آشنایی با هورمون‌ها و سنجش آنها

حدود ۵۰ هورمون شناسایی‌شده در بدن وجود دارد. این پیام‌رسان‌های شیمیایی کوچک، در تمامی اتفاقاتی که در بدن شما می‌افتد نقش دارند. آنها به سلول‌ها می‌گویند که چه کاری انجام دهند. هورمون‌ها همه فرآیندهای بدن را تنظیم می‌کنند و بر هر جنبه‌ای از زندگی ما تأثیر می‌گذارند: احساسات، گوارش، پیری، خُلق‌و‌خو، و هر چیز کوچک و بزرگ دیگر.

اما مهم‌تر از همه، هورمون‌ها مسئول حفظ تعادل داخلی ظریف در بدن ما هستند که برای سلامتی ضروری است. گاهی هورمون‌ها نامتعادل می‌شوند یا توانایی عملکرد مؤثر خود را از دست می‌دهند. این نقیصه‌ها اثرات منفی جدی بر سلامت ما دارند. به همین خاطر است که بیشتر باید هورمون‌ها را بشناسیم و مرتباً آنها را بسنجیم.

هورمون‌ها ترکیباتی هستند که عملکردهای مختلف بدن را با انتقال پیام به اندام‌ها، پوست، عضلات و سایر بافت‌ها هماهنگ می‌کنند. این سیگنال‌ها به بدن شما می‌گویند چه کاری و در چه زمانی باید انجام دهد.

نامتعادل بودن هورمون‌ها اغلب پیچیده است و اثرات گسترده‌ای دارد؛ لذا ممکن است شناسایی علت اصلی بیماری دشوار باشد.

یک سؤال رایج در آزمایشگاه این است که «بهترین آزمایش هورمونی کدام است؟» متأسفانه پاسخ ساده‌ای برای این سؤال وجود ندارد.

آشنایی با کلیدواژه‌های مرتبط با مشکلات هورمونی می‌تواند ما را در درک راهنمایی‌های پزشک و آزمایشگاه در این زمینه یاری کند.

کلمات کلیدی مرتبط با غدد درون ریز و هورمون ها

اندوکرینولوژی (Endocrinology) شاخه‌ای از پزشکی است که با سیستم غدد درون‌ریز سروکار دارد که هورمون‌های بدن شما را کنترل می‌کند. متخصص غدد درون‌ریز و متابولیسم، یک پزشک است که در زمینه اندوکرینولوژی تخصص دارد. این متخصصان، طیف گسترده‌ای از بیماری‌های مرتبط با هورمون‌ها و غدد ترشح‌کننده آنها، از جمله دیابت، اختلالات تیروئیدی، پوکی استخوان، کمبود هورمون رشد، ناباروری، مشکلات کلسترول، فشار خون بالا، چاقی، سرطان‌ها و موارد دیگر را تشخیص داده و درمان می‌کنند.

بعضی از اختلالات و بیماری‌های سایر بخش‌های بدن نیز می‌توانند باعث ایجاد علائم در سیستم غدد درون‌ریز شوند. در چنین شرایطی، یک متخصص غدد درون‌ریز با پزشک معالج و یا تیم درمانی شما برای تهیه یک برنامه درمانی مؤثر همکاری خواهد کرد.

“غده” عضوی از بدن است که موادی را تولید و آزاد می‌کند که عملکرد خاصی را در بدن انجام می‌دهند، از قبیل مایعات گوارشی، هورمون‌ها، عرق، اشک، بزاق، شیر و غیره. به‌طور کلی دو نوع غده وجود دارد: غدد درون‌ریز غدد فاقد کانال هستند و هورمون‌های مختلفی را تولید و مستقیماً به جریان خون آزاد می‌کنند. نوع دیگری از غده وجود دارد که غدد برون‌ریز نامیده می‌شوند، برای مثال غدد عرق و غدد لنفاوی. این غده‌ها هورمون تولید نمی‌کنند و محصول خود را از طریق یک کانال آزاد می‌کنند.

غدد درون‌ریز مانند لوزالمعده و غده تیروئید، از جریان خون برای نظارت بر محیط داخلی بدن و از طریق موادی به نام هورمون برای ارتباط با یکدیگر استفاده می‌کنند که به جریان خون آزاد می‌شوند.

متابولیسم بر میزان انرژی بدن شما و میزان ذخیره آن تأثیر می‌گذارد. ممکن است هنگام بحث در مورد سلامتی، وزن و تغذیه، کلمه “متابولیسم” را شنیده باشید.

متابولیسم مجموعه‌ای از فرایندهاست که تعیین و کنترل می‌کند بدن شما چگونه انرژی را ایجاد و استفاده می‌کند. این سیستم، مواد غذایی و نوشیدنی‌ها را در بدن شما تبدیل به انرژی می‌کند تا بتوانید هم در طی فعالیت و هم هنگام استراحت از آن استفاده کنید. بسیاری از عملکردهای اساسی بدن مانند تنفس و رشد به این سیستم نیاز دارد. متابولیسم شما از کالری و اکسیژن برای تولید و آزاد کردن انرژی استفاده می‌کند، به شکلی که سلول‌های تمام اندام‌ها و بافت‌های بدن بتوانند به اندازه نیاز خود از آن بهره‌مند شوند.

متابولیسم می‌تواند کم، زیاد، کُند یا سریع باشد.

هیپوتالاموس ناحیه‌ای در مغز است که ارتباط اصلی بین سیستم غدد درون‌ریز و سیستم عصبی را فراهم می‌کند. هیپوتالاموس، تعادل بدن شما را در حالتی پایدار به نام هموستاز حفظ می‌کند.

هیپوتالاموس پیام‌های شیمیایی را از سلول‌های عصبی مغز و سلول‌های عصبی بدن (سیستم عصبی محیطی) دریافت می‌کند و عملکرد اصلی آن، این است که به این پیام‌ها واکنش نشان دهد تا بدن شما در حالت پایدار یا تعادل داخلی باقی بماند. درست مثل این که یک سیستم “کنترل هوشمند” برای مدیریت یکپارچه تمامی عملکردهای خانه خود داشته باشید؛ هیپوتالاموس مرکز هماهنگی “کنترل هوشمند” بدن است.

غده هیپوفیز یک غده کوچک به اندازه نخود است که در پایه مغز و در زیر هیپوتالاموس قرار دارد. این غده در اتاق کوچک خود در زیر مغز نشسته است و بخشی از سیستم غدد درون‌ریز شماست. هیپوفیز مسئول ساخت چندین هورمون ضروری برای بدن است. غده هیپوفیز شما همچنین به غدد درون‌ریز دیگر می‌گوید که هورمون‌ها را آزاد کنند.

“غده” عضوی است که یک یا چند ماده مانند هورمون، مایعات گوارشی، عرق یا اشک تولید می‌کند. غدد درون‌ریز، هورمون‌ها را مستقیماً به درون جریان خون آزاد می‌کنند.

تست‌های واکنش زنجیره‌ای پلیمراز یا PCR، مجموعه‌ای از آزمایش‌های تشخیصی سریع و قابل‌اعتماد هستند که برای شناسایی تغییرات ژنتیکی، بیماری‌های عفونی و سلول‌های سرطانی کاربرد دارند، در شرایطی که با انواع دیگر آزمایش‌ها قابل‌تشخیص نیستند.

PCR قادر است DNA و RNA ویروس یا عامل عفونی، و همچنین ناهنجاری سلولی در نمونه‌ی آنالیز شده را شناسایی ‌کند.

این روش تست در دوران شیوع کووید-۱۹ اهمیت بسیاری یافت زیرا توانست یک روش سریع و دقیق برای تشخیص آلودگی به ویروس کرونا در اختیار جامعه پزشکی قرار دهد.

بسیاری از سایر انواع آزمایش‌ها، تا زمان رسیدن بیماری به مراحل پیشرفته نمی‌توانند بیماری را شناسایی کنند؛ یعنی تا زمانی که آنتی‌بادی کافی برای تشخیص وجود داشته باشد. یکی از مزایای بزرگ PCR این است که می‌تواند بیماری‌ها را در مرحله اولیه پیدا کند. این کار امکان درمان به‌موقع را برای بیمار فراهم می‌کند.

روش انجام تست PCR به این شکل است:

  • نمونه‌ای از برخی از بافت‌های بدن یا مایعات مانند خون، بزاق یا مخاط گرفته می‌شود.
  • نمونه در تجهیزات خاصی قرار می‌گیرد و آنزیمی به نام پلیمراز به نمونه اضافه می‌شود تا کپی گرفته شود.

در مدت‌زمان کوتاهی، میلیون‌ها نسخه کپی تولید می‌شود؛ اگر هرگونه پاتوژن یا سلول‌های سرطانی در آن وجود داشته باشد، توسط این روش شناسایی می‌شوند.

آشنایی بیشتر با

هورمون ها و آزمایش های هورمونی

اغلب فکر می‌کنیم هورمون‌ها فقط در برخی مقاطع زندگی ما مهم هستند، مثل بلوغ، بارداری، و یائسگی؛ اما مسئله فراتر از این است.

اگر سیستم غدد درون‌ریز شما بنا به هر دلیلی، مقادیر هورمون زیاد یا خیلی کم تولید کند، دچار «عدم‌تعادل هورمونی» می‌شوید.

به نظر می‌رسد مردم تمایل دارند به خاطر هر اتفاقی، هورمون‌ها را سرزنش کنند؛ از سردرد گرفته تا ریزش موها و انواع بیماری‌ها…

این تست‌ها برای تأیید بارداری، پیگیری یائسگی، تشخیص عدم‌تعادل هورمونی و شناسایی مشکلات سلامت باروری کاربرد دارند.

تست‌های هورمونی در آقایان برای ارزیابی انواع هورمون‌های مرتبط با سلامت، پیری، و عدم‌تعادل هورمون در آقایان به کار می‌رود.

عجیب نیست اگر سیستم هورمونی با ۵۰ نوع پیام‌رسان، گاهی دچار عدم‌تعادل شود. اما چه زمانی باید هورمون‌های خود را بسنجیم؟

آشنایی و درک مفهوم احتمالی نتایج آزمایش‌های هورمونی، به کشف زودهنگام بیماری غدد درون‌ریز قبل از بروز علائم کمک می‌کند.

میزان برخی هورمون‌ها با افزایش سن تغییر می‌کند، که دلیل اصلی یائسگی است. اما علاوه بر یائسگی، چه اتفاقات دیگری می‌افتد؟

با جلوگیری یا تحریک تولید هورمون، کیفیت زندگی می‌تواند بهبود یابد. هورمون‌تراپی، برخی هورمون‌ها را افزایش یا کاهش می‌دهد.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

قسمتی که در حال مطالعه آن هستید، بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های سنجش آنها به زبان ساده است.

انجام آزمایش‌های هورمونی در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

پزشک و آزمایشگاه همکار

0

پزشک و آزمایشگاه همکار
نوع آزمایش قابل انجام

0+

نوع آزمایش قابل انجام
نفر تیم تخصصی

0

نفر تیم تخصصی
ظرفیت آزمایش در روز

0

ظرفیت آزمایش در روز