آزمایش انسولین (Insulin)
تست انسولین نوعی آزمایش خون است که در ارزیابی تولید انسولین توسط سلولهای بتا در پانکراس نقش دارد. میزان انسولین اغلب پس از نتیجه آزمایش قند خون پایین تجویز میشود، و یا زمانی که علائم حاد یا مزمن قند خون پایین (هیپوگلیسمی) دیده شود.
این تست برای تشخیص وجود تومور تولید کننده انسولین در سلولهای جزیرهای پانکراس (انسولینوم)، شناسایی علت کاهش قند خون (هیپوگلیسمی)، شناسایی مقاومت به انسولین، و تعیین این که چه زمانی یک دیابتی نوع دو ممکن است نیاز به شروع مصرف انسولین داشته باشد، کاربرد دارد.
هدف از انجام آزمایش Insulin
آزمایش انسولین برای اندازهگیری میزان انسولین تولید شده در بدن شما استفاده میشود. کاربردهای اصلی این تست شامل:
- تشخیص انسولینوم، بررسی اینکه برداشتن تومور موفق بوده است، و یا پایش عود تومور
- تشخیص علت هیپوگلیسمی
- شناسایی مقاومت به انسولین
- کنترل میزان انسولین تولید شده توسط سلولهای بتا در پانکراس (درون زا)؛ در این مورد، ممکن است تست پپتید C نیز تجویز شود.
- تعیین این که چه زمانی یک دیابتی نوع دو ممکن است نیاز به شروع مصرف انسولین داشته باشد
- تعیین و نظارت بر موفقیت پیوند islet cell transplant که هدف آن، بازگرداندن توانایی تولید انسولین با اندازهگیری ظرفیت تولید انسولین پیوند است
تست انسولین را میتوان همراه با آزمایش گلوکز و پپتید C انجام داد. همچنین سنجش میزان انسولین گاهی اوقات با تست تحمل گلوکز (GTT) استفاده میشود. در این شرایط، میزان قند خون و انسولین در فواصل از پیش تعیین شده برای ارزیابی مقاومت به انسولین اندازهگیری میشود.
آنچه در آزمایش انسولین اندازهگیری میشود
انسولین در پاسخ به افزایش قند خون پس از غذا ترشح میشود و برای انتقال و ذخیره گلوکز، منبع اصلی انرژی بدن، حیاتی است. انسولین با انتقال گلوکز از خون به سلولها، به تنظیم میزان گلوکز خون کمک میکند و در متابولیسم چربی نقش دارد.
میزان انسولین و گلوکز خون باید متعادل باشد. پس از غذا، کربوهیدراتها معمولا به گلوکز و سایر قندهای ساده تجزیه میشوند. این مواد در خون جذب میشوند و باعث افزایش میزان قند خون و تحریک لوزالمعده برای آزاد نمودن انسولین در خون میشوند. با حرکت گلوکز به سلولها، میزان انسولین خون پایین میآید و آزاد شدن انسولین توسط پانکراس کاهش مییابد.
اگر فرد نتواند انسولین کافی تولید کند، یا اگر سلولهای بدن در برابر اثرات آن مقاومت کنند (مقاومت به انسولین)، گلوکز نمیتواند به اکثر سلولها برسد و آنها گرسنه میشوند. در همین حال، قند خون به میزان ناسالم افزایش مییابد. این مسئله میتواند باعث اختلال در فرآیندهای متابولیکی طبیعی شود که منجر به اختلالات و عوارض مختلفی از جمله بیماری کلیوی، بیماریهای قلبی عروقی و مشکلات بینایی و عصبی میشود.
چه زمانی باید تست انسولین را انجام داد؟
میزان انسولین اغلب پس از نتیجه آزمایش قند خون پایین تجویز میشود، و یا زمانی که علائم حاد یا مزمن قند خون پایین (هیپوگلیسمی) ناشی از انسولینوم دارید. علائم هیپوگلیسمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تعریق زیاد
- تپش قلب
- گرسنگی
- سردرگمی
- تاری دید
- سرگیجه
- غش کردن
- در موارد جدی، تشنج و از دست دادن هوشیاری
این علائم ممکن است مؤید قند خون پایین باشد اما در بیماریهای دیگر نیز دیده شود.
تست انسولین همچنین در صورتی انجام میشود که مقاومت به انسولین داشته باشید یا مشکوک به آن باشید. این مسئله شامل افراد مبتلا به دیابت نوع دو، سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، پیشدیابت، آکانتوز نیجریه (یک بیماری غیرطبیعی پوستی)، بیماری قلبی یا سندروم متابولیک است.
پزشک همچنین ممکن است آزمایش انسولین و پپتید C را پس از حذف موفقیتآمیز انسولینوم و برای تأیید اثربخشی درمان تجویز کند و آزمایشها را بهطور دورهای برای نظارت بر عود احتمالی بیماری توصیه کند.
همچنین میتوان از تست دورهای برای نظارت بر موفقیت پیوند سلولهای جزیرهای با اندازهگیری ظرفیت تولید انسولین پیوند استفاده کرد.
مراحل انجام آزمایش Insulin
این تست نیاز به گرفتن نمونه خون دارد که در اغلب موارد از بازوی شما در آزمایشگاه و یا در خانه توسط پرسنل آزمایشگاه نانو گرفته میشود.
آمادگیهای قبل از آزمایش
از آنجا که میزان انسولین هنگام غذا خوردن و نوشیدن افزایش و کاهش مییابد، معمولا صبح زود آزمایش میشوید و باید ۱۰ تا ۱۲ ساعت قبل از آن ناشتا باشید. علاوه بر این، اگر مکملهای بیوتین با دوز بالا (که ویتامین B7 نیز نامیده میشود) مصرف میکنید، حداقل ۲۴ ساعت قبل از معاینه از مصرف آنها دست بردارید زیرا بیوتین میتواند در این تست تداخل ایجاد کند.
در حین انجام آزمایش
نمونهگیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیهای را که سوزن در پوست شما قرار میگیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده میشود. وقتی سوزن وارد پوست شما میشود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.
پس از انجام تست
پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونهگیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خونریزی کمک میکند و میتواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونهگیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کمخطر است. گاهی ممکن است در محل نمونهگیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.
انجام آزمایش Insulin در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
تحلیل نتایج آزمایش انسولین
میزان انسولین باید با در نظر گرفتن سوابق و پرونده بیمار ارزیابی شود.
عارضه یا بیماری | میزان انسولین ناشتا | میزان گلوکز ناشتا |
سالم | نرمال | نرمال |
مقاومت به انسولین | بالا | نرمال یا تا حدودی بالا |
انسولین کافیِ تولید شده توسط سلولهای بتا (مثلا در دیابت نوع یک یا پانکراتیت) | پایین | بالا |
هیپوگلیسمی به دلیل انسولین اضافی (در انسولینوم، سندروم کوشینگ و تجویز بیش از حد انسولین خارجی) | نرمال یا بالا | پایین |
افزایش میزان انسولین در این شرایط دیده میشود:
- آکرومگالی
- سندروم کوشینگ
- مصرف داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها، لِوودوپا، داروهای ضد بارداری خوراکی
- عدمتحمل فروکتوز یا گالاکتوز
- انسولینومها
- چاقی
- مقاومت به انسولین، مانند دیابت نوع دو، آکانتوز نیگریکانز و سندروم متابولیک
از سوی دیگر کاهش میزان انسولین احتمال دارد در این بیماریها رخ بدهد:
- دیابت نوع یک
- هیپوپیتوئیتاریسم
- بیماریهای پانکراس مانند پانکراتیت مزمن (از جمله فیبروز کیستیک) و سرطان پانکراس
اگر نتایج تست انسولین شما نشاندهنده یک مشکل احتمالی باشد، لازم است نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. پس از انجام و دریافت نتیجه این تست، میتوانید این سؤالات را از پزشک بپرسید:
- میزان انسولین من چقدر پایین یا بالا بود؟
- چه توضیحاتی برای نتایج آزمایش انسولین من وجود دارد؟
- آیا باید آزمایش تکرار شود یا آزمایشهای دیگری وجود دارد که باید برای تأیید تشخیص انجام شود؟
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤال خود را نیافتهاید؟
اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.
منابع مورد استفاده
- https://diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia
- https://diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables/insulin-basics
- Hinkle J, Cheever K. Brunner & Suddarth’s Handbook of Laboratory and Diagnostic Tests. 2nd Ed, Kindle. Philadelphia: Wolters Kluwer Health, Lippincott Williams & Wilkins; c2014. Insulin; 344 p.
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diabetes
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/insulinoma
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/diagnosis-treatment/drc-20353017
- https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/8664#Clinical-and-Interpretive
- http://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-dm-and-disorders-of-blood-sugar-metabolism/diabetes-mellitus-dm
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments/pancreatic-islet-transplantation
- https://kidshealth.org/en/parents/test-insulin.html
- https://pathologytestsexplained.org.au/ptests-pro.php?q=Insulin
- https://www.testing.com/tests/insulin/
- https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=insulin_total_free
- https://patient.uwhealth.org/healthwise/article/en-us/hw132628