیشتر است.

برای برخی از خانم‌ها بعد از یک یا دوبار سقط جنین، انجام تست ژنتیک توصیه می‌شود. آزمایش ژنتیک به پزشک در تشخیص دلیل سقط جنین کمک می‌کند.

برای فاکتور‌های خطر‌ساز دخیل در سقط جنین شامل:

  • list
    استعمال دخانیات
  • list
    سن بالا
  • list
    بیماری‌های هورمونی که سبب اختلال در تولید هورمون‌های بارداری می شوند
  • list

    بیماری‌های مزمن کنترل‌نشده مثب دیابت یا فشار خون بالا

  • list

    مصرف دارو مثل دارو‌های محرک از جمله کوکائین و یا دوز بالای کافئین

علائم و نشانه‌ها

در اغلب موارد، اولین نشانه‌ی سقط جنین تجربه‌ی خونریزی‌ست. با این حال، همه نوع خونریزی به دلیل سقط جنین نیست.

تقریباً ۲۰-۳۰‌درصد از خانم‌ها دچار لکه‌بینی در دوران بارداری خود می‌شوند. خونریزی، در صورت شدید بودن نشانه‌ی سقط جنین است که حتی ممکن است شدت آن به‌مرور زمان بیشتر شده و یا با درد شدید نیز همراه شود.

سقط جنین بدون خونریزی نیز ممکن است رخ بدهد.

علائم دیگر سقط جنین شامل موارد زیر هستند:

  • list
    خونریزی به‌صورت لخته‌ی خون
  • list
    کرامپ‌های شدید
  • list

    کاهش ناگهانی در نشانه‌های بارداری، گرچه علائم بارداری بدون بروز سقط جنین و به علت تغییرات هورمونی نیز ممکن است کاهش بیابند

  • list
    کاهش تحرک جنین در سه‌ماهه‌ی دوم بارداری

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

هر خانم بارداری باید در مورد هر نوع خونریزی در دوره‌ی بارداری با پزشک خود صحبت کند. در صورت شدید بودن خونریزی به همراه درد، بهتر است به اورژانس مراجعه شود.

برخی نشانه‌های دیگری که به باید به آن توجه کرد شامل:

 

  • check-box

    عدم احساس حرکت جنین

  • check-box

    از دست دادن نشنانه‌های بارداری

  • check-box

    درد

نتیجه

بسیاری از بارداری‌ها به تولد جنینی سالم ختم می‌شوند حتی در صورت وجود سابقه‌ی سقط جنین و یا فاکتور‌های خطرساز سقط جنین در مادر نیز این اتفاق می‌افتد.
راه درست یا نادرست برای واکنش دادن به سقط جنین وجود ندارد. این تجربه‌ای احساسی و ایجاد شک در فرد در مورد بارداری‌های آینده‌ست. برعکس، برخی از خانم‌ها از این‌که واکنش شدیدی به این قضیه نشان نمی‌دهند، تعجب می‌کنند.
سقط جنین، تقصیر هیچ‌کسی نیست و بسیاری از خانم‌ها حتی بعد از سقط جنین نیز در آینده بارداری سالمی خواهند‌داشت. کمک کردن از پزشک مجرب، حمایت دوستان و خانواده و اختصاص دادن زمانی برای بهتر شدن حال روحی به خانم‌ها در کنترل و مدیریت این دوره با موفقیت تمام، کمک می‌کنند.

دانستنی‌های بیشتر درباره

مراقبت‌های سقط جنین

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.