آزمایش پروتئین اپیدیدیم انسانی ۴ (HE4)
پروتئین اپیدیدیم انسانی ۴ (نشانگر تومور HE4) نوعی گلیکوپروتئین است که سرطانهای سروز و اندومتریوئید در مقادیر بالا تولید میکنند.
CA-125 رایجترین مارکر برای نظارت بر پاسخ درمانی و تشخیص عود بیماری در بیماران تحت درمان سرطان تخمدان اپیتلیال است. با این حال، مقادیر CA-125 در همه بیماران مبتلا به سرطان تخمدان اپیتلیال بالا نیست و اختصاصی برای سرطان تخمدان نیست. به همین دلیل پزشکان علاوه بر آن، پروتئین اپیدیدیم انسانی ۴ (تومور مارکر HE4) را اندازهگیری میکنند. HE4 برای نخستین بار در اپیتلیوم اپیدیدیم دیستال شناسایی شد.
نشانگر تومور HE4 در ۹۳% سرطانهای سروز، ۱۰۰% سرطانهای تخمدان اپیتلیال اندومتریوئید و ۵۰% از سرطانهای تخمدان سلول شفاف (نه مخاطی) دیده میشود.
هدف از انجام آزمایش HE4
پروتئین اپیدیدیم انسانی ۴ (HE4) همراه با CA-125 برای نظارت بر خانمهایی که برای سرطان تخمدان اپیتلیال درمان شدهاند، استفاده میشود. برای اینکه HE4 بهعنوان یک نشانگر تومور مفید واقع شود، باید مقدار آن در فرد بیمار، قبل از درمان افزایش یافته باشد. CA-125 ابزار اصلی برای نظارت بر سرطان تخمدان بوده ، اما معیار مناسبی برای این کار نیست زیرا مقدار آن در همه سرطانها افزایش نمییابد، ممکن است با سرطان اولیه بهطور قابلتوجهی افزایش نیابد، و میتواند در شرایط غیرسرطانی نیز بالا برود. به همین دلیل، جامعه پزشکی همچنان به دنبال تومورمارکرهای حساستر و اختصاصیتر است.
انجام HE4 و CA-125 با هم، اطلاعات مکمل را فراهم میکند و یک سیستم نظارت بهتر ایجاد میکند برای تشخیص این که آیا درمان مؤثر بوده، و نیز آیا سرطان تخمدان اپیتلیال دوباره به وجود آمده است یا خیر. این آزمایشها قبل از درمان برای ایجاد یک داده اولیه، و سپس بهطور دورهای پس از درمان تجویز میشود. مجموعهای از آزمایشهای HE4 و CA-125 که بالا یا پایین رفتن مقادیر را نشان میدهد، اغلب مفیدتر از یک بار انجام تست است. آزمایشهای متوالی برای HE4 باید در ارتباط با سایر یافتههای بالینی برای نظارت بر سرطان تخمدان بررسی شود. نتایج آزمایش HE4 توسط ابزارها و روشهای مختلف را نمیتوان با یکدیگر مقایسه کرد.
HE4 به عنوان یک آزمایش غربالگری برای خانمهای بدون علائم توصیه نمیشود زیرا غیراختصاصی است. امکان دارد مقادیر کمی از HE4 توسط بافتهای طبیعیِ سراسر بدن تولید شود و افزایش خفیف ممکن است در افراد با انواع بیماریهای غیرسرطانی نیز دیده شود.
آزمایش HE4 برای نظارت بر سرطانهای مخاط اپیتلیال تخمدان یا تومورهای سلولهای جنینی در نظر گرفته نشده است زیرا بهندرت در این سرطانها افزایش مییابد.
استفاده تکمیلی از HE4 به عنوان بخشی از الگوریتم خطر بدخیمی تخمدان (ROMA) است. این روش محاسبه، نتایج HE4، CA-125 و وضعیت یائسگی یک خانم را در یک سیستم نمرهدهی عددی ترکیب میکند. نمره ROMA میتواند توسط یک پزشک قبل از عمل جراحی برای کمک به تعیین اینکه آیا یک توده در لگن (توده لگن) احتمالا بدخیم است یا نه استفاده شود.
آنچه در آزمایش HE4 اندازهگیری میشود
پروتئین اپیدیدیم انسانی ۴ (HE4) پروتئینی است که توسط اکثر سلولهای سرطانی تخمدان اپیتلیال (اما نه همه آنها) تولید میشود. این خاصیت، آزمایشکردن آن را به عنوان یک نشانگر تومور در شرایط خاص، مفید میکند. آزمایش HE4، مقدار پروتئین اپیدیدیم انسانی ۴ را در خون اندازهگیری میکند.
غلظتهای قابلتوجهی از HE4 اغلب در خون خانمی که سرطان تخمدان اپیتلیال دارد وجود دارد. هنگامی که HE4 افزایش مییابد، از تست HE4 برای نظارت بر اثربخشی درمان و یا برای عود یا پیشرفت سرطان استفاده میشود.
سرطان تخمدان پنجمین علت شایع مرگومیر ناشی از سرطان در خانمهاست. طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا (ACS)، خطر ابتلا به سرطان تخمدان در طول زندگی یک خانم حدود ۱ در ۷۵ و خطر مرگ در طول زندگی ۱ در ۱۰۰ است.
سرطان تخمدان اپیتلیال این از سلولهایی سرچشمه میگیرد که خارج تخمدانها را پوشش میدهند و ۸۵ تا ۹۰ درصد سرطان تخمدان را تشکیل میدهند.
انواع مختلفی از سرطان تخمدان اپیتلیال وجود دارد، از جمله: سروز، اندومتریوئید، موسینوس و سلول شفاف؛ از این میان، سروز شایعترین نوع است. برخی مطالعات نشان دادهاند که HE4 در بیش از ۹۰% سرطانهای اپیتلیال تخمدان سروز و اندومتریوئید، و حدود ۵۰% تومورهای سلول شفاف افزایش مییابد، اما معمولا در سرطانهای مخاطی بالا نمیرود. بنابراین، HE4 برای نظارت بر بیماران مبتلا به انواع دیگر سرطان تخمدان، مانند تومورهای موسینوس یا سلولهای جنینی استفاده نمیشود.
در حال حاضر، هیچ روش قابلاعتمادی برای تشخیص زودهنگام سرطان تخمدان در میان خانمهای بدون علائم وجود ندارد. کمتر از ۲۰% از سرطانهای تخمدان در مراحل اولیه قبل از گسترش آنها در خارج از تخمدان شناسایی میشود. یکی از دلایلی که این بیماری تشخیص داده نمیشود این است که علائم سرطان تخمدان، نسبتاً غیراختصاصی است. تلاش برای یافتن یک روش قابلاعتماد برای تشخیص زودهنگام سرطان تخمدان در میان خانمهای بدون علائم همچنان ادامه دارد. در این میان، معاینات فیزیکی منظم، معاینات لگن و آگاهی از سابقه خانوادگی و علائم فرد، حائز اهمیت است.
چه زمانی باید تست HE4 را انجام داد؟
آزمایش HE4 را میتوان همراه با CA-125 و سایر ارزیابیهای بالینی در هنگام تشخیص سرطان تخمدان اپیتلیال تجویز نمود تا مشخص شود آیا این پروتئینها توسط سرطان تولید میشوند یا خیر، و نیز برای ایجاد داده اولیه برای مقایسه با اندازهگیریهای آینده. اگر غلظتها قبل از درمان افزایش یابد، ممکن است HE4 و CA-125 بهطور دورهای پس از درمان برای تعیین تغییر نتایج آزمایش و نظارت بر عود سرطان یا پیشرفت بیماری تجویز گردد.
گاهی اوقات، پزشک ممکن است HE4 و CA-125 را به عنوان بخشی از دادههای لازم برای محاسبه ROMA درخواست کند، زمانی که توده لگن در فرد بیمار وجود دارد تا مشخص شود آیا توده بدخیم است یا خیر.
مراحل انجام آزمایش HE4
این تست نیاز به گرفتن نمونه خون دارد که در اغلب موارد از بازوی شما در آزمایشگاه و یا در خانه توسط پرسنل آزمایشگاه نانو گرفته میشود.
آمادگیهای قبل از آزمایش
برای این آزمایش عموماً نیازی به آمادگی خاصی نیست. پزشک معالجتان به شما خواهد گفت که آیا لازم است موقتاً مصرف برخی داروها یا مکملها را قبل از آزمایش متوقف کنید یا خیر.
در حین انجام آزمایش
نمونهگیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیهای را که سوزن در پوست شما قرار میگیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده میشود. وقتی سوزن وارد پوست شما میشود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.
پس از انجام تست
پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونهگیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خونریزی کمک میکند و میتواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونهگیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کمخطر است. گاهی ممکن است در محل نمونهگیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.
انجام آزمایش HE4 در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
تحلیل نتایج آزمایش HE4
در خانمهایی که سرطان تخمدان اپیتلیال برایشان تشخیص داده شده و میزان HE4 اولیه، در بازه طبیعی است، این آزمایش برای نظارت بر سرطان تخمدان مفید نیست.
اگر مقدار HE4 و CA-125 در ابتدا افزایش یابد و پس از درمان کاهش یابد، بهطور کلی به این معنی است که سرطان تخمدان اپیتلیال به درمان پاسخ داده است.
چنانچه مقدار آنها افزایش یابد یا در همان میزان بماند، احتمالا درمان پاسخ نداده است. اگر در طول نظارت دورهای پس از درمان سرطان یا جراحی، افزایش مقادیر HE4 و CA-125 دیده شود ممکن است نشان دهد که سرطان دوباره عود کرده است.
در خانمهایی که تودهای در لگن دارند و تحت عمل جراحی قرار خواهند گرفت، افزایش امتیاز ROMA میتواند پیشبینی کند که احتمال بدخیم بودن توده لگن بیشتر است.
آزمایشگاههای مختلف از انواع مختلف تکنیکها و کیتهای آزمایش برای اندازهگیری HE4 استفاده کنند، بنابراین ممکن است نتایج آنها با دیگری قابلمقایسه نباشد. هنگام انجام سری آزمایشهای HE4، ترجیح داده میشود که همه آزمایشها با استفاده از همان نوع تست، معمولا توسط همان آزمایشگاه انجام شود. به این ترتیب، نتایج حاصل از مجموعه آزمایشها را میتوان بهدرستی با هم مقایسه و تفسیر کرد.
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤال خود را نیافتهاید؟
اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.
منابع مورد استفاده
- https://www.testing.com/tests/human-epididymis-protein-4-he4/
- https://www.cancer.org/cancer/ovariancancer/detailedguide/index
- https://www.medscape.com/viewarticle/781857
- https://emedicine.medscape.com/article/269839-overview#a1
- https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/62137
- https://arupconsult.com/node/2384
- https://www.aacc.org/community/national-academy-of-clinical-biochemistry/scientific-shorts/2016/what-are-the-tumor-markers-that-best-identify-the-epithelial-ovarian-cancer
- https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/tumor-markers-fact-sheet
- https://www.medscape.com/viewarticle/711023
- https://www8.nationalacademies.org/onpinews/newsitem.aspx?RecordID=21841
- https://www.aacc.org/publications/cln/articles/2013/march/ovarian-cancer
- https://molecular-cancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-4598-13-243
- https://www.questdiagnostics.com/testcenter/testguide.action?dc=TS_HE4_Ovarian_Cancer_Monitoring
- https://journals.lww.com/ijgc/Abstract/2011/07000/Human_Epididymis_Protein_4__HE4__as_a_Serum_Tumor.12.aspx
- https://journals.lww.com/ijgc/Fulltext/2014/09000/Accuracy_of_Serum_Human_Epididymis_Protein_4_in.14.aspx
- https://cancerres.aacrjournals.org/content/65/6/2162