کارکرد هورمون‌های استروئیدی در بدن

هورمون‌ها مولکول‌هایی هستند که توسط غدد درون ریز در بدن تولید و ترشح می‌شوند. این مواد به درون خون آزاد می‌شوند و از این طریق، به سایر قسمت‌های بدن منتقل می‌شوند تا در آنجا واکنش‌های خاصی از سلول‌های خاص ایجاد کنند.

هورمون‌های استروئیدی از کلسترول مشتق شده و مولکول‌های محلول در چربی هستند. نمونه‌هایی از هورمون‌های استروئیدی شامل هورمون‌های جنسی (آندروژن‌ها، استروژن‌ها و پروژسترون) تولید شده توسط غدد جنسی خانم‌ها و آقایان، و هورمون‌های غدد فوق‌کلیوی (آلدوسترون، کورتیزول و آندروژن‌ها) است.

چگونگی کار هورمون‌های استروئیدی

هورمون‌های استروئیدی با عبور اول از غشای سلولی سلول هدف باعث تغییر در داخل سلول می‌شوند. هورمون‌های استروئیدی، برخلاف هورمون‌های غیر استروئیدی، می‌توانند این کار را انجام دهند زیرا محلول در چربی هستند. غشای سلولی از یک لایه دو لایه فسفولیپید تشکیل شده است که از انتشار مولکول‌های غیر قابل حل چربی در سلول جلوگیری می‌کند.

هورمون استروئید پس از آن که در داخل سلول قرار می‌گیرد، به یک گیرنده خاص که فقط در سیتوپلاسم سلول هدف یافت می‌شود، متصل می‌شود. هورمون استروئیدیِ متصل به گیرنده، سپس به هسته منتقل می‌شود و به یک گیرنده خاص دیگر در کروماتین متصل می‌شود. پس از این اتصال، تولید مولکول‌های RNA خاصی به نام messenger RNA (mRNA) فراخوانی می‌شود (با فرایندی به نام transcription). سپس مولکول‌های mRNA تغییر یافته و به سیتوپلاسم منتقل می‌شوند. مولکول‌های mRNA برای تولید پروتئین‌ها از فرایندی به نام “ترجمه” استفاده می‌کنند. از این پروتئین‌ها می‌توان برای عضله‌سازی استفاده کرد.

مکانیسم عمل هورمون استروئید

نحوه فعالیت هورمون استروئیدی را می‌توان به شرح زیر خلاصه کرد:

  • هورمون‌های استروئیدی از غشای سلولیِ سلول هدف عبور می‌کنند
  • هورمون استروئیدی به یک گیرنده خاص در سیتوپلاسم متصل می‌شود
  • هورمون استروئیدی متصل به گیرنده، به هسته منتقل می‌شود و به گیرنده خاصی دیگر در کروماتین متصل می‌شود
  • مجموعه هورمون گیرنده استروئید نیاز به تولید مولکول‌های RNA پیام رسان (mRNA) دارد که تولید پروتئین‌ها را در دستور کار قرار می‌دهد.

انواع هورمون‌های استروئیدی

هورمون‌های استروئیدی توسط غدد فوق‌کلیوی و غدد جنسی تولید می‌شوند. غدد فوق‌کلیوی در بالای کلیه‌ها قرار دارند و از یک لایه قشر بیرونی و یک لایه مدولا داخلی تشکیل شده‌اند. هورمون‌های استروئیدی آدرنال، در لایه قشر بیرونی تولید می‌شوند. غدد جنسی شامل بیضه‌ها در آقایان و تخمدان‌ها در خانم‌ها هستند.

هورمون‌های غده فوق‌کلیوی

  • آلدوسترون: این ماده معدنی کورتیکوئید بر روی کلیه‌ها عمل می‌کند و جذب سدیم و آب را تحریک می‌کند. آلدوسترون با افزایش حجم خون و فشار خون، به تنظیم فشار خون کمک می‌کند.
  • کورتیزول: این گلوکوکورتیکوئید با تحریک تولید گلوکز از منابع غیرکربوهیدرات در کبد، به تنظیم متابولیسم کمک می‌کند. کورتیزول همچنین یک ماده مهم ضد التهابی است و به بدن کمک می‌کند تا با استرس مقابله کند.
  • هورمون‌های جنسی: غدد فوق‌کلیوی مقادیر کمی از هورمون جنسی مردانه تستوسترون و هورمون جنسی زنانه استروژن تولید می‌کنند.

هورمون‌های غدد تناسلی

  • تستوسترون: این هورمون جنسی مردانه توسط بیضه‌ها و به مقدار کم در تخمدان‌های خانم‌ها تولید می‌شود. تستوسترون مسئول توسعه اندام‌های تولید مثل مردانه و ویژگی‌های جنسی ثانویه مردانه است.
  • استروژن‌ها: این هورمون‌های جنسی زنانه در تخمدان‌ها تولید می‌شوند. آنها رشد ویژگی‌های جنسی خانم‌ها و رشد اسکلتی را مدیریت می‌کنند.
  • پروژسترون: این هورمون جنسی زنانه در تخمدان‌ها تولید می‌شود و برای تولید و نگهداری پوشش رحِم در دوران بارداری مهم است. استروژن و پروژسترون نیز چرخه قاعدگی را تنظیم می‌کند.
مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

هورمون‌های استروئیدی آنابولیک

هورمون‌های استروئیدی آنابولیک مواد مصنوعی هستند که با هورمون‌های جنسی مردانه ارتباط دارند، یعنی مکانیسم عمل مشابهی در بدن دارند. هورمون‌های استروئیدی آنابولیک، تولید پروتئین را تحریک می‌کنند که برای ساخت عضلات استفاده می‌شود. آنها همچنین منجر به افزایش تولید تستوسترون می‌شوند. تستوسترون علاوه بر نقش خود در توسعه اندام‌های دستگاه تناسلی و ویژگی‌های جنسی، در شکل‌گیری توده عضلانی بدون چربی نیز حیاتی است. علاوه بر این، هورمون‌های استروئیدی آنابولیک باعث آزاد شدن هورمون رشد می‌شوند که رشد اسکلتی را تحریک می‌کند.

استروئیدهای آنابولیک کاربرد درمانی دارند و برای درمان مشکلاتی مانند انحطاط عضلانی ناشی از بیماری‌ها، مشکلات هورمون مردانه و تأخیر در شروع بلوغ تجویز می‌شوند. با این حال، برخی به‌طور غیرقانونی از استروئیدهای آنابولیک برای بهبود عملکرد ورزشی و ایجاد توده عضلانی استفاده می‌کنند. استفاده نابجا از هورمون‌های استروئیدی آنابولیک، تولید طبیعی هورمون‌ها را در بدن مختل می‌کند. عواقب منفی متعددی در ارتباط با سوءمصرف استروئید آنابولیک شناسایی و گزارش شده است. برخی از این موارد شامل ناباروری، ریزش مو، رشد پستان در مردان، حملات قلبی و تومورهای کبدی است. استروئیدهای آنابولیک همچنین بر مغز تأثیر می‌گذارند و باعث تغییر خُلق‌و‌خو و بروز افسردگی می‌شوند.

جمع‌بندی

انواع آزمایش هورمونی می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را در مورد عملکرد بدن شما فراهم کند و در بسیاری از موارد، زمینه‌ساز یافتن راه‌حل برای مشکلات ریشه‌ای باشد، چیزی که در نگاه اول به نظر نمی‌رسد ارتباطی به هورمون‌های شما داشته باشد.

برای انجام آزمایش‌های هورمونی در ارومیه و یا سؤال درباره آنها، همکاران ما با تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ آماده پاسخگویی هستند.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.