آزمایش مدفوع کالپروتکتین (Calprotectin)
آزمایش مدفوع کالپروتکتین (Calprotectin Stool Test)، پروتئینی به نام کالپروتکتین را در نمونه مدفوع اندازهگیری میکند. این آزمایش برای بررسی التهاب (تورم و تحریک) در روده تجویز میشود.
داشتن مقدار کمی کالپروتکتین در مدفوع طبیعی است؛ اما مقادیر بالای آن نشانه التهاب روده است. در صورت وجود التهاب در روده، سیستم ایمنی بدن شما انواع خاصی از گلبولهای سفید خون (نوتروفیل) را به ناحیه ملتهب میفرستد. این گلبولهای سفید، کالپروتکتین را در روده شما آزاد میکنند، جایی که با مدفوع مخلوط میشود.
آزمایش کالپروتکتین میتواند مشخص کند که آیا روده شما دچار التهاب است یا خیر، ولی نمیتواند علت خاص آن را تشخیص دهد.
هدف از انجام آزمایشCalprotectin
کالپروتکتین یک آزمایش مدفوع است که برای تشخیص التهاب در رودهها کاربرد دارد. التهاب روده با برخی عفونتهای باکتریایی مرتبط است و در افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) با فعالیت و شدت بیماری نسبت دارد. آزمایش کالپروتکتین یک تست تشخیصی نیست، اما ممکن است برای تمایز بین IBD و اختلالات غیر التهابی و نظارت بر شدت IBD استفاده شود.
پزشک احتمالا آزمایش کالپروتکتین را برای کمک به بررسی علت اسهال آبکی یا خونی مداوم تجویز مینماید. این آزمایش ممکن است همراه با سایر آزمایشهای مدفوع مانند کِشت مدفوع برای تشخیص عفونت باکتریایی، آزمایش بررسی انگلها و تخمهای آنها، آزمایش گلبولهای سفید مدفوع، و یا آزمایش خون پنهان مدفوع (FOBT) تجویز شود. اگر پزشک به التهاب مشکوک باشد، احتمال دارد آزمایشهای خون که التهاب را در بدن تشخیص میدهد، مانند پروتئین واکنشپذیر C (CRP) یا میزان رسوب اریتروسیت (ESR) اگر CRP در دسترس نباشد، نیز پیشنهاد شود. آزمایش هم برای کمک به تعیین علت علائم فرد و هم برای رد کردن شرایط با علائم مشابه انجام میشود؛ این بدان معنی است که احتمالا آزمایش خون و مدفوع تکمیلی بسته به علل مشکوک انجام شود.
آزمایش کالپروتکتین به تعیین این که اگر بیمار مشکوک به IBD است، آیا آندوسکوپی نشان درخواست داده شود یا خیر، کمک کند. تشخیص IBD معمولا با انجام آندوسکوپی (کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی) برای بررسی رودهها و با دریافت نمونه بافت کوچک (بیوپسی) برای ارزیابی التهاب و تغییرات در ساختارهای بافتی تأیید میشود. این آزمایش تهاجمی است و اگر التهاب وجود نداشته باشد، کمتر لازم است.
ممکن است آزمایش کالپروتکتین در صورتی انجام شود که فرد مبتلا به IBD، علائمی داشته باشد که نشاندهنده شدت یافتن آن باشد، هم برای تشخیص فعالیت بیماری و هم برای کمک به ارزیابی شدت آن. برای مثال، اگر فرد دارای کالپروتکتین متوسط بالا باشد، احتمالا آزمایش چندین هفته بعد تکرار شود تا مشخص شود آیا بهطور متوسط بالا، افزایش یافته یا به حالت عادی بازگشته است.
آنچه در آزمایش Calprotectin اندازهگیری میشود
کالپروتکتین پروتئینی است که توسط نوعی گلبول سفید خون به نام نوتروفیل آزاد میشود. وقتی التهاب در دستگاه گوارش (GI) وجود دارد، نوتروفیلها به منطقه حرکت میکنند و کالپروتکتین را آزاد میکنند، در نتیجه میزان آن افزایش مییابد. این آزمایش، میزان کالپروتکتین را در مدفوع به عنوان راهی برای تشخیص التهاب در روده اندازهگیری میکند.
التهاب روده با بیماری التهابی روده (IBD) و با برخی عفونتهای باکتریایی مرتبط است، اما در بسیاری از اختلالات دیگر که بر عملکرد روده تأثیر میگذارد و علائم مشابهی ایجاد میکند، وجود ندارد. کالپروتکتین میتواند برای کمک به تمایز بین شرایط التهابی و غیر التهابی استفاده شود.
IBD گروهی از اختلالات مزمن است که با بافتهای التهابی و آسیبدیده در پوشش دستگاه روده شناخته میشود. علت IBD شناخته نشده است، اما تصور میشود که این بیماریها بر اثر یک فرآیند خود-ایمنی است که توسط یک زمینه ژنتیکی، یک بیماری ویروسی و یا یک عامل محیطی ایجاد شده است. شایعترین بیماریهای التهابی روده، بیماری کرون (CD) و کولیت اولسراتیو (UC) است.
افراد مبتلا به IBD معمولا دچار تشدید بیماری هستند و در دورههای متناوب بهبودی مییابند. در طول دوره تشدید بیماری، ممکن است فرد بهطور مکرر دچار اسهال آبکی و یا خونین، درد شکمی، کاهش وزن و تب شود. بین بازههای تشدید بیماری، علائم اغلب کاهش مییابد. بسیاری از افراد ممکن است دورههای طولانی بهبود را بین دورههای تشدید تجربه کنند. آزمایش کالپروتکتین میتواند در نظارت بر فعالیت بیماری مفید باشد. این آزمایش برای IBD اختصاصی یا تشخیصی نیست، اما میتواند برای تشخیص و ارزیابی درجه التهاب انجام شود.
چه زمانی باید تست کالپروتکتین را انجام داد؟
آزمایش کالپروتکتین زمانی انجام میگیرد که فرد علائمی حاکی از التهاب سیستم گوارش داشته باشد، زمانی که پزشک میخواهد بین IBD و یک بیماری روده غیر التهابی تمایز قائل شود.
علائم و نشانههای IBD از فردی به فرد دیگر و در طول زمان متفاوت خواهد بود و ممکن است شامل یک یا چند مورد زیر باشند:
- اسهال خونی یا آبکی
- گرفتگی شکم یا درد
- تب
- کاهش وزن
- خونریزی مقعدی
- ضعف
آزمایش کالپروتکتین همچنین زمانی تجویز میشود که پزشک معالج بخواهد تعیین کند که آیا اندوسکوپی ضروری است یا خیر.
برای فردی که مبتلا به IBD تشخیص داده شده، ممکن است در شرایطی که مشکوک به تشدید بیماری است، آزمایش کالپروتکتین برای تأیید فعالیت بیماری و ارزیابی شدت آن توصیه شود.
مراحل انجام آزمایش Calprotectin
آمادگیهای قبل از آزمایش
از پزشک خود بپرسید که آیا قبل از تست باید مصرف دارو را متوقف کنید یا خیر. داروهایی که ممکن است بر نتایج آزمایش شما تأثیر بگذارند شامل این موارد میتواند باشد:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs). نمونههایی از این داروها عبارتند از آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن.
- مهار کنندههای پمپ پروتونی (PPI) که برای کنترل اسید معده و تسکین علائم GERD استفاده میشوند. نمونههایی از این داروها شامل امپرازول، اسامپرازول و لانسوپرازول است.
در حین انجام آزمایش
یک ظرف یا کیت با دستورالعملهایی در مورد نحوه جمعآوری نمونه به شما داده خواهد شد. روشهای مختلفی برای تهیه نمونه مدفوع وجود دارد، بنابراین باید دستورالعملهای دادهشده را با دقت دنبال کنید. بهطور کلی، شما باید:
- ظرف را با نام، تاریخ و زمان جمعآوری برچسب بزنید.
- نمونه مدفوع را طبق دستورالعمل جمعآوری کنید. این کار معمولا شامل استفاده از یک ظرف تمیز و خشک یا کاغذ یا پلاستیک مخصوص است که روی توالت قرار داده شده است تا مدفوع را بگیرد.
- اطمینان حاصل کنید که مدفوع با ادرار، کاغذ توالت یا آب مخلوط نمیشود.
- ظرف را محکم ببندید.
- دستان خود را با آب و صابون خوب بشویید.
- ظرف را طبق دستورالعمل به آزمایشگاه برگردانید.
اگر نمونهای از پوشک جمعآوری میکنید، دستورالعملهای ویژهای برای استفاده از بسته بندی پلاستیکی در داخل پوشک تمیز دریافت خواهید کرد. در موارد خاص، احتمال دارد از یک نمونه مدفوع با سواب از مقعد برداشته شود.
پس از انجام تست
هیچ خطری با انجام آزمایش مدفوع کالپروتکتین وجود ندارد.
انجام آزمایش Calprotectin در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
تحلیل نتایج آزمایش کالپروتکتین
میزان بالای کالپروتکتین مدفوع فرد نشان میدهد التهاب احتمالا در روده وجود دارد، اما مکان یا علت آن را نشان نمیدهد. بهطور کلی، درجه افزایش با شدت التهاب مرتبط است.
اما افزایش کالپروتکتین همچنین در عفونتهای باکتریایی، برخی از عفونتهای انگلی و سرطان روده بزرگ نیز مشاهده میشود. امکان دارد آندوسکوپی به عنوان یک آزمایش تکمیلی برای کمک به تعیین علت التهاب انجام گیرد.
در افرادی که به تازگی مبتلا به IBD تشخیص داده شدهاند، غلظت کالپروتکتین ممکن است بسیار بالا باشد.
کالپروتکتین کم به این معنی است که علائم و نشانهها احتمالا به دلیل اختلال روده غیر التهابی است. نمونههایی از این موارد شامل عفونتهای ویروسی در دستگاه گوارش و سندرم روده تحریکپذیر (IBS) است. برخلاف IBD، IBS باعث التهاب نمیشود. در عوض، باعث درد و گرفتگی معده مانند گرفتگی با حملات اسهال و یا یبوست میشود. در افرادی که نتایج کالپروتکتین پایینی دارند، آندوسکوپی کاربرد کمتری دارد.
میزان کالپروتکتین متوسط ممکن است نشان دهد که مقداری التهاب وجود دارد و یا وضعیت فرد در حال بدتر شدن است. آزمایش مکرر کالپروتکتین با نتیجهای که افزایش یافته، احتمالا نیاز به بررسی بیشتر دارد و ممکن است نیاز به آندوسکوپی داشته باشد.
کالپروتکتین با آزمایش مدفوع دیگری به نام لاکتوفرین مرتبط است. هر دوی این مواد توسط گلبولهای سفید خون در مدفوع آزاد میشوند و با التهاب روده همراه هستند.
در برخی موارد، کالپروتکتین حتی در صورت وجود التهاب (منفی کاذب) ممکن است کم باشد. این حالت اغلب در کودکان دیده میشود.
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤال خود را نیافتهاید؟
اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.
منابع مورد استفاده
- https://arupconsult.com/content/inflammatory-bowel-disease
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5390326/
- https://www.choc.org/programs-services/gastroenterology/inflammatory-bowel-disease-IBD-program
- https://www.choc.org/programs-services/gastroenterology/digestive-disorder-diagnostics/stool-tests
- https://www.crohnscolitisfoundation.org/sites/default/files/2019-10/IBD-and-IBS-brochure-final.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8458070/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29610508/
- https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/63016#Clinical-and-Interpretive
- https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/symptoms-of-gastrointestinal-disorders/diarrhea
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/all-content
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome/all-content
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/ulcerative-colitis/all-content
- https://kidshealth.org/en/parents/stool-tests-done.html
- https://www.medscape.com/viewarticle/757918
- https://www.medscape.com/viewarticle/773411
- https://www.medscape.com/viewarticle/754868
- https://www.medscape.com/viewarticle/772973
- https://www.medscape.com/viewarticle/755614
- https://www.ccfa.org/resources/diagnosing-and-managing-IBD.html. Accessed February 2013
- https://www.arupconsult.com/Topics/IBD.html?client_ID=LTD