مشکلات شایع در دوران بارداری

دوران بارداری یکی از چالش‌برانگیزترین دوران‌ها در زندگی خانم‌هاست. در دوران بارداری، اتفاقات زیادی در بدن رخ می‌دهد که می‌تواند گاهاً باعث ایجاد نگرانی یا ناراحتی در شما شود.

در ادامه، مطالبی را در خصوص برخی از مشکلات شایع دوران بارداری می‌خوانیم:

یبوست

تغییرات هورمونی در بدن ممکن است باعث ایجاد یبوست در اوایل بارداری شوند.

برای جلوگیری از یبوست می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • jelly-beans

    خوردن مواد غذایی سرشار از فیبر مانند نان و غلات سبوس‌دار، میوه، سبزیجات و حبوباتی مانند لوبیا و عدس.

  • fitness

    در دوران بارداری به طور منظم ورزش کنید.

  • drinking-water

    مقادیر زیادی آب بنوشید. روزانه حداقل ۶ تا ۸ لیوان آب مصرف کنید.

  • medicine

    در مورد استفاده از داروهای مسهل با پزشک مشورت کنید.

  • iron

    از مصرف مکمل‌های آهن اجتناب کنید؛ زیرا این مکمل‌ها باعث بروز یبوست می‌شوند. در مورد مصرف مکمل‌ها در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.

کرامپ یا گرفتگی

کرامپ یا گرفتگی، نوعی درد ناگهانی و شدید است که معمولاً در عضلات ساق پا اتفاق می‌افتد. این وضعیت بیشتر در شب‌ها دیده می‌شود. انجام منظم تمرینات ورزشی در دوران بارداری، به ویژه حرکات پا و مچ پا، گردش خون را بهبود بخشیده و به جلوگیری از درد ناشی از گرفتگی کمک می‌کند. می‎‌توانید تمرینات زیر را امتحان کنید:

  • number

    ۳۰ بار پای خود را صاف کرده و سپس خم کنید.

  • number-1

    پای خود را ۸ بار در جهت عقربه‌های ساعت و ۸ بار در خلاف جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید.

  • number-2

    برای پای دیگر نیز دو مرحلۀ بالا را انجام دهید.

عضلات دچار گرفتگی را به آرامی و با انجام حرکات کششی شل کنید. بدین منظور کافی است انگشتان پا را به آرامی به سمت بالا بیاورید. حتماً از کفش‌های راحت و غیرپاشنه‌بلند استفاده کنید.

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

چند نکته برای جلوگیری از ایجاد احساس غش:

  • passenger

    سعی کنید بعد از درازکشیدن یا نشستن، به آرامی بلند شوید.

  • inability-to-move

    در صورتی که هنگام ایستادن، چنین احساسی داشتید، سریعاً بنشینید تا این احساس از بین برود؛ در صورتی که پس از نشستن هم‌چنان این وضعیت ادامه پیدا کرد، به پهلو دراز بکشید.

  • man-sleeping-on-single-bed-from-top-view

    اگر هنگام خوابیدن به پشت احساس غش می‌کنید، به پهلو بخوابید.

احساس غش (سرگیجۀ بارداری)

ممکن است در دوران بارداری احساس غش (faint) کنید. هورمون پروژسترون با انسداد عروق خونی، باعث تجمع خون در پاها می‌شود. غش‌کردن زمانی رخ می‌دهد که به اندازۀ کافی خون و اکسیژن به مغز نرسد.

در صورتی که به سرعت از روی صندلی یا توالت فرنگی بلند شوید، به احتمال زیاد احساس غش خواهید کرد؛ این حالت زمانی که به پشت دراز کشیده‌اید نیز می‌تواند رخ دهد.

عضلات دچار گرفتگی را به آرامی و با انجام حرکات کششی شل کنید. بدین منظور کافی است انگشتان پا را به آرامی به سمت بالا بیاورید. حتماً از کفش‌های راحت و غیرپاشنه‌بلند استفاده کنید.

  • attention-2

    بهتر است در اواخر دوران بارداری به پشت دراز نکشید. بعد از هفتۀ ۲۸ بارداری، از خوابیدن به پشت اجتناب کنید؛ زیرا این امر خطر مرده‌زایی را افزایش می‌دهد.

داغ‌شدن بدن

به احتمال زیاد در دوران بارداری احساس گرمای بیش‌از حد معمول خواهید داشت. این امر ناشی از تغییرات هورمونی و افزایش خون‌رسانی به پوست است. احتمالاً تعریق نیز در شما افزایش خواهد یافت.

موارد زیر می‌توانند کمک‌کننده باشند:

  • arrow-2
    لباس‌های گشادی که از جنس الیاف طبیعی هستند، بپوشید؛ الیاف طبیعی بهتر از الیاف مصنوعی هوا را عبور می‌دهند.
  • arrow-2

    اتاق خود را خنک نگه دارید؛ می‌توانید از پنکه نیز استفاده کنید.

  • arrow-2

    حمام‌رفتن می‌تواند باعث شاداب‌ترشدن شما شود.

تکرر ادرار

تکرر ادرار اغلب در اوایل بارداری شروع می‌شود و گاهاً تا به دنیا آمدن نوزاد نیز ادامه می‌یابد. در اواخر دوران بارداری، این وضعیت به خاطر فشار وارده از طرف سر نوزاد به مثانه ایجاد می‌شود.

اگر این وضعیت باعث شد که دائماً در شب بیدار شوید، سعی کنید مصرف نوشیدنی‌ها را در انتهای شب قطع کنید. در این صورت، حتماً در طول روز مقدار زیادی نوشیدنی بدون الکل و بدون کافئین بنوشید تا بدن‌تان دچار کمبود آب نشود.

در اواخر بارداری، هنگام ادرارکردن به جلو خم شوید تا به تخلیۀ کامل مثانه کمک کنید. این کار فشار رحم بر مثانه را کاهش می‌دهد و به تخلیۀ کامل مثانه کمک می‌کند.

درصورتی که در حین ادرارکردن، دچار درد شدید و یا خون در ادرارتان مشاهده شد، ممکن است دچار عفونت ادراری شده باشید که باید درمان شود.

با نوشیدن مقادیر زیادی آب، ادرار شما رقیق شده و دردتان کاهش می‌یابد. طی ۲۴ ساعت پس از مشاهده این علائم با پزشک خود تماس بگیرید.

بی اختیاری ادرار

بی اختیاری، مشکلی شایع در دوران بارداری و دوران بعد از آن است. در این وضعیت، ادرار فرد به صورت غیرارادی خارج می‌شود. هنگام سرفه‌کردن، خندیدن، عطسه، حرکت ناگهانی و بلندشدن ممکن است نتوانید از خروج ناگهانی ادرار جلوگیری کنید.

این وضعیت موقتی خواهد بود؛ زیرا در این دوران، ماهیچه‌های لگن (ماهیچه‌های اطراف مثانه) کمی شل می‌شوند تا بدن برای زایمان آماده شود. با انجام برخی تمرینات می‌توانید عضلات کف لگن را تقویت کنید.

در بسیاری از موارد، بی اختیاری ادرار قابل‌درمان است. در صورتی که این موضوع باعث نگرانی شما شده است، با پزشک یا ماما مشورت کنید.

  • nano-p-tests-i-warning-1

    هیچ دارویی را بدون مشورت با پزشک، ماما و داروساز در دوران بارداری مصرف نکنید.

واریس بارداری

بارداری بر گردش خون بدن تاثیر می‌گذارد که این موضوع می‌تواند باعث ورم وریدهای پا شود که به آن واریس می‌گویند. وریدهای واریسی، رگ‌هایی هستند که متورم شده‌اند. علی‌رغم ظاهر ناخوشایند واریس، معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند.

ممکن است واریس در قسمت دهانۀ واژن (فرج) ایجاد شود؛ اگرچه معمولاً بعد از زایمان این عوارض بهبود می‌یابند.

تغییرات پوست و مو

تغییرات هورمونی در دوران بارداری منجر به تیرگی نوک پستان‌ها و ناحیۀ اطراف آن‌ها می‌شود. رنگ پوست نیز نیز ممکن است به صورت ناحیه‌ای یا کلی تیره‌تر شود.

خال، کک‌ومک و برخی نشانه‌های دیگر نیز ممکن است روی بدن ظاهر شوند. ضمن این که ممکن است خطی سیاه در وسط شکم ایجاد شود. این تغییرات پس از تولد نوزاد به تدریج محو می‌شوند اما ممکن است نوک سینه‌های شما کمی تیره باقی بماند.

در صورتی که در دوران بارداری بخواهید آفتاب بگیرید، پوست شما ممکن است راحت‌تر از قبل بسوزد. بنابراین بهتر است از کرم‌های ضدآفتاب با فاکتور حفاظتی بالا استفاده کنید و به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار نگیرید.

  • nano-p-tests-i-warning-1

    هیچ دارویی را بدون مشورت با پزشک، ماما و داروساز در دوران بارداری مصرف نکنید.

در صورتی که به واریس مبتلا هستید، باید:

  • از جوراب واریس استفاده کنید. این جوراب‌ها می‌توانند به کنترل تورم کمک کنند. از جوراب شلواری‌های تقویت‌کننده نیز می‌توانید استفاده کنید؛ البته باید مواظب باشید که جوراب شلواری مورداستفاده بیش از حد تنگ نباشد. این مدل جوراب‌ها در بیشتر داروخانه‌ها به فروش می‌رسند؛ جوراب‌ها از بروز واریس جلوگیری نمی‌کنند اما می‌توانند علائم را کاهش دهند.

  • وقتی دراز کشیده‌اید، پاهای خود را روی بالش قرار دهید تا بالاتر از سطح بدن قرار گیرند.

  • تمرینات ورزشی و سایر تمرینات دوران بارداری مانند پیاده‌روی و شنا را انجام دهید؛ این تمرینات به بهبود گردش خون کمک می‌کنند.

  • از ایستادن‌ طولانی‌مدت خودداری کنید. سعی کنید مقداری قدم بزنید و ثابت نمانید.

  • از ثابت‌ماندن در هر وضعیتی که منجر به کاهش گردش خون شود، بپرهیزید. 

  • از افزایش بیش‌ از حد‌ وزن جلوگیری‌ کنید؛ چرا که باعث افزایش فشار به رگ‌ها می‌شود.
  • پاهای خود را در هنگام نشستن بالا بیاورید.
دانستنی‌های بیشتر درباره

مشکلات رایج دیگر در بارداری

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.