کودکان به دلیل توسعهنیافتگی سیستم ایمنی بدن و قرار گرفتن در معرض میکروبها در مدارس و مراکز نگهداری کودکان، بیشتر مستعد بیماری هستند. اکثر کودکان ممکن است ۶ تا ۸ بار در سال سرماخوردگی داشته باشند. سایر بیماریهای شایع در دوران کودکی شامل آلرژی، مشکلات پوستی، بیماریهای چشم، مشکلات عصبی و بیماریهای گوارشی است. بهعنوان والدین کودک، مهم است بدانیم کدام بیماریها بر چه گروههای سنی خاص اثر میگذارد و شدت تأثیر آنها چقدر است.
والدین باید علائم بیماریهای شایع دوران کودکی و نحوه مدیریت آنها را قبل از رسیدن بیماری به مرحله پیشرفته بدانند. برای مشاورههای خاص در مورد مدیریت بیماریهای شایع دوران کودکی با پزشک متخصص مجرب مشورت کنید.
- سرماخوردگی
جای تعجب نیست که سرماخوردگی یکی از شایعترین بیماریهای دوران کودکی است. سرماخوردگی ناشی از ویروسهایی است که به راحتی در محیطهایی که مردم با یکدیگر در تماس نزدیک هستند، گسترش مییابد. هیچ درمانی برای سرماخوردگی وجود ندارد، اما میتوان آن را با داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن کنترل کرد تا علائمی مانند تب، درد عضلانی یا سردرد را مدیریت کنیم.
- عفونت گوش
عفونت گوش از رایجترین بیماریهای دوران کودکی است. طبق گزارش آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض عفونت گوش هستند. عفونت گوش میتواند ناشی از عفونتهای باکتریایی یا ویروسی باشد و علائم آن شامل درد گوش، تب، تحریکپذیری، مشکل خواب و دست کشیدن به گوش است.
- آنفولانزا
آنفولانزا نوعی ویروس است که با سرفه یا عطسهی افراد آلوده، بهراحتی گسترش مییابد. علائم این بیماری شایع در دوران کودکی شامل تب، گلودرد، خستگی، درد بدن و لرز است. بیشتر موارد این بیماری را میتوان در خانه با مدیریت علائم با دارو، مایعات و استراحت درمان کرد.
شما میتوانید خطر ابتلا به آنفولانزا را با اطمینان از این که هر سال همهی اعضای خانواده، واکسن آنفولانزا دریافت میکنند، کاهش دهید. باید بدانید تزریق واکسن آنفولانزا تضمین نمیکند که بیمار نخواهید شد، اما میتواند خطر ابتلا به رایجترین سویههای این ویروس را کاهش دهد و اگر بیمار شوید، شدت و مدتزمان علائم بیماری را کاهش دهد.
- برونشیت
برونشیت زمانی رخ میدهد که مجاری تنفسی در ریهها متورم شده و مخاط در ریهها ایجاد میشود. این عارضه باعث سرفه، درد در قفسه سینه، خستگی، سردرد، درد بدن و گلودرد میشود. به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC)، اکثر موارد برونشیت توسط ویروسی ایجاد میشود که اغلب پس از عفونت تنفسی فوقانی رخ میدهد.
- RSV
ویروس سینسیشیال تنفسی (RSV) یک بیماری رایج در دوران کودکی است که بر سیستم تنفسی تأثیر میگذارد. این ویروس در اکثر کودکان و بزرگسالان، علائم خفیف سرماخوردگی مانند تب، سرفه، آبریزش بینی و عطسه ایجاد میکند، اما در نوزادان جوان و افراد مسن میتواند جدیتر باشد. آلودگی به این ویروس میتواند باعث التهاب در مجاری تنفسی و گاهی منجر به ذاتالریه شود.
- بیماری دست، پا و دهان
بیماری دست، پا و دهان (HMFD) بسیار مسری است اما معمولا بسیار جدی نیست. این بیماری در نوزادان و کودکان زیر پنج سال به وفور دیده میشود ولی بچههای بزرگتر و بزرگسالان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند. علائم بیماری شامل جوش پوستی، تب، زخم دهان و علائمی شبیه آنفولانزا است.
- ورم ملتحمه چشم
نشانههای ورم ملتحمه چشم (Conjunctivitis) شامل قرمزی، ترشحات، خارش و تورم در یک یا هر دو چشم است. علل متعددی برای بروز این عارضه وجود دارد، اما نوع مسری ورم ملتحمه ناشی از باکتری یا ویروسی است که وارد چشم میشود. متخصص اطفال ممکن است ورم ملتحمه را با پماد آنتیبیوتیک یا قطره چشم درمان کند.
- گاستروانتریت (Gastroenteritis)
گاستروانتریت به آنفولانزای معده نیز معروف است، اما اصلا آنفولانزا نیست. این بیماری همانند آنفولانزا، توسط نوعی ویروس ایجاد میشود که میتواند بهسرعت گسترش یابد. علائم بیماری شامل تهوع، استفراغ و اسهال است. معمولا علائم در عرض چند روز برطرف میشوند و درمان شامل استراحت و خوردن مایعات برای جلوگیری از کمآبی بدن بر اثر استفراغ و اسهال است.
- سینوزیت (Sinusitis)
سینوزیت اصطلاح علمی برای عفونت سینوس است. این بیماری بر اثر تجمع مایع در سینوسها ایجاد میشود که به میکروبها (باکتریها و ویروسها) اجازه میدهد رشد کنند. بیشتر موارد سینوزیت توسط ویروسها ایجاد میشود و علائم آن شامل آبریزش بینی، گرفتگی بینی، سردرد، احساس فشار یا درد در صورت، گلودرد، مخاط گلو، سرفه و بوی بد دهان است.
- گلودرد استرپتوکوکی (Streptococcal sore throat)
گلودرد استرپتوکوکی توسط نوعی باکتری به نام استرپتوکوک پیوژنز ایجاد میشود که به بینی و گلو وارد میشود و باعث گلودرد، تب، تورم لوزالمعده و درد معده میشود. اگر فرزند شما این علائم را دارد، باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید تا پس از انجام تست، آن را با آنتیبیوتیک درمان نماید.
چه زمانی باید با متخصص اطفال تماس بگیریم؟
بسیاری از بیماریهای دوران کودکی بدون دخالت پزشکی، دوره خود را طی میکنند یا با استراحت و دارو برطرف میشوند. با این حال، برخی از علائم میتواند نشانگر این باشد که باید با پزشک متخصص تماس بگیرید، مخصوصاً اگر فرزندتان:
- دارای سیستم ایمنی سرکوبشده، دیابت، آسم یا سایر بیماریهای مزمن است
- نشانههای کمآبی بدن را دارد
- تب با درجه بالا دارد
- در تنفس مشکل دارد
سخنی از آزمایشگاه نانو
همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و راهنمایی شما در این زمینه هستند.
کلیه مراحل انجام آزمایشهای پزشکی بهصورت غیرحضوری قابل انجام است. همانطور که در مطالب قبلی نوشته بودیم، در آزمایشگاه نانو ارومیه امکان نمونهگیری در منزل با رعایت کامل ضوابط بهداشتی وجود دارد.
همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و نتایج آزمایش ها به صورت اینترنتی و بدون پرداخت هزینه در بخش جوابدهی آنلاین در دسترس شماست.
مطالب بیشتر در بخش مقالات سایت آزمایشگاه نانو
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، یکی از مراکز مجهز آزمایشگاهی بخش خصوصی در ارومیه و آذربایجانغربی است که از اواخر سال ۱۳۹۷ با بهرهگیری از تجهیزات مدرن و منحصربهفرد آزمایشگاهی و با رویکردی بیمار-محور در خدمت جامعه پزشکی و طیف وسیعی از بیماران مراجعهکننده از هموطنان گرامی و بیماران کشورهای همجوار قرار گرفته است و افتخار دارد به عنوان یکی از کاملترین و بهترین آزمایشگاههای ارومیه در خدمت مردم عزیز این منطقه باشد.