عفونت‌های مقاربتی و تست‌های تشخیصی آنها

به‌عنوان کسی که فعالیت جنسی دارید، به‌طور بالقوه در معرض خطر عفونت‌های مقاربتی (STI) هستید. اگر از روش‌های محافظتی استفاده نکنید، این احتمال حتی بیشتر است.

علیرغم این که بیماری‌های مقاربتی جنسی به‌راحتی قابل‌درمان هستند، در همه موارد علائم ندارند، بنابراین اغلب نادیده گرفته می‌شوند. بیماری‌های مقاربتی جنسی درمان‌نشده می‌تواند عواقب جدی از جمله ناباروری داشته باشد و همچنین می‌تواند منجر به بیماری‌های مقاربتی (STD) شود.

به همین دلیل انجام تست‌های تشخیص بیماری‌های مقاربتی بسیار مهم است. در این مطلب به معرفی تست‌های مربوط به این موضوع پرداخته‌ایم.

تعریف عفونت مقاربتی (بیماری مقاربتی)

عفونت‌های مقاربتی (STI) عفونت‌ها یا بیماری‌هایی هستند که از طریق هر نوع فعالیت جنسی با استفاده از دهان، مقعد، واژن یا آلت مردانه تناسلی ممکن است انتقال یابد. انواع مختلفی از بیماری‌های مقاربتی جنسی وجود دارد؛ شایع‌ترین علائم آنها شامل سوزش، خارش یا ترشحاتی در ناحیه تناسلی است. بعضی از بیماری‌های مقاربتی بدون علائم هستند، به این معنی که ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید.

عفونت‌های مقاربتی بسیار مسری هستند. اگر از نظر جنسی فعال هستید، امکان دارد بدون این‌که حتی بدانید، نوعی بیماری مقاربتی جنسی داشته باشید (و آن را منتقل کنید). سازمان‌های بهداشتی اکثر کشورها به افرادی که از نظر جنسی فعال هستند، غربالگری یا آزمایش STI به‌طور منظم را توصیه می‌کنند.

بیماری‌های مقاربتی جنسی، بیماری‌های جدی هستند که نیاز به درمان دارند. برخی از آنها، مانند ویروس HIV، هیچ درمانی ندارند و بدون درمان می‌توانند تهدید کننده زندگی باشند.

تشخیص و درمان عفونت مقاربتی در مراحل اولیه برای جلوگیری از عوارض و جلوگیری از انتقال عفونت، بسیار مهم است. بیشتر بیماری‌های مقاربتی جنسی، مانند کلامیدیا، سوزاک، ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، با آزمایش‌های خون، ادرار یا سواب در آزمایشگاه تشخیص داده می‌شوند.

بیماری‌های مقاربتی جنسی باعث انواع مختلفی از علائم می‌شوند یا ممکن است بدون هیچ علائمی ظاهر شوند. اگر فکر می‌کنید ممکن است در معرض یک بیماری مقاربتی جنسی قرار گرفته باشید، توصیه می‌شود که این آزمایش‌ها را انجام دهید.

چرا و چه کسانی باید تحت آزمایش قرار بگیرند؟

شاید برایتان عجیب باشد اما در واقع بیشتر عفونت‌های رایج منتقل‌شونده از طریق جنسی، در ابتدا هیچ علائمی را نشان نمی‌دهند. این امر تشخیص هرگونه عفونت را که می‌تواند منجر به ناباروری یا حتی سرطان شود، دشوار می‌کند.

غربالگری منظم بیماری‌های مقاربتی، این مسئله را حل می‌کند، به‌خصوص اگر شک دارید که ممکن است عفونت از کسی به شما منتقل شده باشد.

در شرایط زیر ممکن است به تست بیماری‌های مقاربتی نیاز داشته باشید، اگر شما:

  • از نظر جنسی فعال هستید و چند شریک جنسی دارید
  • خانم بالای ۲۱ سال هستید و سلامت دهانه رحم خود را کنترل می‌کنید
  • باردار هستید و یک عفونت فعال جنسی در بدن خود دارید
  • رابطه جنسی محافظت‌نشده داشته‌اید
  • مبتلا به HIV تشخیص داده شده‌اید
  • سوزن و سرنگ را با یک فرد دیگر مشترکاً استفاده کرده‌اید

علاوه بر این موارد، اگر علائمی مانند ادرار دردناک، درد در طی رابطه جنسی، ترشحات واژن یا خونریزی و غیره را تجربه می‌کنید، باید آزمایش بیماری‌های مقاربتی را در نظر بگیرید.

تست‌های آزمایشگاهی تشخیص بیماری‌‌های مقاربتی

غربالگری STI به‌صورت پیش‌فرض، در معاینات فیزیکی یا چکاپ سالانه خانم‌ها انجام نمی‌شود. بنابراین لازم است خودتان در این مورد حساسیت داشته و از پزشک خود بخواهید که تست‌های لازم برای بیماری‌های مقاربتی را تجویز کند.

در کشورها و مراکز تشخیصی مختلف، یک پنل استاندارد عفونت‌های مقاربتی وجود ندارد، بنابراین صادقانه با پزشک خود در مورد عوامل خطر صحبت کنید و در مورد بیماری‌هایی که ممکن است در معرض آن قرار گرفته باشید، توضیح دهید. تمام بیماری‌های مقاربتی جنسی که هم آقایان و هم خانم‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند می‌توانند در هر دو جنس مورد بررسی قرار گیرند، به جز ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که فقط در خانم‌ها قابل‌بررسی است.

پزشک شما بعد از دریافت سابقه سلامت جنسی و قبل از تصمیم‌گیری در مورد این‌که چه آزمایش‌هایی را درخواست دهد، یک معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. تست‌ها و نمونه‌های لازم برای هر یک، ممکن است شامل این موارد باشد:

  • ادرار
  • خون
  • نمونه سواب از آلت تناسلی، واژن، مجرای ادرار، دهانه رحم، مقعد، گونه، گلو و یا زخم‌های باز

بیماری‌های مقاربتی باکتریایی و قارچی

 

عفونت باکتریایی / قارچی آزمایش خون آزمایش ادرار تست سواب
واژینوز باکتریال نه نه بله
کلامیدیا نه بله بله
سوزاک نه بله بله
سیفلیس بله نه بله
تریکومونیازیس نه بله بله

تست سوزاک و کلامیدیا

سوزاک و کلامیدیا ساده‌ترین بیماری‌های مقاربتی جنسی برای آزمایش هستند. بعضاً خانم‌های جوان به صورت روتین برای این موارد غربالگری می‌شوند. کسانی که شریک جدید یا چند شریک دارند نیز احتمالا برای این بیماری‌های مقاربتی غربالگری می‌شوند.

آزمایش تقویت اسید نوکلئیک (NAAT) معمولا برای بررسی شواهد ژنتیکی عفونت با استفاده از نمونه‌های ادرار یا نمونه‌های سواب انجام می‌شود و می‌تواند در عرض چند روز به نتیجه برسد. جواب تست‌های سواب که با استفاده از تکنیک‌های کِشت پردازش می‌شوند، ممکن است تا یک هفته طول بکشد.

تست سیفلیس

آزمایش سیفلیس معمولا با آزمایش خون انجام می‌شود و برای خانم‌های باردار و برخی گروه‌های پرخطر مانند بیماران مبتلا به STI دیگر و زندانیان توصیه می‌شود. بدون وجود علائم، افراد معمولا برای سیفلیس آزمایش نمی‌شوند (به دلیل خطر مثبت کاذب).

تریکومونیازیس و آزمایش واژینوز باکتریایی

برای خانم‌ها، آزمایش‌های سریع برای تریکومونیازیس و واژینوز باکتریایی (BV) در دسترس است. اگرچه BV به عنوان یک عفونت مقاربتی طبقه‌بندی نشده است، خطر ابتلا به آن در یک خانم به نسبت تعداد شرکای جنسی که داشته است افزایش می‌یابد. این آزمایش‌ها با استفاده از یک سواب واژن انجام می‌شود و نتایج در برخی مراکز می‌تواند در کمتر از ۱۰ دقیقه در دسترس باشد.

تریکومونیازیس همچنین در نمونه ادرار می‌تواند تشخیص داده شود. جواب این تست ممکن است یک روز تا یک هفته طول بکشد تا آماده شود. آقایان به احتمال زیاد برای تریکومونیازیس غربالگری نمی‌شوند، مگر این‌که جواب تست همسرشان مثبت باشد.

بیماری‌های مقاربتی ویروسی

 

بیماری مقاربتی ویروسی آزمایش خون آزمایش ادرار تست سواب
هپاتیت B بله نه نه
تبخال بله نه بله
HIV بله بله بله
HPV نه نه بله

تست‌های آزمایشگاهی تشخیص بیماری‌‌های مقاربتی

آزمایش هپاتیت B

هپاتیت B با یک سری آزمایش خون تشخیص داده می‌شود. دریافت نتایج آزمایش معمولا بسته به جایی که نمونه باید ارسال شود، یک روز یا بیشتر طول می‌کشد.

نوعی آزمایش سریع نیز برای این منظور در بعضی از آزمایشگاه‌ها وجود دارد که در حدود ۲۰ دقیقه نتیجه می‌دهد، اما جواب آن باید با آزمایش خون تکمیلی تأیید شود.

آزمایش تبخال

تبخال را می‌توان با آزمایش خون یا با انجام آزمایش سواب از زخم در صورت وجود علائم تشخیص داد. به دلیل احتمال مثبت کاذب، آزمایش تبخال را در صورت عدم‌وجود علائم توصیه نمی‌کنند، مگر این‌که شما آگاهانه در معرض تبخال قرار گرفته باشید. با این حال، اگر چندین شریک جنسی ‌دارید و می‌خواهید برای همه بیماری‌های مقاربتی جنسی غربال‌گری شوید، می‌توانید آزمایش تبخال نیز درخواست کنید.

با توجه به محدودیت عملکرد آزمایش خون، توصیه می‌شود آزمایش دوم با استفاده از روش دیگری برای تأیید نتایج انجام شود.

توجه داشته باشید که آزمایش خون تبخال تنها می‌تواند تأیید کند که عفونت وجود دارد، اما نمی‌تواند بین تبخال دهان و تناسلی تمایز قائل شود.

آزمایش HIV

تست HIV معمولا بر روی خون یا مایعات دهان انجام می‌شود، اما بعضی از کلینیک‌ها با استفاده از نمونه ادرار نیز آزمایش می‌کنند. توصیه می‌شود همه افراد حداقل یک بار برای HIV آزمایش شوند. افرادی که رفتارهای جنسی پرخطر دارند باید بیشتر مورد آزمایش قرار گیرند.

زمان‌بندی مهم است

آزمایش‌های استاندارد تبخال و HIV به دنبال آنتی‌بادی در خون هستند، اما بلافاصله پس از ابتلا به ویروس قابل‌تشخیص نیستند. تست‌های HIV نیز معمولا با آزمایش سواب دهان انجام می‌شود.

حداقل ۲ هفته و حداکثر تا ۳ ماه پس از قرار گرفتن در معرض تبخال طول می‌کشد تا نتیجه این آزمایش مثبت باشد. آنتی‌بادی‌های HIV دو تا شش هفته پس از قرار گرفتن در معرض در خون قابل‌تشخیص هستند، اگرچه ممکن است این بازه تا سه ماه طول بکشد.

اگر بعد از یک برخورد پرخطر تحت آزمایش قرار می‌گیرید، لازم است که به پزشک خود اطلاع دهید. او احتمالا آزمایش اسید نوکلئیک (NAT) را بر روی نمونه خون تجویز خواهد نمود. این آزمایش می‌تواند خود ویروس HIV را تشخیص دهد، معمولا ۱۰ تا ۳۳ روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس.

اگر بعد از قرار گرفتن در معرض HIV آزمایش شما منفی است، بهتر است که پس از ۳ ماه دوباره آزمایش دهید تا مطمئن شوید.

تست HPV

تشخیص HPV در خانم‌ها آسان‌تر از آقایان است زیرا تنها آزمایش تأیید شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای تشخیص HPV، از سلول‌های دهانه رحم استفاده می‌کند. احتمال دارد این تست در طول معاینه لگن انجام شود، به تنهایی یا همزمان با آزمایش پاپ‌اسمیر. اعلام نتایج تست معمولا یک تا سه هفته طول می‌کشد.

با وجود این که سایر بیماری‌های مقاربتی ویروسی را می‌توان از طریق آزمایش خون تشخیص داد، بار ویروسی HPV با گذشت زمان تغییر می‌کند زیرا بدن با ویروس مبارزه می‌کند. این باعث می‌شود آزمایش خون HPV غیر‌قابل‌اعتماد باشد.

مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

تشخیص افتراقی

باید توجه داشت علائمی که به نظر می‌رسد نشانه STI باشد، بعضاً می‌تواند بر اثر یک بیماری یا عارضه متفاوت هم ایجاد شود. برای مثال، خارش ناحیه تناسلی می‌تواند ناشی از عفونت قارچی، یائسگی، بعضی از عوامل تحریک‌کننده یا آلرژن‌ها، گال یا شپش‌های شرمگاهی باشد. توده یا زخم در ناحیه تناسلی می‌تواند به دلیل فولیکول موی آلوده یا کیست غده بارتولن (در خانم‌ها) ایجاد شده باشد.

اگر این علائم یا سایر علائم بیماری مقاربتی جنسی را دارید و رابطه جنسی محافظت‌نشده داشته‌اید، یا در سایر رفتارهای پرخطر جنسی شرکت کرده‌اید، با پزشک خود در مورد آزمایش بیماری‌های مقاربتی مشورت کنید.

نتیجه آزمایش منفی می‌تواند آرامش ذهن را به شما بازگرداند و شما را به تشخیص درست نزدیک‌تر کند. از سوی دیگر، یک نتیجه آزمایش مثبت به شما کمک می‌کند تا درمان مناسب را به‌موقع دریافت کنید و از سرایت عفونت به شریک زندگی خود جلوگیری کنید.

جمع‌بندی

بیماری‌های مقاربتی بسیار رایج هستند، به‌طوری که بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، روزانه بیش از یک میلیون نفر در جهان دچار یکی از انواع این عفونت‌ها می‌شوند. در عین حال، آزمایش‌های تشخیص آنها معمولا در دسترس است. بسته به این‌که پزشک شما چه بیماری‌های مقاربتی را بررسی می‌کند، آزمایش‌ها می‌توانند متفاوت باشند.

در صورت ویزیت توسط پزشک، در مورد سابقه جنسی خود با وی صحبت کنید و بپرسید که کدام آزمایش را باید انجام دهید. او می‌تواند در درک مزایا و خطرات احتمالی تست‌های مختلف بیماری‌های مقاربتی به شما کمک کند. در صورت مثبت بودن آزمایش، پزشکان همچنین می‌توانند گزینه‌های درمانی مناسب را برای هر نوع عفونت مقاربتی توصیه کنند.

برای رزرو انجام آزمایش‌های عفونی جنسی در ارومیه و یا سؤال درباره آنها، همکاران ما با تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ آماده پاسخگویی هستند.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.