با سیستم غدد درون‌ریز و هورمون‌های بدن آشنا شوید

سیستم غدد درون‌ریز از بافت‌ها (اکثراً شامل تعدادی غده) تشکیل شده است که هورمون‌های متعددی را تولید و آزاد می‌کنند.

هورمون‌ها مواد شیمیایی هستند که عملکردهای مختلف بدن شما را با انتقال پیام از طریق خون به اندام‌ها، پوست، عضلات و سایر بافت‌ها هماهنگ می‌کنند. این سیگنال‌ها به بدن شما می‌گویند چه کاری و در چه زمانی باید انجام دهد. هورمون‌ها برای زندگی و سلامتی شما ضروری هستند.

این سیستم پیچیده، از اعضای متعددی در بخش‌های مختلف بدن تشکیل شده است که با دقت خاصی با هماهنگی با یکدیگر کار می‌کنند. در این مطلب، اندام‌ها و هورمون‌های اصلی دخیل در این سیستم به اختصار شرح داده شده است.

عملکرد سیستم غدد درون‌ریز

عملکرد اصلی سیستم غدد درون‌ریز، آزاد کردن هورمون‌ها در خون شماست، به‌گونه‌ای که به‌طور مداوم میزان آنها را کنترل می‌کند. هورمون‌ها، پیام‌های خود را با قفل کردن سلول‌هایی که هدف قرار می‌دهند تحویل می‌دهند تا بتوانند پیام را منتقل کنند. بدن شما بیش از ۵۰ هورمون مختلف دارد که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم، تقریباً تمامی جنبه‌های سلامتی شما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند. برای مثال:

  • متابولیسم
  • هموستاز (توازن داخلی مداوم)، مانند فشار خون و تنظیم قند خون، تعادل مایعات (آب) و الکترولیت و دمای بدن
  • رشد فیزیکی
  • عملکرد جنسی
  • تولید مثل
  • چرخه خواب و بیداری
  • خُلق‌و‌خو

مقادیر بسیار کمی از هورمون‌ها می‌توانند واکنش‌ها و تغییرات قابل‌توجهی را در بدن شما ایجاد کنند. اگر میزان هورمون در بدن شما کم یا زیاد باشد، قطعاً بر سلامتی شما تأثیر می‌گذارد و منجر به علائم مشهود می‌گردد.

اندام‌های تشکیل‌دهنده سیستم غدد درون‌ریز

سیستم غدد درون‌ریز از سه نوع بافت تشکیل شده است:

  • غده‌ها
  • اندام‌ها
  • بافت‌های مرتبط با غدد درون‌ریز

غده‌ها

غدد، بافت‌های خاصی در بدن شما هستند که مواد خاصی را تولید و آزاد می‌کنند. غدد درون‌ریز، هورمون‌ها را مستقیماً به جریان خون شما وارد می‌کنند. غدد درون‌ریز بدن شما از سر تا پا شامل:

  • غده اپی‌فیز: این غده کوچک در مغز، هورمون ملاتونین را تولید و آزاد می‌کند.
  • غده هیپوفیز: یک غده کوچک به اندازه نخود در پایه مغز شما و زیر هیپوتالاموس است که ۸ نوع هورمون آزاد می‌کند؛ برخی از این هورمون‌ها باعث آزاد شدن هورمون‌های غدد درون‌ریزِ دیگر می‌شوند.
  • غده تیروئید: این غده کوچک به شکل پروانه در جلوی گردن، هورمون‌هایی را آزاد می‌کند که به کنترل متابولیسم کمک می‌کند.
  • غدد پاراتیروئید: این چهار غده به اندازه نخود هستند که معمولا در پشت تیروئید شما قرار دارند و هورمون پاراتیروئید (PTH) آزاد می‌کنند که میزان کلسیم خون شما را کنترل می‌کند.
  • غدد فوق‌کلیوی: غدد کوچک مثلثی‌شکل در بالای هر یک از دو کلیه، که چندین نوع هورمون آزاد می‌کنند تا فرآیندهای بدن را مدیریت ‌کنند، مانند متابولیسم، فشار خون و واکنش‌های استرسی.

غدد دیگری نیز در بدن وجود دارد که غدد درون‌ریز نیستند، مانند غدد تعریق (نوعی غده برون‌ریز).

اندام‌های سیستم غدد درون‌ریز

برخی از اندام‌های بدن شما نیز هورمون‌هایی را تولید و آزاد می‌کنند. اندام گروهی از بافت‌ها است و ساختاری را تشکیل می‌دهند که عملکردهای مهمی را در بدن شما انجام ‌می‌دهد. اندام‌هایی که بخشی از سیستم غدد درون‌ریز شما هستند عبارتند از:

  • هیپوتالاموس: ساختاری در عمق مغز شما که پل ارتباطی اصلی بین سیستم غدد درون‌ریز و سیستم عصبی شماست. هیپوتالاموس دو هورمون تولید می‌کند که غده هیپوفیز ذخیره و آزاد می‌کند (اکسی توسین و وازوپرسین) و دو هورمون (دوپامین و سوماتوستاتین) تولید و آزاد می‌کند.
  • لوزالمعده: اندامی در پشت شکم که هم یک عضو، و هم یک غده است و همچنین بخشی از سیستم گوارش شماست. لوزالمعده دو هورمون آزاد می‌کند که برای حفظ میزان قند خون سالم ضروری است: انسولین و گلوکاگون.
  • بافت چربی (چربی بدن): یک بافت همبند که در سرتاسر بدن گسترش یافته است، در زیر پوست (چربی زیرجلدی)، بین اندام‌های داخلی (چربی احشایی) و در حفره‌های داخلی استخوان‌ها (بافت چربی مغز استخوان). بافت چربی، هورمون‌های مختلفی از جمله لپتین، آنژیوتنسین و آدیپونکتین را آزاد می‌کند.
  • تخمدان‌ها: این غدد کوچک و بیضی‌شکل در دو طرف رحم قرار دارند و تخمک‌ها را تولید و ذخیره کرده، و هورمون‌های جنسی را تولید می‌کنند که چرخه قاعدگی و بارداری شما را کنترل می‌کنند.
  • بیضه‌ها: اندام‌های کوچک در زیر آلت تناسلی مردانه، که اسپرم و هورمون‌های جنسی (به‌ویژه تستوسترون) تولید می‌کنند.

سایر بافت‌هایی که هورمون‌ها را آزاد می‌کنند

سایر بافت‌های بدن شما نیز بعضی هورمون‌ها را آزاد می‌کنند. اما معمولا به عنوان بافت‌های سیستم غدد درون‌ریز شناخته نمی‌شوند زیرا آنها عملکردها یا نقش‌های متفاوت و مهم‌تری دارند، شامل:

  • دستگاه گوارش (معده و روده کوچک): دستگاه گوارش بزرگترین سیستم اندام‌های مرتبط با غدد درون‌ریز است و هورمون‌های مختلفی را تولید و آزاد می‌کند که در متابولیسم نقش کلیدی دارند. نمونه‌هایی از این موارد شامل گسترین و گرلین است.
  • کلیه‌ها: کلیه‌ها دو عضو لوبیا شکل که خون را فیلتر می‌کنند و بخشی از سیستم ادراری هستند، اما هورمون‌هایی نظیر اریتروپوئیتین و رنین نیز تولید می‌کنند.
  • کبد: کبد بخشی از سیستم گوارش است و همچنین هورمون‌هایی از جمله عامل رشد شبه‌انسولین ۱ (IGF-1) و آنژیوتنسینوژن تولید می‌کند.
  • قلب: وقتی فشار خون شما بالا می‌رود، قلب دو هورمون به نام پپتید ناتریورتیک نوع A و پپتید ناتریورتیک نوع B آزاد می‌کند.
  • جفت: جفت یک عضو موقت در سیستم غدد درون‌ریز است که در دوران بارداری تشکیل می‌شود و هورمون‌هایی تولید می‌کند که برای حفظ بارداری سالم و آماده‌سازی بدن شما برای زایمان و شیردهی مهم هستند.

هورمون‌ها و اندام‌های سازنده آنها در بدن

سیستم غدد درون‌ریز از هورمون‌ها برای کنترل و هماهنگی متابولیسم داخلی بدن (یا هموستاز) سطح انرژی، تولید مثل، رشد فیزیکی، و همچنین پاسخ بدن به آسیب، استرس و عوامل محیطی استفاده می‌کند. هورمون‌های مهم و نقش آنها در عملکرد سیستم غدد درون‌ریز شامل این موارد است:

 

محل ترشح هورمون‌(های) تولیدشونده عملکرد هورمون
غدد فوق‌کلیوی آلدوسترون نمک، تعادل آب و فشار خون را تنظیم می‌کند
غدد فوق‌کلیوی کورتیکواستروئید کنترل عملکردهای کلیدی در بدن؛ به عنوان یک ضدالتهاب عمل می‌کند؛ میزان قند خون، فشار خون و قدرت عضلانی را حفظ می‌کند؛ تعادل نمک و آب را تنظیم می‌کند
غده هیپوفیز هورمون ضد ادرار (وازوپرسین) بر احتباس آب در کلیه‌ها تأثیر می‌گذارد؛ فشار خون را کنترل می‌کند
غده هیپوفیز هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH) کنترل تولید هورمون‌های جنسی (استروژن در خانم‌ها و تستوسترون در آقایان) و تولید تخمک در خانم‌ها و اسپرم در آقایان
غده هیپوفیز هورمون رشد (GH) بر رشد بدن تأثیر می‌گذارد؛ تولید پروتئین را تحریک می‌کند؛ بر توزیع چربی تأثیر می‌گذارد
غده هیپوفیز هورمون لوتئینیزه‌کننده (LH) و هورمون تحریک‌کننده فولیکول (FSH) کنترل تولید هورمون‌های جنسی (استروژن در خانم‌ها و تستوسترون در آقایان) و تولید تخمک در خانم‌ها و اسپرم در آقایان
غده هیپوفیز اکسی‌توسین انقباض رحم و مجاری شیر در پستان را تحریک می‌کند
غده هیپوفیز پرولاکتین تولید شیر در سینه‌ها را آغاز و حفظ می‌کند؛ بر میزان هورمون جنسی تأثیر می‌گذارد
غده هیپوفیز هورمون تحریک‌کننده تیروئید (TSH) تولید و ترشح هورمون‌های تیروئید را تحریک می‌کند
کلیه‌ها رنین و آنژیوتنسین فشار خون را به‌طور مستقیم و همچنین با تنظیم تولید آلدوسترون از غدد فوق‌کلیوی کنترل می‌کند
کلیه‌ها اریتروپوئیتین تولید گلبول قرمز را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد
پانکراس گلوکاگون میزان قند خون را بالا می‌برد
پانکراس انسولین قند خون را کاهش می‌دهد؛ متابولیسم گلوکز، پروتئین و چربی را تحریک می‌کند
تخمدان‌ها استروژن بر رشد ویژگی‌های جنسی خانم‌ها و سیستم تولید مثل اثرگذار است، در عملکرد رحم و سینه‌ها مهم است؛ از سلامت استخوانی محافظت می‌کند
تخمدان‌ها پروژسترون پوشش رحم را برای لقاح تحریک می‌کند؛ سینه‌ها را برای تولید شیر آماده می‌کند
غدد پاراتیروئید هورمون پاراتیروئید (PTH) مهم‌ترین تنظیم‌کننده میزان کلسیم خون
غده تیروئید هورمون تیروئید متابولیسم را کنترل می‌کند؛ همچنین بر رشد، بلوغ، فعالیت سیستم عصبی و متابولیسم تأثیر می‌گذارد
غدد فوق‌کلیوی اپی‌نفرین ضربان قلب، مصرف اکسیژن و جریان خون را افزایش می‌دهد
غدد فوق‌کلیوی نوراپی‌نفرین فشار خون را حفظ می‌کند
بیضه‌ها تستوسترون شکل‌گیری و حفظ ویژگی‌های جنسی و بلوغ آقایان
غده اپی‌فیز ملاتونین ملاتونین را در طول شب آزاد می‌کند تا به خواب کمک کند
هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده هورمون رشد (GNRH) آزاد شدن هورمون رشد در غده هیپوفیز را تنظیم می‌کند
هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده تیروتروپین (TRH) آزاد شدن هورمون تحریک‌کننده تیروئید در غده هیپوفیز را تنظیم می‌کند
هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) تولید LH و FSH را در غده هیپوفیز تنظیم می‌کند
هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) آزاد شدن آدرنوکورتیکوتروپین در غده هیپوفیز را تنظیم می‌کند
تیموس فاکتورهای خونی به شکل‌گیری سیستم لنفوئید کمک می‌کند
مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

بیماری‌های شایع سیستم غدد درون‌ریز

صدها بیماری و عارضه مرتبط با مشکلات سیستم غدد درون‌ریز وجود دارد. عدم‌تعادل هورمونی تعداد قابل‌توجهی از بیماری‌های غدد درون‌ریز را تشکیل می‌دهد و به این معنی است که یک یا چند هورمون بیش از حد زیاد یا کم هستند.

در کنار این بیماری‌ها، مشکلاتی که مستقیماً بر غدد و اندام‌های سیستم غدد درون‌ریز تأثیر می‌گذارند (مانند تومورهای خوش‌خیم و سرطانی) جزو بیماری‌های غدد درون‌ریز محسوب می‌شوند.

گروه‌های زیر بخشی از بیماری‌های مهم مربوط به سیستم غدد درون‌ریز است.

دیابت و بیماری‌های متابولیکی:

  • دیابت نوع ۱
  • دیابت نوع ۲
  • دیابت بارداری
  • سندروم متابولیک
  • چاقی

سرطان‌ها و تومورهای غدد درون‌ریز:

  • تومورهای آدرنال
  • تومورهای عصبی-اندوکرین
  • سرطان لوزالمعده
  • سرطان پاراتیروئید
  • تومورهای پاراتیروئید
  • تومورهای هیپوفیز
  • سرطان تیروئید

بیماری‌های تیروئید:

  • کم‌کاری و پرکاری تیروئید
  • تیروئیدیت
  • ندول تیروئید

رشد و عملکرد جنسی و بیماری‌های تولید مثلی:

  • آمنوره (فقدان قاعدگی)
  • اختلال نعوظ
  • کمبود هورمون رشد و بیش از حد (آکرومگالی یا ژیگانتیسم)
  • آکنه هورمونی
  • ناباروری‌های مرتبط با هورمون
  • هیپوگنادیسم
  • اختلالات یائسگی
  • سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)
  • سندروم پیش‌قاعدگی

بیماری‌های کلسیم و استخوان:

  • هیپرکلسمی و هیپوکلسمی
  • پوکی استخوان
  • کمبود ویتامین D

کدام پزشکان، مشکلات سیستم درون‌ریز را درمان می‌کنند؟

متخصص غدد و متابولیسم، پزشکی است که در زمینه سیستم غدد درون‌ریز و بیماری‌های مربوط به هورمون‌ها تخصص دارد. آنها می‌توانند بیماری‌های غدد درون‌ریز را تشخیص دهند، برنامه‌های درمانی و نظارتی را تدوین کنند و دارو تجویز کنند. پزشکان فوق‌تخصص غدد اطفال در بیماری‌هایی تخصص دارند که کودکان زیر ۱۸ سال را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

ممکن است برخی از بیماری‌های غدد درون‌ریز نیاز به بررسی توسط بیش از یک پزشک داشته باشند. به‌عنوان مثال، مراقبت از سرطان‌هایی که بر بافت‌های غدد درون‌ریز تأثیر می‌گذارد، تحت‌نظر متخصصان سرطان و در صورت لزوم سایر متخصصان نیز خواهد بود.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.