لغات و کلیدواژه های آزمایش های هورمونی
هورمونها نقش کلیدی در بسیاری از فرآیندهای بدن ما دارند. این مواد شیمیایی در فرآیند رشد، حفظ تعادل سیستمهای بدن، متابولیسم، تولید مثل، و بسیاری از فرآیندهای دیگر دخیل هستند. اگر مقدار یک یا چند هورمون از حد نرمال خود خارج شود و یا هورمونهای ما نامتعادل باشند، این مسئله میتواند هر یک از فرآیندهای مهم که هورمونها در آن دخیل هستند را دچار مشکل کند.
با توجه به گستردگی سیستم غدد درونریز، تخمین زده میشود که ۸۵% افراد در طول زندگی خود دچار بیماریهای مرتبط با این سیستم میشوند. آشنایی با این غدد درونریز و کلیدواژههای مرتبط با مشکلات هورمونی میتواند راهنمای ما در درک اطلاعات دریافتی از پزشک و آزمایشگاه در این زمینه باشد. برخی از مهمترین کلمات مورد استفاده در این حوزه در این صفحه آمده است.
آکرومگالی
Acromegaly
آکرومگالی یک اختلال هورمونی است که در آن غده هیپوفیز، مقدار بیش از اندازه هورمون رشد تولید میکند.
قشر فوقکلیوی
Adrenal Cortex
قشر فوقکلیوی، بخش بیرونی غده فوقکلیوی است و هورمونهای استروئیدی تولید میکند که متابولیسم کربوهیدرات و چربی را تنظیم میکند، و همچنین هورمونهای مینرالوکورتیکوئید (mineralocorticoid) که تعادل نمک و آب را در بدن تنظیم میکنند.
غدد فوقکلیوی
Adrenal Glands
غدد فوقکلیوی، غدههای مثلثیشکل هستند که روی کلیهها قرار دارند. آنها از طریق سنتز هورمونهایی نظیر کورتیزول و آدرنالین، واکنش بدن به استرس را تنظیم میکنند.
آدرنالین
Adrenaline
آدرنالین هورمونی است که واکنش مبارزه یا فرار را تحریک میکند. این ماده در غدد فوقکلیوی و همچنین برخی از نورونهای سیستم عصبی مرکزی تولید میشود.
آدرنوکورتیکوتروپین
Adrenocorticotropin (ACTH)
آدرنوکورتیکوتروپین هورمونی است که توسط غده هیپوفیز قدامی تولید میشود و قشر فوقکلیوی را تحریک میکند.
آلدوسترون
Aldosterone
آلدوسترون نقش مهمی در سلامت قلب و عروق دارد و میتواند علت فشار خون در غدد درونریز باشد.
آمنوره
Amenorrhea
آمنوره اصطلاحی است که برای فقدان قاعدگی در خانمها یا دختران نوجوان کاربرد دارد.
آندروژن
Androgen
آندروژنها هورمونهایی هستند که در رشد اندامهای جنسی در آقایان نقش دارند. آنها همچنین به عملکرد جنسی در آقایان و خانمها کمک میکنند.
آندروپوز
Andropause
آندروپوز یک تغییر بیولوژیکی است که با کاهش تدریجی آندروژنهایی شناخته میشود که آقایان پس از میانسالی تجربه میکنند. آندروپوز گاهی بهصورت نادرست تحت عنوان یائسگی مردانه توصیف میشود.
آنژیوتنسین
Angiotensin
آنژیوتنسین نام رایج چهار هورمون است: آنژیوتنسین ۱ تا ۴، که نقش مهمی در سلامت کلی بدن و تنظیم فشار خون دارند.
آنتی آندروژن
Antiandrogens
آنتیآندروژنها موادی هستند که اثرات بیولوژیکی هورمونهای آندروژنی را مهار میکنند.
آنتی مولرین
Anti-Mullerian Hormone (AMH)
تعداد تخمکهای خانمها با افزایش سن کاهش مییابد. هورمون آنتی مولرین (AMH) مانند یک دروازهبان برای باروری و رشد تولید مثل عمل میکند.
هیپرپلازی خوشخیم پروستات
Benign Prostatic Hyperplasia
هیپرپلازی خوشخیم پروستات، بزرگ شدن غیرسرطانی غده پروستات است که در آقایان مسن شایع است.
هورمونهای بیو همسان
Bioidentical Hormones
هورمونهای بیوهمسان ترکیباتی هستند که دقیقا همان ساختار شیمیایی و مولکولی هورمونهایی را دارند که در بدن انسان تولید میشوند. اگرچه هر هورمونی میتواند “بیوهمسان” باشد، اما این اصطلاح اغلب برای توصیف فرمولاسیونهای ترکیبی استفاده میشود که حاوی استروژن، پروژسترون و آندروژن هستند. در حال حاضر مستندات علمی وجود ندارد که نشان دهد این هورمونها ایمنتر یا مؤثرتر از داروهای هورمونی تایید شده توسط سازمان غذا و دارو هستند.
تراکم معدنی استخوان
Bone Mineral Density
سنجش تراکم استخوان (BMD)، روشی است که تراکم مواد معدنی (مانند کلسیم) را در استخوانها با استفاده از اشعه ایکس ویژه، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا سونوگرافی اندازهگیری میکند. این اطلاعات برای برآورد قدرت استخوانها استفاده میشود.
کلسیتونین
Calcitonin
کلسیتونین یک هورمون پروتئینی است که از سلولهای غده تیروئید ترشح میشود. این ماده، سلولهایی را که استخوان را تجزیه میکنند مهار میکند و به تنظیم مقدار کلسیم و فسفات خون کمک میکند.
کولهسیستوکینین
Cholecystokinin
کولهسیستوکینین (CCK یا CCK-PZ)، قادر به بهبود هضم است و بر اشتها تأثیر میگذارد.
کلسترول
Cholesterol
کلسترول یک ماده کریستالی سفید است که در بافتهای حیوانی و غذاهای مختلف یافت میشود و به طور معمول توسط کبد سنتز میشود. مقدار کلسترول میتواند یک عامل خطر برای بیماری قلبی باشد.
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
Congenital Adrenal Hyperplasia
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال به گروهی از اختلالات ارثی در غده فوقکلیوی اشاره دارد. بدن افراد مبتلا به این بیماری، به اندازه کافی هورمون کورتیزول و آلدوسترون نمیسازد و بیش از حد آندروژن تولید میکند.
کورتیزول
Cortisol
کورتیزول هورمونی است که توسط غده فوقکلیوی تولید میشود. این هورمون در واکنش به استرس نقش دارد و فشار خون و مقدار قند خون را افزایش میدهد.
سندروم کوشینگ
Cushing Syndrome
سندروم کوشینگ یک اختلال هورمونی است که براثر قرار گرفتن طولانیمدت بافتهای بدن در معرض مقادیر بالای هورمون کورتیزول ایجاد میشود. این بیماری که گاهی اوقات “هیپرکورتیزولیسم” نیز نامیده میشود، نسبتاً نادر است و معمولا بزرگسالان ۲۰ تا ۵۰ ساله را تحتتاثیر قرار میدهد.
دیابت
Diabetes
دیابت نوعی بیماری شایع است که در آن، مقدار قند خون بالاتر از حد طبیعی است. بدن فرد مبتلا به دیابت، یا انسولین کافی تولید نمیکند، و یا نمیتواند بهخوبی از انسولین خود استفاده کند.
دهیدرواپی آندروسترون سولفات
Dehydroepiandrosterone
دهیدرواپی آندروسترون سولفات (DHEA) پرگردشترین استروئید موجود در بدن انسان است، یک هورمون پیشساز که میتواند به هورمونهایی مانند تستوسترون و استرادیول تبدیل شود.
مواد شیمیایی مخرب غدددرونریز
Endocrine-disrupting Chemicals
مواد شیمیایی مخرب غدد درونریز (EDC) مواد شیمیایی طبیعی و مصنوعی هستند که میتوانند عملکرد هورمونها را تقلید، مسدود یا مختل کنند. EDCها در بسیاری از مشکلات نامطلوب سلامت انسان، از جمله مشکلات سلامت باروری، چاقی، دیابت، سرطانهای مرتبط با هورمون، مشکلات عصبی و سایر اختلالات دخیل هستند.
متخصص غدد و متابولیسم
Endocrinologist
متخصصان غدد درونریز، پزشکان ویژهای هستند که بیماریهای مربوط به غدد را تشخیص میدهند. از آنجا که این پزشکان در زمینه غدد و متابولیسم تخصص دارند (که میتواند پیچیده باشد و علائم تشخیص آن دشوار باشد)، بهترین متخصص برای مشورت و مقابله با مشکلات هورمونی هستند.
اختلال نعوظ
Erectile Dysfunction (ED)
اختلال نعوظ ناتوانی در رسیدن به نعوظ آلت تناسلی یا حفظ نعوظ تا انزال است.
اریتروپویتین
Erythropoietin
اریتروپویتین هورمونی است که مستقیماً به تولید و نگهداری گلبولهای قرمز خون متصل است. مقدار پایین این هورمون زمانی رخ میدهد که فرد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیوی باشد.
استرادیول
Estradiol
استرادیول، نوعی استروژن (یک هورمون جنسی زنانه) است که عمدتاً توسط تخمدانها تولید میشود. این هورمون مسئول رشد بافت پستان، بلوغ استخوانهای بلند و توسعه ویژگیهای جنسی ثانویه است.
استریول
Estriol
استریول یک هورمون استروژن است، نوعی هورمون جنسی زنانه فرعی که رشد رحم را تقویت میکند و بدن خانمها را بهتدریج برای زایمان آماده میکند.
استروژن
Estrogen
استروژنها گروهی از ترکیبات استروئیدی هستند که هورمونهای جنسی اصلی خانمها محسوب میشوند. این مواد، در شکلگیری ویژگیهای جنسی ثانویه خانمها و جنبههای کنترل تنظیم چرخه قاعدگی نقش دارند.
استروژن تراپی
Estrogen Therapy (ET)
استروژنتراپی نوعی برنامه هورمون-درمانی است که در آن، خانمها برای درمان برخی علائم یائسگی، استروژن را به صورت خوراکی، تراپوستی (transdermal) یا واژنی مصرف میکنند.
استرون
Estrone
این ماده که توسط تخمدانها تولید میشود، هورمون استرون، و یکی از سه نوع استروژن است. این هورمون، یک استروژن ضعیف است که معمولا در خانمها پس از یائسگی با مقادیر بیشتری دیده میشود.
تستوسترون آزاد
Free Testosterone
تستوسترون آزاد، نوعی از تستوسترون در بدن است که از نظر بیولوژیکی فعال است و به سایر مولکولهای بدن مانند گلوبولین متصلشونده هورمون جنسی متصل نیست.
هورمون تحریک کننده فولیکول
Follicle Stimulating Hormone (FSH)
FSH به کنترل چرخه قاعدگی و تولید تخمک توسط تخمدانها در خانمها کمک میکند. مقدار FSH در طول چرخه قاعدگی یک زن متفاوت است و درست قبل از تخمکگذاری به بالاترین حد خود میرسد. بروز مشکل در آزاد شدن FSH، میتواند منجر به ناباروری خانمها شود. در آقایان، FSH به کنترل تولید اسپرم کمک میکند.
گاسترین
Gastrin
گاسترین هورمونی است که معده تولید میکند. وقتی غذا میخورید، گاسترین باعث آزاد شدن اسید معده میشود که بخش مهمی از فرآیند گوارش است.
گرلین
Ghrelin
گرلین برای اشتها و آزاد شدن هورمون رشد بسیار مهم است. این هورمون که در معده و روده کوچک تولید میشود، به دلیل نقش آن در کنترل اشتها، “هورمون گرسنگی” نیز نامیده میشود.
غدد
Glands
“غده”ها هورمونهایی را تولید و ترشح میکنند که بدن برای طیف گستردهای از فرآیندها استفاده میکند. این مواد، بسیاری از عملکردهای مختلف بدن را کنترل میکنند، از جمله تنفس، متابولیسم، تولید مثل، ادراک حسی، حرکتی، جنسی و رشد.
گلوکاگون
Glucagon
گلوکاگون هورمونی است که در کنار سایر هورمونها و عملکردهای بدن، در کنترل مقدار گلوکز در خون نقش دارد. این هورمون از سلولهای آلفا (در پانکراس) میآید و ارتباط نزدیکی با سلولهای بتای ترشحکننده انسولین دارد و از این رو، یک جزء مهم برای پایدار نگه داشتن مقدار قند خون بدن است.
پپتید شبهگلوکاگون ۱
Glucagon-Like Peptide 1
پپتید شبهگلوکاگون ۱ (GLP-1) به تنظیم اشتها کمک میکند -بهویژه پس از غذا خوردن- و همچنین به افزایش تولید انسولین.
غدد جنسی
Gonads
غدد جنسی اندامی است که اسپرم و سلولهای تخمک را به نام گامت تولید میکند. غدد تناسلی در آقایان بیضه، و در خانمها تخمدان هستند.
بیماری گریوز
Graves Disease
بیماری گریوز شایعترین شکل پرکاری تیروئید است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما اشتباهاً به غده تیروئید حمله میکند و باعث تولید بیش از حد هورمون تیروکسین میشود.
هورمون رشد
Growth Hormone
هورمون رشد مادهای است که رشد بدن شما را کنترل میکند. هورمون رشد توسط غده هیپوفیز، واقع در پایه مغز ساخته میشود. هورمون رشد به کودکان کمک میکند تا بلندقدتر شوند، توده عضلانی را افزایش میدهد و چربی بدن را کاهش میدهد.
ژنیکوماستی
Gynecomastia
ژنیکوماستی بزرگ شدن پستان در پسران یا آقایان ناشی از افزایش خوشخیم بافت پستان است. این عارضه ناشی از عدمتعادل بین هورمونهای تستوسترون و استروژن است.
هیرسوتیسم
Hirsutism
هیرسوتیسم، رشد بیش از حد موهای الگوی” مردانه ” است که در صورت، پشت، قفسه سینه، شکم و ران در خانمها ظاهر میشود.
هورمون ها
Hormones
هورمون ها، پیامرسانهای شیمیایی ساختهشده توسط غدد درونریز هستند که از طریق جریان خون به بافتها یا اندامهای بدن سفر میکنند. آنها بر بسیاری از فرآیندها، از جمله رشد، متابولیسم، عملکرد جنسی، تولید مثل، و خلق و خوی تأثیر میگذارند.
هورمون تراپی
Hormone Therapy
هورمونتراپی استفاده از هورمونها در درمانهای پزشکی است. به عنوان مثال، پزشکان از هورمون درمانی برای افزایش مقدار استروژن در خانمهای یائسه استفاده میکنند. نمونههای دیگر شامل جایگزینی هورمون تیروئید برای کمبود تیروئید، انسولین درمانی برای دیابت، و هورمون درمانی تراجنسیتی است.
گُرگرفتگی
Hot Flashes
گُرگرفتگی به موج ناگهانی گرمای خفیف یا شدید بدن، ناشی از گشاد شدن مویرگها در پوست اشاره دارد که در پی کاهش مقدار استروژن اتفاق میافتد. گُرگرفتگیها در حدود ۷۵% از خانمها در دوران یائسگی دیده میشود.
هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی
Human Chorionic Gonadotropin Hormone
هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG) در مراحل اولیه بارداری مهم است. این هورمون توسط سلولهایی تولید میشود که جنینِ در حال رشد را احاطه کردهاند و در نهایت جفت را تشکیل میدهند.
هیپوگلیسمی
Hypoglycemia
هیپوگلیسمی یا قند خون پایین، زمانی رخ میدهد که مقدار قند خون شما بیش از حد پایین میآید و نمیتواند انرژی کافی برای فعالیتهای بدن شما فراهم کند. بیماران مبتلا به هیپوگلیسمی شدید ممکن است به دلیل قند خون پایین دچار بیهوشی یا تشنج شوند.
هیپوگنادیسم
Hypogonadism
هیپوگنادیسم یا تستوسترون پایین زمانی رخ میدهد که بیضههای یک مرد نتواند مقادیر کافی تستوسترون تولید کند و یا کیفیت اسپرم مختل شود.
هیپوتالاموس
Hypothalamus
هیپوتالاموس ناحیهای از مغز است که مراکز خودمختار حیاتی را تنظیم میکند و هورمونهایی را تولید میکند که تشنگی، گرسنگی، دمای بدن، خواب، خلق و خو، میل جنسی، و ترشح هورمونها از غدد مختلف، و در درجه اول غده هیپوفیز را کنترل میکند.
انسولین
Insulin
انسولین یک هورمون پانکراس پروتئین است که در متابولیسم کربوهیدراتها و تنظیم مقدار گلوکز در خون نقش دارد. دیابت زمانی رخ میدهد که بدن انسولین کافی تولید نکند یا از هورمون به طور مؤثر استفاده نکند.
فاکتور رشد شبهانسولین ۱
IGF-1
IGF-1 یا فاکتور رشد شبهانسولین ۱، یک هورمون پروتئین پلیپپتیدِ مشابه انسولین از نظر ساختار مولکولی است. این هورمون نقش مهمی در رشد کودکان دارد و همچنان اثرات آنابولیک در بزرگسالان دارد.
سندروم کالمن
Kallmann Syndrome
سندروم کالمن نوعی هیپوگونادیسم است که بر اثر کمبود مادرزادی هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) ایجاد میشود. این بیماری در آقایان شایعتر بوده و یک علت شناختهشدهی تأخیر در بلوغ است.
کیسپپتین
Kisspeptin
کیسپپتین در هیپوتالاموس ساخته میشود و یک هورمون مهم است که موجب شروع آزاد شدن چندین هورمون دیگر میشود. این هورمون که متاستین نیز نامیده میشود، با بلوغ و باروری مرتبط است و همچنین میتواند به جلوگیری از گسترش سرطان کمک کند.
سندروم کلاینفلتر
Klinefelter Syndrome
سندروم کلاینفلتر شایعترین ناهنجاری مادرزادی در آقایان است که باعث هیپوگونادیسم اولیه میشود و در ۱ نفر از هر ۱۰۰۰ نوزاد پسر رخ میدهد. در این سندروم، فرد یک کروموزوم x اضافی دارد.
لپتین
Leptin
لپتین، هورمونی است که از سلولهای چربی واقع در بافتهای چربی آزاد میشود و سیگنالهایی را به هیپوتالاموس مغز میفرستد. این هورمون در تنظیم مصرف طولانیمدت غذا و آزادسازی انرژی نقش دارد و به بدن کمک میکند تا وزن خود را حفظ کند.
هورمون لوتئینیزهکننده
Luteinizing Hormone
هورمون لوتئینیزهکننده -که به لوتروپین نیز معروف است- برای عملکرد مناسب تولید مثل ضروری است. در خانمها، این هورمون باعث تخمکگذاری میشود.
ملاتونین
Melatonin
ملاتونین برای ارسال سیگنال آرامش و کاهش دمای بدن، که به خواب آرام کمک میکند ضروری است. ملاتونین توسط غده اپیفیز در مغز تولید میشود.
هورمون تحریککننده ملانوسیت
Melanocyte-Stimulating Hormone
هورمون تحریککننده ملانوسیت (MSH) برای محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش، ایجاد رنگدانهها و کنترل اشتها ضروری است.
یائسگی
Menopause
یائسگی فرایندی است که با عبور از آن، دورههای ماهانه یک خانم به پایان برسد. در دوران یائسگی، تخمدانهای خانمها تولید تخمک را متوقف میکنند و هورمونهای زنانه کمتری تولید میکنند.
سندروم متابولیک
Metabolic Syndrome
سندروم متابولیک یک سلسله از عوامل خطر متابولیک را توصیف میکند که احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی و دیابت را افزایش میدهند. عوامل ژنتیکی، چربی بیش از حد، و بیتحرک بودن باعث افزایش احتمال بروز این بیماری میشود.
نوراپی نفرین
Norepinephrine
نوراپینفرین هورمونی است که توسط غدد فوقکلیوی تولید میشود و همچنین به عنوان انتقالدهنده عصبی عمل میکند، یک پیام رسان شیمیایی که سیگنالها را در بدن منتقل میکند. این هورمون با سایر هورمونها، به بدن کمک میکند تا به استرس و حرکات بدنی مانند ورزش پاسخ دهد.
چاقی
Obesity
چاقی یک بیماری مزمن و توصیفکننده وجود چربی بیش از حد در بدن است. این عارضه با استفاده از برخی معیارهای عددی، از جمله شاخص توده بدنی (BMI) طبقهبندی میشود.
پوکی استخوان
Osteoporosis
پوکی استخوان نوعی بیماری است که در آن استخوانها ضعیف میشوند و احتمال شکستگی یا ترک برداشتن آنها بیشتر است.
تخمدان ها
Ovaries
تخمدانها اندامهای مولد تخمک هستند که در خانمها یافت میشوند و هورمونهای استروژن و پروژسترون را تولید میکنند.
اکسی توسین
Oxytocin
اکسیتوسین هورمونی است که بهعنوان انتقالدهنده عصبی در مغز عمل کرده و زایمان و شیردهی را تسهیل میکند.
پانکراس
Pancreas
غده پانکراس یا لوزالمعده، انسولین ترشح میکند، هورمونی که به گلوکز کمک میکند تا از طریق خون به سلولها حرکت کند و بهعنوان منبع انرژی استفاده شود. این غده همچنین وقتی قند خون پایین است گلوکاگون ترشح میکند.
پاراتیروئید
Parathyroid
غده پاراتیروئید به کنترل مقدار کلسیم و فسفر کمک میکند و برای رشد مناسب استخوان ضروری است. غده پاراتیروئید در واقع گروهی از چهار غده کوچک است که در پشت غده تیروئید قرار دارند.
هورمون پاراتیروئید
Parathyroid Hormone
هورمون پاراتیروئید در تنظیم مقدار کلسیم خون نقش دارد و به بدن کمک میکند تا برای محافظت از سلامت استخوان، ذخایر کلسیم کافی را در جریان خون حفظ کند. این هورمون توسط چهار غده پاراتیروئید در گردن تولید میشود.
پپتید YY
Peptide YY
هورمون پپتید YY (PYY) پس از غذا خوردن توسط روده کوچک تولید میشود و به جریان خون آزاد میشود. PYY به مغز پیغام میفرستد که شما سیر هستید و اشتهای شما را کاهش میدهد.
پیشیائسگی
Perimenopause
مرحله پیشیائسگی، بخشی از فرآیند یک خانم در مسیر یائسگی است و زمانی اتفاق میافتد که تخمدانهای خانمها بهتدریج استروژن کمتری تولید میکنند.
غده اپیفیز
Pineal Gland
اپیفیز غده درونریز کوچکی است که در مرکز مغز، بین دو نیمکره واقع شده است. این هورمون ملاتونین ترشح میکند که به تنظیم الگوهای بیداری و خواب کمک میکند.
غده هیپوفیز
Pituitary Gland
هیپوفیز یک غده درونریز کوچک است که در پایه جمجمه قرار دارد و به کنترل رشد، فشار خون، تولید شیر مادر و متابولیسم کمک میکند.
سندروم تخمدان پلی کیستیک
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS)
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال هورمونی رایج است که ۷ تا ۱۰ درصد از خانمها را تحتتأثیر قرار میدهد. علائم این بیماری شامل ترشح هورمونهای اضافی مردانه به نام آندروژنها، مشکلات تخمکگذاری و فولیکولهای کوچک روی تخمدانهاست.
سندروم پرادر-ویلی
Prader-Willi Syndrome
سندروم پرادر-ویلی یک اختلال ژنتیکی است که میتواند باعث کمبود هورمون رشد شده و منجر به قد کوتاه و مشکلات یادگیری در فرد میشود.
سندروم پیش از قاعدگی
Premenstrual Syndrome
سندروم پیش از قاعدگی، بروز علائم جسمی و عاطفی را در نیمه دوم چرخه قاعدگی توصیف میکند.
پروژسترون
Progesterone
پروژسترون یک هورمون زنانه است که به رحِم سیگنال میدهد تا پس از لقاح برای دریافت تخمک آماده شود. وقتی که مقدار پروژسترون در هر ماه کاهش مییابد، باعث خونریزی مرتبط با قاعدگی میشود.
پروژستین
Progestin
این ماده یک شکل مصنوعی پروژسترون است. این دسته از داروها در اصل برای جذب از طریق دهان برای استفاده در قرصهای ضد بارداری ساخته شده بود.
پرولاکتین
Prolactin
پرولاکتین یک هورمون پپتید است که تولید شیر مادر را تقویت میکند.
پروستاگلاندین
Prostaglandin
پروستاگلاندینها گروهی از لیپیدها هستند که در روند التهاب و لخته شدن خون پس از آسیب نقش دارند. این هورمونها در طی یک واکنش شیمیایی در محل آسیب ایجاد میشوند.
ریلکسین
Relaxin
ریلکسین یک هورمون تولید مثل ترشحشده در تخمدان است که در آمادهسازی بدن یک خانم باردار برای زایمان دخیل است.
سروتونین
Serotonin
سروتونین هورمون کلیدی است که خلق و خوی فرد، احساس رفاه و شادی را در وجود او تثبیت میکند و همچنین به کاهش افسردگی، تنظیم اضطراب و حفظ سلامت استخوان کمک کند.
سوماتوستاتین
Somatostatin
سوماتوستاتین یک هورمون مهارکننده هورمون رشد است. سوماتوستاتین از تولید هورمونهای دیگر جلوگیری میکند و تولید مثل سریع غیرطبیعی سلولها را متوقف میکند، مثلا سلولهایی که ممکن است در تومورها شکل بگیرند.
استروئید
Steroid
استروئیدها (که هورمونی بخشی از آنها هستند) هر یک از مولکولهای مختلفی هستند که یک ترتیب خاص از حلقههای کربن دارند. استروئیدهای رایج شامل استروئیدهای جنسی، کورتیکواستروئیدها، استروئیدهای آنابولیک و کلسترول است.
بیضه ها
Testes
بیضهها اندامهای تولید مثل مردانه هستند. آنها اسپرم و هورمون تستوسترون تولید میکنند.
تستوسترون
Testosterone
تستوسترون نوعی استروئید، یک هورمون آندروژن، و هورمون جنسیِ اصلی مردانه است. این ماده توسط بیضهها در آقایان، و تخمدانها در خانمها تولید میشود و نقش کلیدی در هدایت میل جنسی، انرژی و عملکرد ایمنی بدن در آقایان و خانمها دارد.
تیموس
Thymus
غده تیموس در قفسه سینه قرار دارد و هورمونهایی را ترشح میکند که معمولا به عنوان فاکتور خونی شناخته میشوند و در دوران بلوغ اهمیت بالایی دارند. نقش این هورمونها این است که اطمینان حاصل شود که یک سیستم ایمنی سالم در بدن فرد شکل میگیرد.
تیروئید
Thyroid
غده تیروئید که در گردن قرار دارد، متابولیسم را تنظیم میکند، یعنی قابلیت بدن برای تجزیه غذا و تبدیل آن به انرژی را کنترل میکند. اختلالات تیروئیدی معمولا زمانی ایجاد میشود که غده هورمون، تیروئید خیلی کم یا خیلی زیاد آزاد کند.
هورمون تحریک کننده تیروئید
Thyroid-stimulating hormone
هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) تیروئید را برای ترشح هورمونهای تیروکسین و ترییودوتیرونین تحریک میکند. این هورمون در هیپوتالاموس تولید میشود و توسط غده هیپوفیز قدامی حمل میشود.
تیروکسین
Thyroxine
تیروکسین، که به عنوان T4 نیز شناخته میشود، نقش مهمی در عملکرد قلب و گوارش، متابولیسم، رشد مغز، سلامت استخوان و کنترل عضلات دارد. غده تیروئید تیروکسین را ترشح و در جریان خون آزاد میکند.
تستوسترون کل
Total testosterone
تستوسترون کل، اندازهگیری مقدار کل تستوسترون در خون است، ترکیبی از تستوسترون آزاد، و نیز تستوسترون متصل به مولکولهای خاص و در حال استفاده.
سندروم ترنر
Turner Syndrome
سندروم ترنر در خانمها زمانی رخ میدهد که یکی از کروموزومهای X از دست رفته یا آسیب دیده باشد. بارزترین ویژگیهای سندروم ترنر شامل کوتاه قد و کاهش یا عدم رشد تخمدان هاست. خانمهای مبتلا به این اختلال در بزرگسالی معمولا نابارور هستند.
ویتامین D
Vitamin D
ویتامین D یک پروهورمون است، مادهای که بدن به هورمون تبدیل میکند. بدن ویتامین D را در یک واکنش شیمیایی تولید میکند، زمانی که نور خورشید به پوست برخورد میکند. همچنین بخشی از ویتامین D نیز از منابع غذایی جذب میشود. ویتامین D فعال به عنوان یک هورمون عمل میکند زیرا پیامهایی را به رودهها میفرستد که جذب کلسیم و فسفر را افزایش میدهد.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
آزمایش در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید آزمایشهای تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
آزمایشهای سنجش هورمونی
هورمونها اغلب از طریق سیستمهای پیچیده بازخوردی، با یکدیگر درگیر هستند. این بدان معنی است که اگر یک هورمون از تعادل خارج شود ، اغلب میتواند کل سیستم را مختل کند و باعث ایجاد علائم متعدد و اکثراً مشابه شود.
از سوی دیگر هورمونهای ما بهطور مداوم در حال تغییر هستند؛ همراه با بالا رفتن سن، و در پاسخ به عواملی نظیر سبک زندگی، داروها یا استرسهای خارجی.
تغییر در سطح هورمونهای شما میتواند دلیل کُند بودن، احساساتی بودن، قاعدگیهای نامنظم، و عدمموفقیت شما در باردار شدن باشد.
سنجش میزان هورمونها میتواند اطلاعات فراوانی به ما در مورد سلامت کلی، متابولیسم و تولید مثل بدهد، عوامل خطر را برای بیماریهای خاص نشان دهد، علت هرگونه علائم ناخواسته را کشف کند، سلامت ذخیره تخمدان و باروری ما را مشخص کند، و دهها مورد دیگر.
برای انجام آزمایشهای هورمونی در ارومیه و یا سؤال درباره آنها، همکاران ما با تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ آماده پاسخگویی هستند.
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤالات خود را بیابید
اگر درباره آزمایشهای هورمونی، نحوه نمونهگیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.