آزمایش توکسوپلاسما گوندی (Toxoplasma Ab)

Toxoplasma gondii Antibody, IgM/IgG

توکسوپلاسما گوندی یک انگل پروتوزوایی داخل سلولی اجباری است که انسان و سایر پستانداران را آلوده می‏کند و از طریق خوردن گوشت پخته‌نشده یا نیم‌پز وارد بدن می شود. آلودگی با این انگل از عفونت‏های انسانی بسیار شایع است؛ تخمین زده می شود نیمی از جمعیت بزرگسال به توکسوپلاسموز آلوده باشند ولی علامتی نداشته باشند.

اکثر آلودگی‏های انسانی ناشی از توکسوپلاسما گوندی، یک سیر مزمن بدون علامت دارند. با این حال، عفونت‏های منتشر شدید به‌خصوص در افراد با نقص ایمنی اتفاق می‏افتد. توکسوپلاسموز در دو موقعیت بالینی دارای اهمیت خاص است: اول عفونت‏های منتقل‌شونده به جنین، و دوم به عنوان شایع‌ترین عفونت فرصت‌طلب دستگاه عصبی مرکزی در افراد مبتلا به ایدز.

این انگل در عفونت‌های مادرزادی می‌تواند سبب هیدروسفالی، عقب‌ماندگی ذهنی، و کوریورتینیت شود.

  • nano-p-tests-i-specs-1
    نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:
    سرم
  • nano-p-tests-i-specs-2
    شرایط پیش از آزمایش:
    این آزمایش نیازی به ناشتا بودن و یا محدودیت خاص در رژیم غذایی ندارد.
  • nano-p-tests-i-specs-3
    زمان تقریبی اعلام نتیجه:
    سه روز
  • nano-p-tests-i-specs-4

    اسامی دیگر:
    T. gondii, Toxoplasma gondii, Toxoplasma IgM Antibody Assay, Toxoplasmosis

علل تجویز آزمایش

  • تشخیص توکسوپلاسموز حاد در بیماران دچار سرکوب ایمنی، خانم‌های باردار و نوزادان
  • تشخیص ایمنی حاصل از عفونت قبلی (مانند عفونت جنینی)

دلایل احتمالی کاهش

سطح آنتی‌بادی IgM در افراد دچار نقص ایمنی، با این که توکسوپلاسموز فعال دارند ممکن است پایین‌تر از حد انتظار باشد.

آزمایش‌های تکمیلی

TORCH, CSF Analysis, Amniotic Fluid Analysis

مراحل انجام آزمایش در آزمایشگاه نانو

اطلاعات بیشتر

سطوح آنتی‌بادی IgG به‌تنهایی: نشان‌دهنده قرار گرفتن در معرض قبلی به توکسوپلاسما (اخیراً یا در گذشته) است. یک نتیجه مثبت IgG نباید به تنهایی برای تشخیص عفونت اخیر مورد استفاده قرار گیرد. مقادیر آنتی‌بادی بالارونده IgG به همراه IgM از منفی به مثبت نشان‌دهنده عفونت اخیر توکسوپلاسما گوندی است.

IgG منفی به همراه IgM منفی: نشان‌دهنده در معرض قرار نگرفتن فرد به ویروس توکسوپلاسما و عدم‌ایمنی است. با این وجود، یک نتیجه منفی ابتلا به عفونت توکسوپلاسما و یا پاسخ به واکسیناسیون را رد نمی‌کند، زیرا ممکن است نمونه‌گیری قبل از ظهور آنتی‌بادی در خون گرفته شده باشد.

  • خصوصیات عملکردی این آزمایش در افراد با نقص سیستم ایمنی مورد ارزیابی قرار نگرفته است و همچنین برای نمونه خون بند ناف و آزمایش نوزادان تعیین نشده است. نمونه‌هایی که مشکوک تفسیر شده‌اند ممکن است سطوح بسیار پایین از IgM مثبت داشته باشد. در این موارد نمونه دوم باید ۱۴-۱۰ روز بعد گرفته شده و آزمایش مجدداً انجام شود.
  • در اغلب موارد تست مثبت آنتی‌بادی IgM باید با استفاده از روش دیگری تأیید گردد، یا با ارسال نمونه به آزمایشگاه مرجعی که به طور اختصاصی آزمایش توکسوپلاسموز را انجام می‌دهد.
  • یک تشخیص مشکوک به توکسوپلاسموز حاد باید با شناسایی DNA توکسوپلاسما گوندی با روش PCR و آنالیز بر روی مایع مغزی نخاعی و یا مایع آمنیوتیک تأیید گردد.
  • توکسوپلاسموز ممکن است یک عارضه تهدیدکننده حیات در پیوند عضو باشد.
  • ترانسفیوژن خون یک علت نادر توکسوپلاسموز است که این خطر در ترانسفیوژن گلبول‌های سفید (فرآورده گرانولوسیتی) تا حدودی بیشتر است.
    • آنتی‌بادی‌های IgM تنها نوع تولید شده توسط جنین است. هنگامی که این آنتی‌بادی‌ها در نوزاد وجود دارند، عفونت مادرزادی را نشان می‌دهند.
    • آزمایش آنتی‌بادی توکسوپلاسما گوندیی به طور روتین برای خانم‌های باردار درخواست نمی‌شود اما ممکن است هنگامی که پزشک می‌خواهد تعیین کند که آیا فرد قبلا توکسوپلاسموز داشته و هنگامی که او در معرض مدفوع گربه، گوشت خام یا خوب پخته نشده، یا آب یا غذای آلوده قرار گرفته است، درخواست می‌شود.
    • هنگامی که تست آنتی‌بادی منفی است اما شک و تردید هنوز هم باقی است، آزمایش ممکن است یک یا چند بار در طول دوران بارداری تکرار شود.
  • nano-p-tests-i-warning-1
    توجه

    کلیه اطلاعات پزشکی مطرح شده در این صفحه صرفاً جهت اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مراجعان گرامی است و به‌هیچ‌عنوان به‌عنوان جایگزین تشخیص، اظهار نظر، و رژیم درمانیِ تجویز شده توسط پزشک نمی‌تواند باشد. برای کسب اطلاع از وضعیت سلامتی خود و پاسخ به سؤالات احتمالی در مورد نتیجه آزمایش‌ها، به پزشک خود مراجعه فرمایید.