درد لگن در دوران بارداری

یکی از دردهای متداول در دوران بارداری، درد لگن است. درد لگن می‌تواند در هر زمان از دوران بارداری ظاهر شود، اما بیشتر در سه‌ماهۀ سوم بارداری رایج است. بدن در این زمان، خود را برای زایمان آماده می‌کند. در برخی موارد، درد لگن، باید یک هشدار جدی در نظر گرفته شود. نباید چنین تصور کرد که چاره‌ای جز تحمل درد ندارید؛ برای بیشتر خانم‌های باردار، تشخیص زودهنگام و درمان از بدترشدن علائم جلوگیری کرده، درد را تسکین می‌دهد و به انجام فعالیت‌های عادی روزمره کمک می‌کند. بنابراین بسیار مهم است که هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید.

دلایل شایع درد لگن در دوران بارداری

در طی بارداری، مفصل لگن و رباط‌های موجود در آن، توسط هورمون‌هایی که ترشح می‌شود، کمی شل‌تر می‌شوند و حالت منعطف به خود می‌گیرند. این کار بدین منظور انجام می‌شود که جنین بتواند به راحتی در رحم جابه‌جا شود. این انعطاف‌پذیری که در بدن خانم باردار ایجاد می‌شود و هم‌چنین فشار ناشی از وزن نوزاد می‌تواند درد لگن را به وجود بیاورد.

در صورت عدم بهبود درد و مشاهده علائمی از قبیل خون‌ریزی، ترشحات غیرمعمول و گرفتگی شدید عضلانی، به پزشک متخصص یا ماما مراجعه کنید. در ادامه به برخی دیگر از دلایل شایع درد لگن در دوران بارداری می‌پردازیم.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

اختلال عملکرد سیمفیسیس پوبیس (SPD)

منظور از اختلال عملکرد سیمفیسیس پوبیس (SPD)، درد و ناراحتی در قسمت جلو یا پشت مفاصل لگن است. درد حلقه لگن یا کمربند لگن، نام دیگر این اختلال است. دو استخوان لگن در محل مفصل سیمفیزیس پوبیس به هم متصل می‌شوند که در جلوی لگن قرار دارد. رباط‌های محکمی این مفصل را سر جای خود نگه می‌دارند.

میزان ترشح هورمون‌های استروژن، پروژسترون و رلاکسین در دوران بارداری افزایش پیدا ‌‌‌‌‌می‌کند. افزایش این هورمون‌ها باعث می‌شود که رباط‌هایی که در بالا اشاره شد، کشیده و شل شوند. این وضعیت به ناپایداری مفصل لگن منجر شده و ناراحتی ایجاد می‌کند. سیمفیسیس پوبیس می‌تواند درد زیادی ایجاد کند و بر کیفیت زندگی شخص تأثیر منفی بگذارد. به هر حال، هم درمان‌های پزشکی و هم مدواهای خانگی باعث بهبود علائم می‌شوند.

درد ناشی از اختلال عملکرد سیمفیسیس پوبیس، می‌تواند بلافاصله پس از بارداری شروع شود اما در انتهای دوران بارداری، شدیدتر خواهد شد.  برخی از خانم‌های باردار ترجیح می‌دهند که از کمربندهای بارداری استفاده کنند. کمربند بارداری از استخوان‌های لگن حمایت و به حفظ حالت صحیح قرارگیری آن‌ها کمک می‌کند. کمربند مزبور می‌تواند تسکین کوتاه‌مدتی در درد ایجاد کند.

درد رباط گرد

با آغاز سه‌ماهۀ دوم، رباطی که از رحم به کشاله ران متصل می‌شود، به طور قابل‌توجهی شروع به کشیده‌شدن می‌کند. این می‌تواند باعث ایجاد درد در یک طرف بدن شود تا زمانی که بدن به این وضعیت سازگار شود.

افزایش اندازه رحم

از هفتۀ ۸ تا ۱۲ بارداری، ممکن است دردی شبیه به گرفتگی عضلانی را تجربه کرده و احساس کنید که در چند روز آینده پریود خواهید شد. تا زمانی که خون‌ریزی نداشته باشید، احتمالاً صرفاً رحم‌تان در حال بزرگ‌شدن است. احتمال این که این درد را در اولین بارداری احساس کنید، نسبت به بارداری‌های بعدی کمتر است.

فشار ناشی از وزن نوزاد

هنگامی که در سه‌ماهۀ سوم بارداری قرار دارید، ممکن است در ناحیه لگن، فشار ناشی از وزن جنین در حال رشد را احساس کنید. فشار وارده از طرف جنین، بر اعصابی که از ناحیۀ واژن وارد پاها می‌شوند، فشار آورده و باعث بروز درد می‌شود. این درد معمولاً زمانی احساس می‌شود که حرکت می‌کنید و نوزاد تکان می‌خورد. برای تسکین درد، به یک طرف دراز کشیده و استراحت کنید.

دوتکه‌شدن ماهیچه راست شکم (Diastasis Recti)

دوتکه‌شدن ماهیچه راست شکم که با عنوان جدایش شکمی شناخته می‌شود، به حالتی گفته می‌شود که ماهیچه راست شکم در میانه خود دچار یک شکاف شده و دو بخش چپ و راست تقسیم می‌شود. در حالت عادی دو سوی ماهیچه راست شکم در محلی به نام خط سفید به هم می‌پیوندد. جدایش شکمی بیشتر در نوزادها و خانم‌های باردار رخ می‌دهد. در خانم‌های باردار، این مشکل هنگامی پیش می‌آید که انبساط شدید رحم، ماهیچه راست شکم را از هم جدا کند.
پزشک احتمالاً بعد از زایمان به شما توصیه می‌کند که در خانه ورزش کنید. در موارد نادری، ممکن است دوتکه‌شدن ماهیچه راست شکم نیاز به جراحی داشته باشد.

کیست‌های تخمدان

کیست‌های عملکردی تخمدان در نتیجۀ یک سری تغییرات در نحوه تخمک‌گذاری در تخمدان‌ها ایجاد می‌شوند. این کیست‌های غیرسرطانی، بسیار شایع بوده و به طور کلی، بی‌ضرر هستند. ممکن است کیست‌های تخمدان در دوران بارداری بزرگ‌تر شده و بر اثر فشار وارده از طرف رحم به تخمدان، دائماً احساس درد کنید. در صورتی که کیست پاره شود، درد شما شدیدتر خواهد شد. اگر سابقه کیست تخمدان دارید یا فکر می‌کنید که در دوران بارداری، دچار کیست تخمدان شده‌اید، به پزشک متخصص زنان‌ و زایمان مراجعه کنید. با انجام سونوگرافی شکم و لگن، می‌توان اطمینان حاصل کرد که کیست‌ها، خیلی بزرگ نشده باشند.
در موارد نادر، ممکن است کیست، پیچ بخورد (پیچ‌خوردگی کیست). این وضعیت به دنبال یک فعالیت شدید و ناگهانی مانند دویدن یا رابطه جنسی رخ می‌دهد. درد ناشی از پیچ‌خوردگی کیست، بسیار شدید و تسکین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ناپذیر است و ممکن است تهوع، استفراغ و تعریق را به دنبال داشته باشد. در صورتی که به پیچ‌خوردگی کیست مشکوک شدید، سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید.

 

انقباضات براکستون هیکس (Braxton Hicks Contractions)

انقباضات براکستون هیکس، یک سری انقباض تمرینی رحم به منظور آمادگی برای زایمان واقعی هستند. این انقباضات هیچ‌گونه تغییری در رحم ایجاد نمی‌کنند؛ بنابراین موجب زایمان زودرس نمی‌شوند. به طورکلی، این انقباضات، طبیعی و بی‌خطر هستند. اگر این انقباضات را در دوران بارداری تجربه کنید، به این معناست که رحم به شدت در حال تمرین برای زایمان است. برخی از خانم‌های باردار هرگز انقباضات براکستون هیکس را به ویژه در اولین بارداری تجربه نمی‌کنند؛ بنابراین اگر این انقباضات را نداشتید، نگران نشوید.

عواملی مانند مانند ورزش‌های سنگین، مقاربت، ارگاسم و کم‌آبی بدن در ایجاد آن نقش دارند. این انقباضات در هفته بیستم بارداری ظاهر می‌شوند و می‌توانند چند هفته پس از شروع از بین بروند.  در انقباضات براکستون هیکس، مانند درد زایمان و یا گرفتگی قاعدگی، درد عمیق یا سطحی در لگن احساس نمی‌شود. اگر براکستون هیکس با درد نیز همراه باشد، شبیه به درد واقعی زایمان نیست که در سراسر بدن بپیچد.

توجه داشته باشید که در این انقباضات، احساس سفتی یا گرفتگی رحم وجود دارد، معمولاً در قسمت بالای لگن احساس می‌شود، طول مدت آن کوتاه و بین ۲۰ دقیقه تا یک ساعت است، خودبه‌خود بهبود می‌یابد و نیازی به درمان ندارد، با نوشیدن مایعات، استراحت و با گذشت زمان از شدت آن کاسته می‌شود.

یبوست

یکی از شکایت‌های شایع خانم‌های باردار در دوران بارداری، یبوست است که می‌تواند منجر به درد لگن هم بشود.  هورمون‌های ترشح‌شده در دوران بارداری، عملکرد دستگاه گوارش را با اختلال روبرو می‌کند. پزشک ممکن است برای شما مکمل آهن تجویز کند و به شما توصیه کند که مقادیر زیادی آب و غذاهای غنی از فیبر مانند میوه و سبزیجات خام میل کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا می‌توانید از داروهای ملین و شیاف استفاده کنید یا خیر.

عفونت مجاری ادراری (UTI)

تا حدود ۱۰ درصد از خانم‌های باردار، در دوران بارداری خود دچار عفونت ادراری می‌شوند. علائم شایع عفونت ادراری عبارتند از: نیاز فوری به دفع ادرار، درد یا سوزش در هنگام ادرار، وجود خون در ادرار. برخی از افراد، درد شکم را نیز در نتیجه عفونت ادراری تجربه می‌کنند. ممکن است عفونت ادراری به کلیه‌ها نیز برسد که در این صورت، خطر زایمان زودرس افزایش می‌یابد؛ به همین خاطر، در ویزیت‌های قبل زایمان، به صورت منظم از شما آزمایش ادرار گرفته می‌شود تا هرگونه عفونت احتمالی در مجاری ادراری تشخیص داده شود. در صورت تشخیص زودهنگام عفونت ادراری، می‌توان به راحتی آن را با آنتی‌بیوتیک درمان کرد.

دانستنی‌های بیشتر درباره

مشکلات رایج دیگر در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.