سوءهاضمه و سوزش سردل در دوران بارداری

سوءهاضمه، که به آن سوزش سردل و رفلاکس اسید (بازگشت اسید معده به مری) نیز گفته می‌شود، در دوران بارداری شایع است. سوءهاضمه می‌تواند ناشی از تغییرات هورمونی و واردآمدن فشار به معده از طرف نوزاد باشد.

می‌توانید با ایجاد تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی خود، سوءهاضمه و سوزش سردل را تا حدودی کاهش دهید. ضمناً می‌توانید از برخی داروها که مصرف آ‌ن‌ها در دوران بارداری منعی ندارد نیز استفاده کنید.

  • naNO-ATTENTION

    علائم سوزش سردل، معمولاً بلافاصله پس از خوردن یا آشامیدن ظاهر می‌شوند اما همواره چنین حالتی وجود ندارد؛ گاهاً علائم سوزش سردل، مدتی پس از خوردن غذا ایجاد می‌شوند.

    ممکن است در هر مرحله‌ای از بارداری، علائم سوءهاضمه در شما ایجاد شود اما بروز علائم از هفتۀ ۲۷ به بعد شایع‌تر است.

راه‌های بهبود سوءهاضمه و سوزش سردل

  • naNO-ATTENTION

    در صورت خفیف‌بودن علائم، می‌توانید با ایجاد تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی، آن‌ها را کنترل کنید.

مصرف صحیح وعده‌های غذایی

در دوران بارداری مصرف بی رویه غذا به شما و نوزاد آسیب می رساند، کاهش مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافئین و غذاهای سنگین، تند و چرب نیز می‌تواند به بهبود علائم کمک کند.

مصرف صحیح وعده‌های غذایی

تغییر عادات غذایی

تعداد وعده‌های غذایی‌تان را بیشتر کنید، حجم وعدۀ غذایی را کاهش داده و تعداد وعده ها را افزایش دهید، این کار به معده کمک می‌کند تا غذاها را زودتر هضم کند.

تغییر عادات غذایی

صاف‌نشستن

هنگام غذاخوردن صاف بنشینید. با این کار فشار از روی معده برداشته می‌شود. بالاتر بودن سر و شانه‌ها در هنگام خواب، مانع از ورود اسید معده به مری در هنگام خواب می‌شود.

صاف‌نشستن

عدم استعمال دخانیات

سیگارکشیدن‌ در دوران بارداری می‌تواند‌ باعث ایجاد سوءهاضمه ‌شود و‌ بر سلامت شما و نوزادتان تأثیر جدی ‌بگذارد، این مواد شیمیایی می‌توانند باعث شل‌شدن حلقۀ ماهیچه‌ای در محل اتصال مری به معده شوند؛ بنابراین اسید معده می‌تواند به راحتی وارد مری شود

عدم استعمال دخانیات

عدم مصرف مشروبات الکلی

مشروبات الکلی می‌تواند باعث سوءهاضمه شود. ضمن این‌که در دوران بارداری می‌تواند منجر به واردآمدن آسیب‌های طولانی‌مدت به نوزاد شود. بنابراین در دوران بارداری به هیچ وجه مشروبات الکلی مصرف نکنید.

عدم مصرف مشروبات الکلی

همچنین سیگارکشیدن احتمال موارد زیر را نیز افزایش می‌دهد:

  • forward-1

    تولد نوزاد نارس (قبل از هفتۀ ۳۷ بارداری)

  • forward-1

    وزن کم نوزاد در هنگام تولد

  • forward-1

    سندرم مرگ ناگهانی نوزاد

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اصطلاح عفونت‌های واژینال، به عفونت‌های مربوط به واژن اشاره دارد. فرد باردار ممکن است در برابر برخی عفونت‌های خاص آسیب‌پذیرتر باشد و در صورت عدم درمان، ممکن است عوارض شدیدتری در وی بروز یابد. در صورتی که در دوران بارداری متوجه بروز عفونتی جزئی در خودتان شدید، باید در اسرع وقت با پزشک متخصص یا ماما مشورت کنید.

در صورت داشتن هر یک از موارد زیر، حتماً به ماما یا پزشک عمومی مراجعه کنید:

  • information

    مشکل در غذاخوردن

  • information
    کاهش وزن
  • information
    درد معده
  • checked-2
    ممکن است پزشک در مورد علائم‌تان از شما سوال کند و نواحی مختلف قفسۀ سینه و شکم را به آرامی فشار دهد تا ببیند که درد دارید یا خیر.

جایگزین‌کردن داروهای تجویزشده توسط پزشکان

در صورتی که داروهایی مانند داروهای ضدافسر‌‌دگی را مصرف می‌کنید و فکر می‌کنید ممکن است سوء‌هاضمه شما را بدتر کند، با پزشک‌تان مشورت کنید. وی‌ می‌تواند داروهای ‌‌جایگزین‌‌ را برای شما تجویز کند.

تحت هیچ شرایطی، مصرف داروهای تجویزشده را متوقف نکنید؛ مگر این ‌‌که این کار به دستور پزشک متخصص انجام شود.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

داروهای مورداستفاده برای سوءهاضمه و سوزش سردل

داروهای ضد ‌سوءهاضمه‌‌ و سوزش‌‌ سردل ‌‌در دوران‌‌ بارداری‌ عبارتند از:

آلژینات‌ها

برای از بین‌بردن سوءهاضمۀ ناشی از برگشت اسید معده به مری

ضداسیدها یا آنتی‌اسیدها

این داروها برای خنثی‌سازی اسید معده استفاده می‌شوند

تنها با شروع علائم ممکن است نیاز به مصرف ضداسیدها و آلژینات‌ها داشته باشید. با این حال، پزشک ممکن است ‌‌قبل از بروز‌‌ علائم‌‌، مصرف‌‌ آن‌ها‌‌‌ را به شما توصیه کند (قبل از غذا یا قبل از خواب‌).

اگر از مکمل‌های آهن و ضداسیدها استفاده می‌کنید، آن‌ها را همزمان با هم مصرف نکنید. ضداسیدها می‌توانند جذب آهن توسط بدن را متوقف کنند.

در صورت عدم بهبود علائم سوءهاضمه با مصرف ضداسیدها و آلژینات‌ها، پزشک ممکن است دارویی برای کاهش ترشح اسید معده تجویز کند.

علل بروز سوءهاضمه در دوران بارداری

علائم سوءهاضمه زمانی ظاهر می‌شوند که اسید موجود در معده، مخاط معده یا مری را تحریک کند. این امر باعث درد و احساس سوزش می‌شود.

در موارد زیر احتمال بروز سوء‌هاضمه بیشتر است:
  • checked-3

    قبل از بارداری سوءهاضمه داشته‌اید

  • checked-3

    قبلاً بارداری داشته‌اید

  • checked-3

    در مراحل پایانی بارداری هستید

عللی بروز سوءهاضمه در دوران بارداری عبارتند از:
  • checked-3

    تغییرات هورمونی

  • checked-3

    جنین در حال رشد به معده فشار وارد می‌کند

  • checked-3

    شل‌شدن حلقۀ عضلانی (دریچۀ) بین مری و معده که باعث ورود اسید معده به مری می‌شود

دانستنی‌های بیشتر درباره

مشکلات رایج دیگر در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.