آزمایش آلدسترون یا هورمون آدرنال (Aldosterone) و رنین (Renin)
آلدوسترون نوعی هورمون است که نقش مهمی در حفظ غلظت طبیعی سدیم و پتاسیم در خون و کنترل حجم و فشار خون دارد. رنین، آنزیمی است که تولید آلدوسترون را کنترل میکند. این دو آزمایش، میزان آلدوسترون و رنین در خون و یا میزان آلدوسترون در ادرار را اندازهگیری میکنند.
بیشترین کاربرد این آزمایشها در تشخیص یکی از دلایل اصلی فشار خون بالاست و همچنین میتوانند برخی مشکلات غدد فوقکلیوی را شناسایی کنند.
هدف از انجام آزمایش Aldosterone-Renin
آزمایشهای آلدوسترون و رنین برای ارزیابی اینکه آیا غدد فوقکلیوی، مقادیر مناسب آلدوسترون تولید میکند و همچنین برای تمایز بین علل احتمالی مقادیر بالا یا پایین استفاده میشود. این هورمون ممکن است در خون یا در یک نمونه ادرار ۲۴ساعته اندازهگیری شود، تستی که مقدار آلدوسترون دفعشده در ادرار را اندازهگیری میکند. آنزیم رنین همیشه در خون اندازهگیری میشود.
این تستها برای بررسی آلدوسترونیسم اولیه، که به عنوان سندرم کان (Conn) نیز شناخته میشود (که باعث فشار خون بالا میشود) بیشترین کاربرد را دارند. اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد، ممکن است تولید آلدوسترون با آزمایش تحریک و سرکوب بیشتر ارزیابی شود.
هر دو میزان آلدوسترون و رنین در ساعات صبح بالاتر است و در طول روز متفاوت است. مقدار این مواد تحتتأثیر موقعیت بدن، استرس و داروهای مصرفی قرار میگیرد.
آنچه در آزمایش آلدسترون و رنین اندازهگیری میشود
آلدوسترون نقش مهمی در حفظ غلظت طبیعی سدیم و پتاسیم در خون و کنترل حجم و فشار خون دارد. رنین آنزیمی است که تولید آلدوسترون را کنترل میکند. این دو تست، میزان آلدوسترون و رنین در خون و یا میزان آلدوسترون در ادرار را اندازهگیری میکنند.
آلدوسترون توسط غدد فوقکلیوی واقع در بالای هر کلیه، در قسمت بیرونی آنها (به نام قشر فوقکلیوی) تولید میشود. این هورمون، احتباس سدیم (نمک) و دفع پتاسیم توسط کلیهها را تحریک میکند. رنین توسط کلیهها تولید میشود و فعالسازی هورمون آنژیوتنسین را کنترل میکند که غدد فوقکلیوی را برای تولید آلدوسترون تحریک میکند.
در صورت کاهش فشار خون یا کاهش غلظت کلرید سدیم، کلیهها رنین را در لولههای کلیه آزاد میکنند. رنین، پروتئین خون آنژیوتنسینوژن را شکسته و آنژیوتنسین نوع یک را تشکیل میدهد. سپس توسط آنزیم دوم، به آنژیوتنسین نوع دو تبدیل میشود که باعث انقباض رگهای خونی میشود و تولید آلدوسترون را تحریک میکند.
این فرایند، فشار خون را افزایش میدهد و سدیم و پتاسیم را در مقادیر طبیعی نگه میدارد.
مسائل مختلفی میتواند منجر به تولید بیش از حد آلدوسترون (هیپرالدوسترونیسم یا آلدوسترونیسم) یا تولید کم (هیپوالدوسترونیسم) شود. به دلیل آن که رنین و آلدوسترون بسیار نزدیک به هم هستند، هر دو ماده اغلب با هم سنجش میشوند تا علت مقادیر غیرطبیعی آلدوسترون را شناسایی کنند.
چه زمانی باید تست آلدسترون و رنین را انجام داد؟
معمولا در صورتی که فشار خون بالا داشته باشید، تست آلدوسترون خون و آزمایش رنین با هم تجویز میشود، بهخصوص اگر پتاسیم کمی نیز داشته باشید. حتی اگر میزان پتاسیم طبیعی باشد، احتمال دارد آزمایش انجام شود، اگر داروهای معمولی فشار خون بالا را کنترل نکنند یا اگر فشار خون بالا زود ایجاد شود.
آلدوسترونیسم اولیه یک شکل بالقوه قابلدرمان از فشار خون بالاست، بنابراین مهم است که آن را به درستی تشخیص داده و درمان کنید.
میزان آلدوسترون گاهی اوقات همراه با سایر آزمایشها، زمانی که یک پزشک مشکوک به نارسایی آدرنال یا بیماری آدیسون است، تجویز میشود. یکی از این تستها به نام آزمایش تحریک آلدوسترون (یا تحریک ACTH) است که آلدوسترون و کورتیزول را آزمایش میکند تا مشخص شود آیا شخص دچار بیماری آدیسون، عملکرد کم هیپوفیز یا تومور هیپوفیز است یا خیر.
پزشک ممکن است هنگام بروز علائم مرتبط با افزایش تولید آلدوسترون مانند افزایش فشار خون، ضعف عضلانی و پتاسیم کم، این تست را تجویز نماید. همچنین احتمال دارد این تست را برای تولید آلدوسترون کم، مانند فشار خون پایین، پتاسیم بالا و سدیم کم توصیه کند.
مراحل انجام آزمایش Aldosterone-Renin
تست آلدوسترون و رنین معمولا با کشیدن خون از رگ در بازوی شما انجام میشود. در عین حال، برخی از پزشکان، جمعآوری ادرار ۲۴ساعته برای آلدوسترون را ترجیح میدهند زیرا میزان آلدوسترون خون در طول روز متفاوت است و تحتتأثیر موقعیتهای مختلف قرار میگیرد.
در برخی موارد پیچیده، خون از رگهای کلیوی (برای رنین) یا آدرنال (برای آلدوسترون) با قرار دادن کاتتر جمعآوری میشود؛ این کار اغلب در بیمارستان توسط رادیولوژیست انجام میشود.
آمادگیهای قبل از آزمایش
برای اندازهگیری آلدوسترون خون و رنین، پزشک ممکن است از شما بخواهد که قبل از جمعآوری نمونه، برای مدتزمان حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ایستاده یا دراز بکشید. قبل از آزمایش، ممکن است به شما گفته شود که از برخی نوشیدنیها، غذاها یا داروها اجتناب کنید.
پزشک به شما خواهد گفت که آیا لازم است مقدار سدیم (نمک) دریافتی در رژیم غذایی خود، مصرف دیورتیکها یا سایر داروها، و یا برنامه ورزشی خود را قبل از آزمایش آلدوسترون تغییر دهید یا خیر.
مصرف شیرینبیان ممکن است مشابه خواص آلدوسترون باشد و لذا باید حداقل دو هفته قبل از آزمایش، از آن اجتناب کنید زیرا میتواند نتایج آلدوسترون را کاهش دهد.
در حین انجام آزمایش
نمونه خون با سوزن از یک رگ در بازو برای اندازهگیری آلدوسترون خون و یا رنین گرفته میشود.
پس از انجام تست
اصولا نباید هیچ عارضهای از انجام آزمایش آلدوسترون و رنین ایجاد شود. گاهی ممکن است در محل نمونهگیری، یک کبودی خفیف ملاحظه کنید، اما معمولا پس از اتمام نمونهگیری میتوانید فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید.
انجام آزمایش Aldosterone-Renin در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
تحلیل نتایج آزمایش آلدسترون و رنین
جدول زیر نشاندهنده تغییرات رنین، آلدوسترون و کورتیزول است که با اختلالات مختلف رخ میدهد:
بیماری |
آلدوسترون | کورتیزول | رنین |
آلدوسترونیسم اولیه (سندرم کان) | بالا | نرمال | پایین |
آلدوسترونیسم ثانویه | بالا | نرمال | بالا |
نارسایی آدرنال (بیماری ادیسون) | پایین | پایین | بالا |
سندرم کوشینگ | پایین | بالا | پایین |
آلدوسترونیسم اولیه (سندروم Conn) به دلیل تولید بیش از حد آلدوسترون توسط غدد فوقکلیوی، معمولا توسط تومور خوشخیم یکی از غدد ایجاد میشود. میزان بالای آلدوسترون باعث افزایش جذب مجدد سدیم (نمک) و از دست دادن پتاسیم توسط کلیهها میشود که اغلب منجر به بروز عدمتعادل الکترولیت میشود.
علائم و نشانههای این عارضه شامل فشار خون بالا، سردرد و ضعف عضلانی است، خصوصاً اگر میزان پتاسیم بسیار پایین باشد.
پتاسیم خون پایینتر از حد طبیعی (هیپوکالمی) در کسی که فشار خون بالا دارد، نیاز به بررسی آلدوسترونیسم را نشان میدهد. گاهی اوقات ممکن است خون از هر دو رگ آدرنال گرفته شود تا مشخص شود که آیا تنها یک یا هر دو غده آدرنال تحتتأثیر قرار میگیرند. این تست برای تعیین اینکه آیا در مقدار آلدوسترون (و گاهی کورتیزول) تولید شده توسط هر یک از غدد فوقکلیوی، تفاوتی وجود دارد یا خیر انجام میشود.
آلدوسترونیسم ثانویه، شایعتر از آلدوسترونیسم اولیه بوده و ناشی از هر مسئلهای است که منجر به آلدوسترون اضافی میشود، البته به غیر از اختلال غدد فوقکلیوی. این عارضه میتواند به دلیل هرگونه بیماری باشد که جریان خون به کلیهها را کاهش میدهد، فشار خون را کاهش میدهد یا میزان سدیم را کاهش میدهد.
آلدوسترونیسم ثانویه ممکن است با نارسایی قلبی احتقانی، سیروز کبدی، بیماری کلیوی، و توکسمی بارداری (پرهاکلامپسی) دیده شود. همچنین در شرایط کمآبی شایع است؛ در این شرایط، علت آلدوسترونیسم معمولا آشکار است.
مهمترین علت آلدوسترونیسم ثانویه، تنگ شدن رگهای خونی است که کلیه را تغذیه میکنند، که تنگی شریان کلیوی نامیده میشود. این عارضه باعث فشار خون بالا به دلیل رنین و آلدوسترون بالا میشود و ممکن است با جراحی یا آنژیوپلاستی درمان شود.
گاهی اوقات، برای دیدن اینکه آیا تنها یک کلیه تحتتأثیر قرار میگیرد، یک کاتتر از طریق کشاله ران وارد میشود و خون مستقیماً از رگهای تخلیه کلیه (میزان رنین رگ کلیوی) جمعآوری میشود. اگر مقدار آن در یک طرف بهطور قابلتوجهی بالاتر باشد، مشخص میشود که تنگ شدن شریان در کجا وجود دارد.
هیپوآلدوسترونیسم معمولا به عنوان بخشی از نارسایی آدرنال رخ میدهد و باعث کمآبی بدن، فشار خون پایین، میزان سدیم خون پایین، و میزان پتاسیم بالا میشود. هیپرپلازی مادرزادی آدرنال یا نوزادانی که فاقد آنزیم مورد نیاز برای تولید کورتیزول هستند، میتواند تولید آلدوسترون را در برخی موارد کاهش دهد.
پس از انجام و دریافت نتیجه این تست، میتوانید این سؤالات را با پزشک خود مطرح کنید:
- چه چیزهایی ممکن است بر میزان آلدوسترون و رنین من تاثیر بگذارد؟
- آیا افزایش مقدار آلدوسترون به این معنی است که من سندروم کان (Conn) دارم؟
- آیا ممکن است مسئله دیگری باعث شود که نتایج آزمایشم نادرست باشد؟
- اگر نتیجه آزمایش من در محدوده طبیعی نبود، چه تستهای تکمیلی باید انجام دهم؟
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤال خود را نیافتهاید؟
اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.
منابع مورد استفاده
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24158-aldosterone
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16448-hyperaldosteronism
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21061-conns-syndrome
- Hinkle J, Cheever K. Brunner & Suddarth’s Handbook of Laboratory and Diagnostic Tests. 2nd Ed, Kindle. Philadelphia: Wolters Kluwer Health, Lippincott Williams & Wilkins; c2014. Aldosterone (Serum, Urine); p.33-4
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/adrenal-insufficiency-addisons-disease
- https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/adrenal-gland-disorders/hyperaldosteronism
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/adrenal-insufficiency-addisons-disease/all-content
- https://www.testing.com/tests/aldosterone-and-renin/
- https://www.testing.com/tests/electrolytes-and-anion-gap/
- https://ufhealth.org/aldosterone-blood-test
- https://ufhealth.org/hyperaldosteronism-primary-and-secondary
- https://ufhealth.org/24-hour-urinary-aldosterone-excretion-test
- https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=aldosterone_renin_blood
- https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=cortisol_serum
- https://patient.uwhealth.org/healthwise/article/en-us/hw6534
- https://www.cigna.com/individuals-families/health-wellness/hw/medical-tests/renin-blood-test-hw203228
- https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/primary-aldosteronism
- https://labtestsonline.org/tests/aldosterone-and-renin
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cushing-syndrome/symptoms-causes/syc-20351310
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/primary-aldosteronism/symptoms-causes/syc-20351803
- https://www.nadf.us/primary-hyperaldosteronism.html
- https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/adrenal-insufficiency-addisons-disease/all-content
- https://www.uclahealth.org/endocrine-center/renin-test
- https://ufhealth.org/cirrhosis
- https://ufhealth.org/hyperaldosteronism-primary-and-secondary
- https://ufhealth.org/renin-blood-test
- https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=aldosterone_renin_blood